» Επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος λογισμικού στην εταιρία Splunk, Λονδίνο
Για τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες λογισμικού όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια στο σημερινό ψηφιοποιημένο κόσμο μιλά στα “Χ.Ν.” ο Γιώργος Γλυμιδάκης, ο οποίος ζει στο Λονδίνο και εργάζεται ως επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος λογισμικού σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες λογισμικού παγκοσμίως, τη Splunk. Πρόκειται για εταιρεία που δημιουργεί εξειδικευμένο λογισμικό συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.
Ο ίδιος εξηγεί πως η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών σε πολλούς τομείς καθώς η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση εμφανίστηκαν στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων ενώ η ανάγκη για δημιουργία αξιόπιστων τεχνικών υποδομών και κατάλληλων συστημάτων ασφαλείας ολοένα και αυξάνεται.
Για την διαδρομή από τα Χανιά στο Λονδίνο, αναφέρει τα εξής: «Γεννήθηκα στη Νέα Χώρα Χανίων όπου και έζησα μέχρι 18 χρονών. Στη συνέχεια έφυγα για την Αθήνα, αφού πέτυχα την εισαγωγή μου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από μικρή ηλικία ονειρευόμουν να ζήσω στο εξωτερικό, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Θεωρούσα ότι μια τέτοια εμπειρία θα μπορούσε να εμπλουτίσει την προσωπικότητά μου και να διευρύνει τους ορίζοντές μου περισσότερο από οτιδήποτε. Μετά την αποφοίτησή μου, έγινα δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ο συγκεκριμένος προορισμός με κέρδισε τόσο χάρη στη φήμη του ιδρύματος, που είναι ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη στον τομέα της έρευνας στην Επιστήμη των Υπολογιστών, όσο και χάρη στη γοητεία που μου προκαλούσε η Σκωτία ως χώρα. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου, ξεκίνησα να δουλεύω σε μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού στο Λονδίνο και πλέον έχω συμπληρώσει 9 χρόνια ζωής και εργασίας στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Σχετικά με την θέση ευθύνης που κατέχει ως επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος λογισμικού στην εταιρία Splunk, αναφέρει: « Από νωρίς στις σπουδές μου ανέπτυξα ένα έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα της επιστήμης των δεδομένων. Πιστεύω βαθύτατα στη σπουδαιότητα της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών για την απόκτηση γνώσης και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων σε οποιονδήποτε τομέα. Τα τελευταία 5 χρόνια έχω την τύχη να εργάζομαι σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες λογισμικού παγκοσμίως, τη Splunk. Πρόκειται για μια εταιρεία που δημιουργεί εξειδικευμένο λογισμικό συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Το λογισμικό αυτό έχει ποικίλες εφαρμογές αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας τεχνικών υποδομών και δικτύων καθώς και για την κυβερνοασφάλεια. Ως εξειδικευμένος τεχνικός σύμβουλος, δουλεύω απευθείας με τους πελάτες της εταιρείας, αναλύοντας τις απαιτήσεις τους και σχεδιάζοντας τις απαραίτητες τεχνικές λύσεις. Επιπλέον λειτουργώ ως επικεφαλής των ομάδων που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του εκάστοτε έργου».
Σχετικά με τις κύριες προκλήσεις όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες λογισμικού σήμερα, ο κ. Γλυμιδάκης εξηγεί ότι: « Στο σημερινό όλο και περισσότερο ψηφιοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο η σπουδαιότητα της κυβερνοασφάλειας γίνεται καθημερινά πιο έντονη. Επιπλέον η πανδημία του COVID-19 επιτάχυνε την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών σε πολλούς τομείς. Έννοιες όπως η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση εμφανίστηκαν στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Η γρήγορη αυτή μετάβαση οδήγησε στο να δοθεί αναγκαστική έμφαση στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων και έφερε την ασφάλεια σε δεύτερη μοίρα. Ταυτόχρονα, οι μέθοδοι των ηλεκτρονικών επιθέσεων πολλαπλασιάζονται διαρκώς και γίνονται περισσότερο αποτελεσματικές. Καθώς όμως όλοι κατανοούν ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι κάτι προσωρινό, η ανάγκη για την δημιουργία αξιόπιστων τεχνικών υποδομών και κατάλληλων συστημάτων ασφαλείας ολοένα και αυξάνεται. Επιπλέον οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο συνειδητοποιημένοι και ευαίσθητοι στο θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων και απαιτούν μεγαλύτερες εγγυήσεις και καλύτερες τεχνικές ασφαλείας. Αυτά τα προβλήματα δικαίως απασχολούν πλέον κάθε είδους οργανισμό, από επιχειρήσεις λιανεμπορίου, μέχρι εκπαιδευτικά ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες. Και όσο οι προκλήσεις αυξάνονται, τόσο θα απαιτούνται και καλύτερες λύσεις».
Για το ποιές είναι οι προοπτικές ανάπτυξης στο Λονδίνο σε σχέση με την Ελλάδα, αναφέρει ότι: «Το Λονδίνο αναμφισβήτητα αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για αναζήτηση ευκαιριών. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κέντρα οικονομικής δραστηριότητας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Επιπλέον εδώ βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους πυρήνες νέας επιχειρηματικότητας διεθνώς. Η αναταραχή που έχει προκληθεί από την περιπέτεια του Brexit καθώς και η παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία έχουν δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες για τη μελλοντική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το Λονδίνο δεν είναι μια Βρετανική πόλη αλλά ένα παγκόσμιο κέντρο και θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να παραμείνει ένας ιδανικός τόπος για νέους που αναζητούν ευκαιρίες, ιδιαιτέρως στο χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας. Οι προοπτικές στην Ελλάδα δεν μπορούν να συγκριθούν ακόμη. Παρόλα αυτά, επειδή παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στην πατρίδα μου, θεωρώ ότι έχουν γίνει τελευταία κάποια αισιόδοξα βήματα, τόσο με επενδύσεις εταιρειών του εξωτερικού, όσο και με την υλοποίηση μεγάλου αριθμού ιδεών από νέους Έλληνες».
Για το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι: « Πρόκειται για μια δύσκολη ερώτηση που με απασχολεί συχνά. Η εύκολη απάντηση είναι ναι, για συναισθηματικούς λόγους. Ζω σε μια χώρα η οποία, με όλα της τα δεδομένα προβλήματα, μου προσφέρει ιδανικές επαγγελματικές επιλογές στον τομέα που με ενδιαφέρει καθώς και την προοπτική συνεχούς εξέλιξης. Ταυτόχρονα μου εξασφαλίζει ικανοποιητικές εργασιακές συνθήκες και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων μου καθώς και μια καλή ποιότητα ζωής. Από την άλλη βεβαίως, αγαπάω την Ελλάδα και νιώθω νοσταλγία ύστερα από τόσα χρόνια διαβίωσης στο εξωτερικό. Η οικογένειά μου βρίσκεται στα Χανιά και έχω διατηρήσει στενές φιλικές σχέσεις με πολλούς ανθρώπους». Επίσης νιώθω την επιθυμία να επιστρέψω προκειμένου να συνεισφέρω με την εργασία μου στην πρόοδο και την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Επομένως είναι αδύνατον να απαντήσω με βεβαιότητα για το μέλλον αλλά δεν μπορώ και να αποκλείσω την πιθανότητα επιστροφής.
Μέσα από τη στήλη “Χανιώτες του εξωτερικού” τα “Χ.ν.” παρουσιάζουν ιστορίες συμπολιτών μας που έφυγαν από τα Χανιά και διακρίνονται σε διάφορους τομείς στο εξωτερικό. Προτείνετε πρόσωπα στη στήλη, στέλνοντάς μας μήνυμα στο info@haniotika-nea.gr