Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την κυκλοφορία του θρυλικού περιοδικού του Στέλιου Ανεμοδουρά: “Μικρός Ηρωας”, με κεντρικό ήρωα τον Γιώργο Θαλάσση που πολέμησε γενναία τον κατακτητή. Ηταν ένα περιοδικό που άφησε εποχή και αγάπησαν γενιές και γενιές.
Στα 70 χρόνια του “Μικρού Ηρωα” είναι αφιερωμένο το Λεύκωμα το οποίο παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο πλαίσιο της 7ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Comic & Animation Chaniartoon.
Για το λεύκωμα μίλησαν ο εγγονός του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτης Ανεμοδουράς, ο ιστορικός τέχνης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών, Γιάννης Κουκουλάς, ο δημοσιογράφος – διευθυντής του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, Μανώλης Πιμπλής και ο διευθυντής του “Δίκτυο Fm”, Παναγιώτης Ορφανίδης.
Οπως επισημάνθηκε, το λεύκωμα 228 σελίδων, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μελέτη γύρω από το φαινόμενο “Μικρός Ήρως” με σπάνιο και αδημοσίευτο υλικό. Περιλαμβάνει 45 νέα σκίτσα Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και μία αδημοσίευτη πραγματική ιστορία του Θάνου Αστρίτη (το ψευδώνυμο του Στέλιου Ανεμοδουρά) σε σχέδια του Βασίλη Γκογκτζιλά, που αποτελεί την αφετηρία αυτής της τεράστιας διαδρομής.
Οπως μας είπε ο κ. Πιμπλής, «είναι ένα περιοδικό το οποίο σημάδεψε τις παλιότερες γενιές. Οι σημερινοί 70αρηδες, 80αρηδες, έχουν διαβάσει όλη τη σειρά. Οι περισσότεροι υπήρξαν φανατικοί αναγνώστες του, αλλά υπήρξαν και νεότερες γενιές γιατί μετά έγιναν ανατυπώσεις. Ο Μικρός Ηρωας κυκλοφόρησε το 1953 πρώτη φορά σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Και ο συγγραφέας του έργου, Στέλιος Ανεμοδουράς, προσπάθησε να ενώσει μέσα από αυτό το έργο, σε μια εποχή που υπήρχε πολύς διχασμός. Και αυτό το έκανε μέσω των τριών ηρώων του. Και θέμα του βέβαια είναι η αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών. Και εκεί μπόρεσε να ενώσει γενικότερα τους Ελληνες, σε ένα ανάγνωσμα το οποίο μπορούσαν να διαβάσουν άνθρωποι κάθε ιδεολογικής κατεύθυνσης, από τη στιγμή που υπήρχε το κοινό στοιχείο της αντίστασης».
«Το έργο αυτό είναι μοναδικό. Δεν έχουμε άλλα τέτοια, να εκπροσωπούν μία αποτύπωση της βαθύτερης ελληνικής ψυχής εκείνη την περίοδο. Εχουμε στο εξωτερικό πολλά έργα τα οποία μιλούν για την ιστορία της κάθε χώρας. Εδώ, είχαμε μόνο τον “Μικρό Ηρωα” ο οποίος πραγματικά άφησε εποχή. Ηταν μια υπόθεση μοναχική, δύσκολη, γιατί το είδος αυτό δεν θεωρείται ισότιμο με άλλα είδη γραφής. Υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να παρεξηγηθεί. Ηταν ένα απονενοημένο εγχείρημα για την εποχή του, το οποίο όμως πέτυχε πλήρως και διαδόθηκε σε όλα τα σπίτια», συμπλήρωσε ο ίδιος.