8.4 C
Chania
Πέμπτη, 6 Μαρτίου, 2025

Χανιώτες στις κορυφές του Νεπάλ

Πόσο όμορφη μπορεί να είναι η θέα σε μία από τις υψηλότερες κορφές στον κόσμο; Λογικά, μοναδική… Ωστόσο, μία τέτοια εμπειρία απαιτεί και τόλμη.

Tο ταξίδι 8 Χανιωτών ξεκινά στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη για το Νεπάλ. Εκεί, μέσα από μία διαδρομή που απαιτεί πεζοπορία και… καλά πνευμόνια, επιδιώκει να κατακτήσει μια από τις πιο ψηλές κορφές των βουνών του Νεπάλ, 6.461 μέτρων.
Ασύλληπτο ύψος, όταν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα τόσο ψηλά βουνά. Η ομάδα το τολμάει και πράγματι μετά από πολλές μέρες πεζοπορίας καταφέρνει ένα πρωινό του Νοεμβρίου να βρεθεί στην κορφή. Τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων επιτυγχάνουν το στόχο τους, παρά τα πολύ περιορισμένα ποσοστά σε οξυγόνο που φτάνουν σχεδόν το 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους οκτώ της ομάδας, οι τέσσερις θα καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό στόχο, αφού οι συνθήκες, σε συνδυασμό με το πολικό κρύο με το θερμόμετρο να δείχνει -25 βαθμούς Κελσίου, χαρακτηρίζονται ασύμφορες.
Η παρέα επέστρεψε στα Χανιά και χθες βράδυ στο Κέντρο Αρχικεκτονικής Μεσογείου παρουσίασε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τις εμπειρίες της μέσω ενός βίντεο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, αλλά και φωτογραφιών, όλες εντυπωσιακές αν μη τι άλλο.
«Είναι όνειρο ζωής για κάθε ορειβάτη να επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά τα Ιμαλάια. Εμείς μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να τα επισκεφτούμε δύο φορές. Φέτος είχαμε βάλει στόχο λίγο πιο ψηλά και καταφέραμε, τέσσερις από μας, ν’ ανεβούμε σε μία κορυφή 6.400μ. η οποία θεωρείται η πιο ψηλή πεζοπορική στη χώρα του Νεπάλ», αναφέρει ο Χριστόφορος Μπαλαδήμας, ένα από τα μέλη της ομάδας που έζησε αυτή τη μοναδική εμπειρία. «Η αποστολή καθαρά στο βουνό μας πήρε περίπου 15 μέρες. Σίγουρα, απαιτείται μια καλή φυσική κατάσταση έτσι ώστε να μπορείς να περπατάς και να προσέχεις τον οργανισμό σου σε ό,τι αφορά το υψόμετρο και τον εγκλιματισμό σου. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει θέληση μπορεί να το καταφέρει ο οποιοσδήποτε. Η εμπειρία ήταν πανέμορφη. Τα τοπία του Νεπάλ σου κόβουν την ανάσα. Οι άνθρωποι και η φιλοξενία των ντόπιων είναι κάτι το απίστευτο», τονίζει.
Επίσης, ο Θεόδωρος Γεωργακάκης, σημειώνει ότι, «και η δεύτερη φορά που πήγαμε στο Νεπάλ ήταν και πάλι μια μοναδική εμπειρία. Για μας που δεν θεωρούμαστε ορειβάτες υψηλού επιπέδου, παρότι είμαστε καλοί ορειβάτες, η διαδρομή που κάναμε ήταν μια δύσκολη τρέκινγκ (trekking) διαδρομή. Το τοπίο ήταν φανταστικό και οι άνθρωποι επίσης. Το να ανέβεις σε ένα τέτοιο υψόμετρο η θέα είναι καταπληκτική, για μένα τουλάχιστον, το να μπορέσω να δω με τα μάτια μου βουνά όπως το Εβερεστ. Μια μοναδική εμπειρία και τώρα… πάμε για το επόμενο!».

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Σίγουρα, η έλλειψη οξυγόνου είναι ένα σημαντικό ζήτημα όταν επιδιώκεις μία ανακάλυψη σε τέτοια ύψη. Μάλιστα, στην επιστροφή η μία από τις δύο κοπέλες που ήταν στην αποστολή αναγκάστηκε να επιστρέψει με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, λόγω μιας αδιαθεσίας, χωρίς όμως να είναι κάτι σοβαρό.
«Υπήρξαν δυσκολίες. Ειδικά οι τελευταίες μέρες της κορυφής ήταν… ζόρικες. Είχε αρχίσει να μας επηρεάζει όλους το υψόμετρο. Είχαμε και μια δύσκολη στιγμή, καθώς στην επιστροφή αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια εκκένωση, αλλά όλα πήγαν καλά», σημειώνει ο Θεόδωρος Γεωργακάκης, «γυρίσαμε όλοι πίσω γεροί και με εμπειρίες. Η δυσκολία του συγκεκριμένου βουνού ήταν το υψόμετρο, αυτό ήταν το κυριότερο εμπόδιο. Επειδή δεν έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι από εμάς αυτά τα υψόμετρα, δεν τα έχουμε στην Ελλάδα κι έτσι δεν υπάρχει η ευκαιρία να περπατήσεις σε τέτοια βουνά και να εξοικειωθείς. Γι’ αυτό επιλέξαμε μια διαδρομή με σωστό εγκλιματισμό και δεν είχαμε σχεδόν καθόλου παρατράγουδα. Ο,τι κι αν συνέβη ήταν μέσα σε αυτά που αντιμετωπίζονται», αναφέρει.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ
Τέλος, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Σταύρος Μπαδογιάννης, σημειώνει τα εξής για την εμπειρία της ομάδας που επισκέφτηκε τα βουνά του Νεπάλ: «Τα μέλη μας κατάφεραν να το ξανακάνουν για δεύτερη φορά. Η οκταμελής ομάδα ανέβηκε σε μια αρκετά ψηλή κορυφή που δεν θέλει σχοινιά και απαιτεί πεζοπορία. Είναι όμως αρκετά δύσκολη για τα δικά μας δεδομένα. Συνεχίζουμε, γιατί έχουμε μια μεγάλη και δυνατή ομάδα. Εχουμε πολλούς Χανιώτες που μας υποστηρίζουν. Ο σύλλογος μας αριθμεί 650 μέλη και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό. Ειδικότερα είναι πάρα πολλοί οι νέοι που έρχονται κοντά μας συνεχώς και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό».
Οι Χανιώτες που επισκέφτηκαν το Νεπάλ ήταν οι Χριστόφορος Μπαλαδήμας, Γιάννης Μαμμής, Γιώργος Πενθερουδάκης, Θεόδωρος Γεωργακάκης, Αντώνης Κάτσικας, Μαρία Σταθάκη, Μαρία Φουντουλάκη και ο Αλέξανδρος Βογιατζής ως επικεφαλής της αποστολής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα