8.4 C
Chania
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025

Χανιώτες γιατροί τιμούν τον Ιπποκράτη (βίντεο)

» Δύο αριστούχοι απόφοιτοι της Ιατρικής συμμετείχαν
στην αναβίωση του όρκου στο Ασκληπιείο της Κω

Δύο Χανιώτες αριστούχοι γιατροί, συμμετείχαν στην αναβίωση του Ιπποκρατικού όρκου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε μια τελετή γεμάτη συγκίνηση και δέος, στο Ασκληπιείο της Κω στην οποία τιμήθηκαν αριστούχοι φοιτητές από τις επτά Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας και 14 Ιατρικές Σχολές από πέντε ηπείρους.
Πρόκειται για τον Χανιώτη Τηλέμαχο Κουτουράτσα, πρώτο απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Χανιώτισσα Ισμήνη Τζανάκη, αριστούχο απόφοιτο της Ιατρικής σχολής του European University Cyprus.
Σκοπός της εκδήλωσης με την συμμετοχή αριστούχων νέων γιατρών που ορκίστηκαν στον όρκο του Ιπποκράτη ήταν η μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής Ιατρικής, για τους σημερινούς και αυριανούς γιατρούς, της διεθνούς κοινότητας, η διάδοση της γνώσης για τις Αρχαίες Ελληνικές ρίζες της Ιατρικής Επιστήμης κ.α.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Κω, από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, με θέμα «Απόδοση του Ιπποκρατικού Όρκου και Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες». Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, με ξένα Πανεπιστήμια, διεξήχθη Σέρβο-Ελληνικό εκπαιδευτικό Συμπόσιο, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΟΙ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

Οι δύο Χανιώτες νέοι γιατροί μίλησαν στα “Χ.ν” για την διάκριση τους και την συμμετοχή στην αναβίωση του Ιπποκρατικού όρκου.
Όπως ανέφερε ο Τηλέμαχος Κουτουράτσας ο οποίος συμμετείχε ως πρώτος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «πρόκειται για μια εκδήλωση που έχει ως σκοπό να διαδώσει τα ηθικά παραγόμενα του έργου του ιπποκράτη στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γιατί είναι αυτό απαραίτητο;
Γιατί ο σύγχρονος, υπερεξειδικευμένος ιατρός καλείται να βλέπει τον ασθενή ως πελάτη ασφαλιστικής εταιρείας ή ως εισόδημα. Αναγκαζόμαστε να περιορίζουμε τον ασθενή στη συνεδρία, σε μία αιτία προσέλευσης και σε μία διάγνωση εργασίας.
Καμαρώνουμε για τις σπάνιες διαγνώσεις και δεν βλέπουμε το προφανές. Υπερσυνταγογραφούμε. Μερικές φορές, εκφράζουμε απόψεις για πεδία στα οποία είμαστε ανίδεοι ή απ’την άλλη αποφεύγουμε κάθε ευθύνη ζητώντας δεύτερες γνώμες για τα απλούστερα. Κινδυνεύουμε να γίνουμε κοντόφθαλμοι».
Και πρόσθεσε:
«Η ιπποκρατική ιατρική μας υπενθυμίζει να είμαστε ενάρετοι, τεκμηριωμένοι σε οτιδήποτε πούμε και πράξουμε, και να μη βλέπουμε ηλικία,φύλο, φυλή, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, τάξη, εισόδημα. Κάθε μέρα είμαστε μαχητές για τη δημόσια υγεία. Χωρίς την Ιπποκράτη και τη διδασκαλία του, και εγώ και πολλοί άλλοι ιατροί, θα ήμασταν επικίνδυνοι. Ο Ιπποκράτης μας θυμίζει τις ευθύνες μας».
Από την πλευρά της η Ισμήνη Τζανάκη, αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του European University Cyprus, επεσήμανε ότι η συμμετοχή της στην Τελετή Απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη στην Κω σήμανε για εκείνην Τιμή, Περηφάνεια, Δικαίωση και Ευθύνη. «Η παρουσία μου στην Αναβίωση του Όρκου ήταν μεγάλη τιμή και αισθάνομαι περήφανη που βραβεύτηκα στον ιστορικό αυτό χώρο μαζί με 10 ακόμη αριστεύσαντες Ιατρούς. Θεωρώ ότι η γνώση της ιστορίας της Ιατρικής, αλλά και η σχέση μας με τις ιπποκρατικές αρχές, αποτελούν σημαντικά στηρίγματα για να κάνουμε με ασφάλεια τα πρώτα μας βήματα ως Ιατροί. Η συμμετοχή μου στην τελετή αυτή ήταν η κατάλληλη αφετηρία για να ξεκινήσω υπεύθυνα, με αφοσίωση και με πολλή αγάπη προς τον άνθρωπο, να ασκώ την επιστήμη που επέλεξα.
Ακόμη, ένιωσα ιδιαίτερη χαρά που γνώρισα νέους συναδέλφους και ο καθένας μας ακολουθώντας τον δικό του δρόμο τα τελευταία 6 χρόνια, γιόρτασε την δικαίωση των κόπων του και την πραγματοποίηση των ονείρων του» ανέφερε.
Η ίδια τόνισε ότι «ο όρκος και τα ιδεώδη του Ιπποκράτη αποτελούν αξία διαχρονική, αφού έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την ηθική υποχρέωση του ιατρού. Σε αυτές τις κρίσιμες εποχές, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνεχώς ο τομέας της υγείας, είναι αναγκαίο ο ιατρός να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο της ηθικής, ακόμη κι όταν δοκιμάζονται τα πάντα γύρω του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θεραπεύει τον ασθενή αντιμετωπίζοντάς τον σαν ολότητα και όχι σαν μεμονωμένη νόσο. Ιδιαίτερα στις ημέρες μας που η πρόσβαση στην πληροφορία είναι εύκολη, ο ιατρός πρέπει με κριτική σκέψη αλλά και ήθος να αξιοποιεί τις καινούργιες γνώσεις, όσο προχωρημένες κι αν είναι, με στόχο να φέρει επιθυμητά αποτελέσματα σε όποιον το έχει ανάγκη. Παράλληλα, ο ολοκληρωμένος ιατρός, εκτός από την εφαρμογή της Ιατρικής, οφείλει να ασχολείται με την έρευνα και την διδασκαλία της, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρά η επιστήμη και να εξελίσσεται. Τέλος, θεωρώ ότι είναι καθήκον των ιατρών να εφαρμόζουμε τα διαχρονικά Ιπποκρατικά ιδεώδη, και μέσα από την αγάπη και τον σεβασμό στον άνθρωπο, να είμαστε δίπλα σε όσους το χρειάζονται».
Να σημειωθεί ότι στην τελετή συμμετείχαν δύο ακόμη Κρητικοί, οι Φίλιππος Νικητάκης και Χρήστος Σπυνθουρακης, πρώτοι απόφοιτοι Πανεπιστημίου Κρήτης με ισοβαθμία.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα