Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Χανιώτες του εξωτερικού: Δρ Μιχαήλ Μανουσάκης

■ Επιμελητής Γαστρεντερολογίας στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Verden στην Γερμανία

Ως επιμελητής ιατρός – γαστρεντερολόγος στο δημόσιο νοσοκομείο της Γερμανικής πόλης Verden εργάζεται ο xανιώτικης καταγωγής δρ Μιχαήλ Μανουσάκης.
Ο κ. Μανουσάκης ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και 30 χρόνια στην Γερμανία, μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” για την επιστημονική πορεία του, την εμπειρία του ως γιατρός στο Γερμανικό δημόσιο νοσηλευτικό σύστημα, τη σημασία της πρόληψης όσον αφορά τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, τις διαφορές στις συνθήκες ζωής μεταξύ των δύο χωρών και το ενδεχόμενο επιστροφής στην πατρίδα.

• Περιγράψτε μας τους κυριότερους σταθμούς της επαγγελματικής σας πορείας μέχρι το γαστρεντερολογικό τμήμα της AWK Clinic στο νοσοκομείο του Verden. Υπήρξαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας;
Μετά την ολοκλήρωση του σχολικού κύκλου στην Ελλάδα μετέβην στην Γερμανία το 1994 προκειμένου να σπουδάσω Ιατρική. Μετά το πέρας των σπουδών μου το 2000 ασχολήθηκα αρχικά με την διδακτορική μου διατριβή και κατόπιν με την εξειδίκευσή μου στον τομέα της εσωτερικής ιατρικής (παθολογίας). Το 2008 έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου και την ειδίκευση μου στην Γερμανία θέλησα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Αφού υπηρέτησα στον ελληνικό στρατό προσπάθησα να ενταχθώ στο ελληνικό σύστημα υγείας. Τότε δυστυχώς ήταν η περίοδος, που η οικονομική κρίση είχε απλώσει το βαρύ πέπλο της πάνω στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε η προσπάθεια μου αυτή να αποβεί άκαρπη. Αναγκάστηκα τότε να μεταβώ εκ νέου στην Γερμανία, όπου και ξεκίνησα την δεύτερη εξειδίκευσή μου στον τομέα της γαστρεντερολογίας. Η κυριότερη δυσκολία κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, πέραν των αντικειμενικών απαιτήσεων, ήταν η μοναξιά που ενισχύθηκε και από τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ελληνική και στην γερμανική νοοτροπία.
Σήμερα εργάζομαι ως επιμελητής ιατρός- γαστρεντερολόγος στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Verden στην Γερμανία, όπου και διαμένουμε με την οικογένεια μου. Στο επίκεντρο των καθημερινών μου υποχρεώσεων βρίσκεται η ενδοσκοπική εξέταση του γαστρεντερικού συστήματος των ασθενών μου.

• Την χρονική περίοδο 2017 – 2018, ως ανώτερος παθολόγος στο παθολογικό τμήμα της κλινικής Helios Wittingen, διενεργήσατε πάνω από 1000 ενδοσκοπικές εξετάσεις (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση). Πόσο διαδεδομένες είναι οι μορφές αυτές καρκίνου του εντέρου, του οισοφάγου, του στομάχου;
Με τους καρκίνους του εντέρου και του στομάχου να βρίσκονται αντίστοιχα στην δεύτερη και πέμπτη θέση στην λίστα των καρκινικών παθήσεων μπορεί κανείς με ευκολία να αντιληφθεί την εξέχουσα σημασία της προληπτικής εξέτασης (κολονοσκόπηση) που πρέπει να διενεργείται στους άνδρες από το 50στό και στις γυναίκες από το 55το έτος.

• Μιλήστε μας για τις συνθήκες ζωής και την καθημερινότητα στην Γερμανία. Ποιες οι κύριες διαφορές με τη ζωή στην χώρα μας;
Κατά καιρούς νέοι Έλληνες συνάδελφοι απευθύνονται στο πρόσωπό μου προκειμένου να τους κατατοπίσω σχετικά με τις συνθήκες ζωής και την καθημερινότητα στην Γερμανία. Το απόσταγμα εμπειρίας μετά από σχεδόν 30 χρόνια βίου και διάδρασης στο γερμανικό γίγνεσθαι, συνοψίζεται στα εξής: αξιοκρατία, ευκαιρίες αυτοπραγμάτωσης στον σπουδαστικό/εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα, κοινωνικές παροχές και γενικά κοινωνικοπολιτική και οικονομική σταθερότητα, προς στιγμήν τουλάχιστον.
Στην άλλη όψη του νομίσματος βρίσκεται η έλλειψη αυθορμητισμού και αμεσότητας στις διανθρώπινες σχέσεις καθώς επίσης και ένα «στράγγισμα» της γερμανικής κοινωνίας από πνευματικές αξίες, συνδυασμός που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάβρωση στον ανθρώπινο ψυχισμό.

• Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Τα αρνητικά στοιχεία που προανέφερα, συνεπικουρούμενα από τον άσβεστο νόστο για την Πατρίδα και τον – κατά κύριο λόγο- σκοτεινό καιρό της Γερμανίας, κρατούν μέσα μου αναλλοίωτο τον πόθο για επιστροφή στην Ελλάδα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πελατειακά και μικροκομματικά.
Ο δρόμος προς τα εκεί φαντάζει ακόμα μακρύς.
Ο πόθος παραμένει ευσεβής.

Μέσα από τη στήλη “Χανιώτες του εξωτερικού” τα “Χ.ν.” παρουσιάζουν ιστορίες συμπολιτών μας που έφυγαν από τα Χανιά και διακρίνονται σε διάφορους τομείς στο εξωτερικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα