Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Χανιώτες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό συνέδριο στην Εσθονία

Στο Pärnu της Εσθονίας πραγματοποιήθηκε από 12-14 Ιουνίου 2018 η τελευταία διεθνική συνάντηση των εταίρων για τις ανάγκες του προγράμματος “Quality -3cChild”. Τη συνάντηση αυτή διοργάνωσε ο οργανισμός που συντονίζει το παραπάνω πρόγραμμα στρατηγικής σύμπραξης Erasmus+/ΚΑ2, η Ένωση Ηγετών Προσχολικής εκπαίδευσης της Εσθονίας (The Association of Estonian Early Childhood Education Leaders).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χανίων «τα Χανιά της Κρήτης εκπροσωπήθηκαν από τους δύο εταίρους, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το 11ο Νηπιαγωγείο με τους συντονιστές τους κ. Μηλιαράκη Μανώλη και Σκορδύλη Μαρία. Από τη Δ/νση Π.Ε Χανίων συμμετείχαν η υπεύθυνη επικοινωνίας του σχεδίου κ. Γιαννουσοπούλου Μαρία, Νηπιαγωγός και η κ. Βρετουδάκη Ελένη, Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Χανίων, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας.
Την πρώτη μέρα 12/6/2018, όλοι οι εταίροι επισκέφθηκαν το  νηπιαγωγείο Pesamuna, ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από 7 τμήματα όπου παρακολουθούν 112 παιδιά από 1,5 έως 7 χρονών με 5 νηπιαγωγούς και 3 βοηθούς. Η  Εσθονία ανήκει στις χώρες που έχουν ενοποιήσει τις υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία και δεν έχει θεσπίσει ως υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του διεξήχθησαν οι εργασίες για τη σύνταξη της τελικής αναφοράς του  προγράμματος μέσα από μια διαλογική συζήτηση ανάμεσα στους αντιπροσώπους των παιδαγωγικών ομάδων των χωρών εταίρων και την υπεύθυνη του προγράμματος της συντονίστριας χώρας κ. Ellen Einaru. Παράλληλα τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ενεργειών και δράσεων.
Τη δεύτερη ημέρα 13/6/2018, διεξήχθησαν οι εργασίες του Συνεδρίου στο Ξενοδοχείο ΕSTONIA RESORT & SPA, για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν νηπιαγωγοί και διευθύντριες νηπιαγωγείων από όλη την Εσθονία και τη γειτονική Λετονία και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας. Μετά από  το χαιρετισμό της κ. Heda Kala, προέδρου της Ένωσης Ηγετών Προσχολικής Εκπαίδευσης της Εσθονίας, η κάθε χώρα παρουσίασε ένα θέμα σχετικό με ζητήματα που απασχόλησαν τα μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των χωρών εταίρων κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ειδικότερα η κ. Μaria Jürimӓe, καθηγήτρια από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου του Τάρτου, παρουσίασε το κοινό μοντέλο για τους ποιοτικούς δείκτες της μαθησιακής διαδικασίας στην προσχολική εκπαίδευση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αναδεικνύοντας την προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού κώδικα σε θέματα Παιδείας ανάμεσα σε χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  την παρουσίαση έκαναν ο κ. Μηλιαράκης Μανώλης, Διευθυντής Π.Ε Χανίων και η κ. Γιαννουσοπούλου Μαρία, Νηπιαγωγός, με θέμα: “Συμπερίληψη και συνεκπαίδευση στην Ελλάδα: Μια μέρα σε νηπιαγωγείο με παράλληλη στήριξη”. Η κ. Μαρία Σκορδύλη, Προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων έκανε την παρουσίαση με θέμα : “ Αξιολόγηση της μάθησης στην Ελλάδα: Μια καθημερινή πρακτική στην τάξη μας”. Ακολούθησαν ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συνέδρους προς τους αντιπροσώπους των παιδαγωγικών ομάδων και αντίστοιχες απαντήσεις και τέλος οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ομιλία της  εκπροσώπου της Υπουργού Παιδείας της Εσθονίας. Για άλλη μια φορά ήταν εντυπωσιακή η χρήση των νέων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση της διαδικασίας για την καταγραφή των ερωτήσεων και την αξιολόγηση των ομιλητών, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της χώρας για ψηφιακό γραμματισμό και ψηφιακές δεξιότητες.
Την τελευταία ημέρα οι αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο Virmalise στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας που λειτουργεί και το καλοκαίρι με μειωμένα τμήματα και προσωπικό. Οι Εσθονοί συνεργάτες μας στη συνέχεια μας πρόσφεραν μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση  στην παλιά πόλη του Ταλίν που αποτελεί ένα από τα μνημεία της UNESCO.
Έτσι έκλεισε μία διετία καινοτομίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μία στρατηγική σύμπραξη που σκοπό είχε τη δημιουργία ενός ποιοτικού μοντέλου, του Wind Rose, με εφαρμογή στα νηπιαγωγεία της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτού θα προκύψει από ένα νέο σχέδιο που ήδη οργανώνεται. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων ευχαριστούν τους εταίρους τους για την άψογη συνεργασία τους»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα