14.4 C
Chania
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025

Χανιώτες του εξωτερικού: Κώστας Πλιάτσικας

» Καινοτοµεί στον χώρο του specialty coffee

Γεννήθηκε και µεγάλωσε στα Χανιά, τα τελευταία 20 χρόνια ζει στη Σουηδία και καινοτοµεί στο χώρο του specialty coffee, αποσπώντας σηµαντικές διακρίσεις!

«Θέλω να δω τους λάτρεις του καφέ, να πίνουν λιγότερους αλλά πιο ποιοτικούς καφέδες», λέει.

Πρόκειται για τον Κώστα Πλιάτσικα, γνωστό ως Costas Of Sweden, ο οποίος εργάζεται στη βιοµηχανία του καφέ από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Ο Κώστας είναι ο Σουηδός Πρωταθλητής Barista του 2007, υπήρξε µέλος της Σουηδικής Εθνικής οµάδας Barista 2005, 2006 & 2007 και  κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του specialty coffee στη Σουηδία.

Η διαδροµή του στον κόσµο του καφέ ξεκίνησε µε µεροκάµατα σε καφετέριες µετά το σχολείο για χαρτζιλίκι στα Χανιά. ∆εν ήταν ο καφές σαν πρώτη ύλη αυτό που τον γοήτευσε στην αρχή, όπως εξηγεί, αλλά η ατµόσφαιρα και η επαφή µε τον κόσµο. Άρχιζε να παθιάζεται µε το ίδιο το προιόν το 2003, όταν άρχισε να δουλεύει µε τον specialty coffee. «Ανακάλυψα πως ο speciality coffee ήταν ένας µαγικός κόσµος. Ο σωστός και υψηλής ποιότητας specialty κόκος καφέ, που τον έχουµε χειριστεί όπως πρέπει, έχει πάνω από 1000 αρωµατικές και γευστικές ουσίες. ∆ηλαδή…ένας παράδεισος γευστικής απόλαυσης».

ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ανθρωποι που τον γνωρίζουν, όπως η υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήµιο του Ούµεο της Σουηδίας, Μαρία Παπακοσµά, η οποία συνοµίλησε µαζί του, σηµειώνει ότι στα 20 χρόνια πια επιχειρηµατικής δραστηριότητας στη Σουηδία, ο Κώστας έχει κερδίσει σηµαντικές διακρίσεις. Το 2006 έλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Latte Art στη Βέρνη, ενώ το 2007 έγινε Πρωταθλητής Barista στη Σουηδία, εκπροσωπώντας τη χώρα στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα στην Ιαπωνία όπου κατέκτησε τη 12η θέση.

Έχει γίνει παγκοσµίως γνωστός χάρη στις πρωτοποριακές τεχνικές barista που εισήγαγε στο χώρο του καφέ.

Ο ίδιος τονίζει:

«Πάντα αναζητούσα τρόπους που θα έκαναν την τέχνη του barista πιο απλή, γρήγορη, τεχνικώς άρτια  αλλά και απολαυστική». Έχει αναπτύξει µοναδικά και πρωτοποριακά εργαλεία για την τεχνική παρασκευής του espresso, όπως για παράδειγµα το IDR(intelligent dosing ring), το dTamp(2in1 distributor& tamper), το Wave distribution και το Vibro (vibration & rotation), που καθορίζουν την ποιότητα στην τελική εκχυληση άρα και την τελική γεύση, σηµειώνει.

Ο συνδυασµός όλων των εργαλείων του που είναι γνωστός ως «Workflow by Costas», µαζί µε την τεχνική διανοµής του γνωστή ως «Wave distribution by Costas» έγινε τόσο δηµοφιλής στο Instagram που τα βίντεό του συγκέντρωσαν πάνω από 120 εκατοµµύρια προβολές. «Το ότι καποιες από αυτές τις τεχνικές που πρωτοξεκίνησα εγώ, έγιναν µετά viral, είναι µια από τις µεγαλύτερες ανταµοιβές που έχω λάβει για την προσφορά µου στην τέχνη του barista».

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

«Η υψηλή ποιότητα ειναι ο οδηγός µας, γι΄ αυτό και το moto µας ειναι: «ψάχνουµε αυτούς που µας ψάχνουν», υπογραµµίζει.

Η αφοσίωση του επεκτείνεται και στη συνεργασία του µε τους παραγωγούς του καφέ δίνοντας έµφαση στο ζήτηµα της βιωσιµότητας. «Η στρατηγική µου ήταν και είναι να έρθω σε επαφή µε επιδέξιους και υπεύθυνους παραγωγούς και που έχουν σχεδόν την ίδια φιλοσοφία µε εµένα». Για τον ίδιο, «οι σταρ στην αλυσίδα του καφέ, είναι οι άνθρωποι αυτοί που εχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή, έχουν ίσως και σπουδάσει για χρόνια, έχουν µάθει ίσως από πάππου προς πάππου πώς να καλλιεργούν και να παράγουν καφέ. Έχουν καταλάβει τί θελει το δέντρο τους, οι ποικιλίες τους, το έδαφος, τα ζώα και η φύση που έχουν τα χωράφια τους. Έχουν πετύχει να έχουν την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει γύρω από µια παραγωγή καφέ και αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να παράγουν κάθε µα κάθε χρόνο την απόλυτη ποιότητα. Αυτό δηλαδή που ψάχνω και εγώ. Μαθαίνουνε λοιπόν ο ένας από τον άλλο χωρίς να προσπαθούµε να επέµβουµε µε τρελές θεωρίες στην τέχνη του άλλου και βαδίζουµε µπροστά για να πετύχουµε βιώσιµα αποτελέσµατα.

Απ’ όλα τα παραπάνω όµως, όπως επισηµαίνει, δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάστηκε να πάρουν δύσκολες επιχειρηµατικές αποφάσεις για να µείνουν πιστοί στις αρχές τους, κάνοντας κινήσεις που χρειάζονται το διαπλάσιο χρόνο για να αποδώσουν σε σχέση µε άλλους ανταγωνιστές. Επίσης, όπως εξηγεί, «έχουµε πει και θα λέµε όχι σε αρκετούς πελάτες που δεν έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης».

ΤΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΤΗΣ ΣΚΑΝ∆ΙΝΑΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Η καφετέρια που διατηρεί στο κέντρο της πόλης Ούµεο στη Βόρεια Σουηδία, έχει γίνει σηµείο αναφοράς και πόλος έλξης για τους λάτρεις του ποιοτικού καφέ.

Η νοοτροπία του Βορρά παντρεύεται µε την ελληνική κουλτούρα που συναντάει κανείς µε το που µπαίνει στην καφετέρια από την ελληνική µουσική µέχρι τον παραδοσιακό καφέ στη χόβολη που έχει αναλάβει ο συνάδελφος του Benny, κάτι που όπως αναφέρει δεν το βλέπει κανείς σε πολλά µαγαζιά ούτε καν στην Ελλάδα. «Οτι είµαι, ότι  κάνω και ότι έχω πετύχει έχει τις ελληνικές του ρίζες».

Για το πως αντιδρούν οι Σουηδοί πελάτες  στο ελληνικό στοιχείο, αναφέρει πως «οι περισσότεροι Σουηδοί αγαπάνε το ελληνικό στοιχείο, όπως επίσης και το είδος του καφέ που πίνουµε και στη χώρα µας.  Ξεκίνησα να τους σερβίρω φρεντο εσπρέσο, φρεντο καπουτσίνο, µπρίκι από το 2003. Ίσως να είµαι ο πρώτος που το έκανε αυτό. Στην αρχή ήταν λιγοστοί οι πελάτες που τα παράγγελναν. Τα τελευταία χρόνια όµως φτάσαµε στο σηµείο,ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες,  να είναι το 90% των πελατών µας που πίνει τα κρύα ροφήµατα».

Η οµάδα του αποτελείται από τη σύζυγό του, Linda που όπως σηµειώνει είναι και ο στηλωβάτης της επιχείρησης, το συναδελφό του Benny που δείχνει απίστευτο πάθος για τον καφέ, τους γιους του Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο που έχουν συνεισφέρει σηµαντικά στην επιχείρηση και το µικρό σκυλάκι τους το Freddo που δίνει χαρα στους επισκέπτες του καφέ.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ SPECIALTY COFFEE

Για το µέλλον του κλάδου, ο Κώστας βλέπει µεγάλες ευκαιρίες καινοτοµίας στον τρόπο παρασκευής καφέ φίλτρου αλλά και εσπρέσο καθώς η τάση της µερικής αυτοµατοποίησης επιταχύνεται συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και για το χώρο του roasting τονίζοντας πως «είµαστε ακοµα στην αρχή πιστεύω, θα δούµε τεράστιες καινοτοµίες».

Το όραµά του για το χώρο του speciality είναι ξεκάθαρο. «Θέλω να δω τους λάτρεις του καφέ, να πίνουν λιγότερους αλλά πιο ποιοτικούς καφεδες. Το speciality coffee είναι ο µόνος τρόπος για να δούµε επιτέλους µια βιώσιµη και υγιή αλυσίδα από την παραγωγή στην κατανάλωση. Που όλοι κερδίζουν και κανείς δεν πλουτίζει σε βάρος των άλλων».

Στην ερώτηση αν σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, εξηγεί πως έχοντας χτίσει τη ζωή του στη Σουηδία ήταν πιο εύκολο να µεταναστεύσει εδώ παρά να επιστέψουν πίσω οικογενειακώς. «Αυτό που θέλω τώρα είναι να κατεβαίνω Ελλάδα όσο συχνά θέλω».

Επιµέλεια: Γ. ΛΥΒ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα