Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025

Χανιά: Ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από μύκητα

Διογκώμενο πρόβλημα για την καλλιέργεια της ελιάς τείνει να γίνει ο μύκητας του γλοιοσπορίου που εμφανίσθηκε και στην Κρήτη πιο έντονα το 2019.

Μέτρα υγιεινής, πρόληψης και ορθές καλλιεργητικές πρακτικές παρουσίασαν επιστήμονες σε χθεσινή εκδήλωση στα Παλαιά Ρούματα. Στο ορεινό χωριό του Δήμου Πλατανιά παρουσιάσθηκαν στοιχεία του προγράμματος Gleolive Treat που υλοποιείται από το 2023 στην περιοχή με τη συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

«Η περιοχή δράσης του προγράμματος ήταν τα Παλαιά Ρούματα. Όπως μας γνωστοποιήθηκε το 2019 υπήρξαν έντονες προσβολές και το παραγόμενο ελαιόλαδο επηρεάστηκε. Οι χρονιές που ακολούθησαν το 2019 δεν ευνόησαν την ύπαρξη του γλοιοσπόριου όχι μόνο στα Χανιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα, καθώς είχαμε ξηρές χρονιές και το γλοιοσπόριο αναπτύσσεται κυρίως με υγρασία» ανάφερε η κ. Αναστασία Λαγοπόδη καθηγήτρια φυτοπαθολογίας στο ΑΠΘ.

Ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτριος Τσιτσιγιάννης σημείωσε πως η ομάδα του ήταν η πρώτη που ανακάλυψε το γλοιοσπόριο το 2015 (Αιτωλοακαρνανία και Ζάκυνθος) και πρόσθεσε πως « κάναμε τις μοριακές αναλύσεις βρίσκοντας το συγκεκριμένο είδος γλοιοσπορίου που την περίοδο αυτή προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο κυρίως (Σπάρτη, Καλαμάτα) αλλά και στην Εύβοια ! Διαπιστώσαμε ότι αυτό το είδος είναι ιδιαίτερα επιθετικό σε σχέση με προηγούμενα είδη που είχαμε στο παρελθόν. Κάναμε αρκετά πειράματα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την τοπική Ένωση προσπαθώντας να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης.» Αναφορικά με το που κατέληξαν οι φυτοπαθολόγοι στην αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου ο κ. Τσιτσιγιάννης αναφέρθηκε σε βιολογικά και χημικά σκευάσματα αλλά και σε ορθές καλλιεργητικές πρακτικές που λειτουργούν προληπτικά.

«Ο μύκητας του γλοιοσπορίου χρειάζεται συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία για να αναπτυχθεί. Εμείς συστήνουμε οι παραγωγοί να κάνουν προληπτικούς ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της άνθισης αλλά και το φθινόπωρο πάντα με τις συστάσεις του αρμόδιου γεωπόνου γιατί και το φθινόπωρο μπορεί να ευνοηθεί η είσοδος του παθογόνου από τα δαγκώματα του δάκου και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με βιολογικά σκευάσματα. Φυσικά μιλάμε για ολοκληρωμένη διαχείριση του ελαιώνα και θα πρέπει ο παραγωγός να εφαρμόσει σωστές καλλιεργητικές πρακτικές όπως το κλάδεμα που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης και τη συλλογή των παλαιών μολυσμάτων ώστε να μην έχουμε εστίες μόλυνσης για την επόμενη χρονιά» επισήμανε ο φυτοπαθολόγος.

Το γλοιοσπόριο “μουμιοποιεί” τον καρπό και αλλοιώνει πάρα πολύ τα οργανοληπτικά συστατικά του ελαιολάδου.

Τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάσε ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα δρ. Μ. Μαθιουδάκης, ενώ ο κ. Γ. Μοτάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παλαιών Ρουμάτων παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή. Γ.ΚΩΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα