Μια ιστορία σαν παραμύθι για την Χανιώτισσσα κομμώτρια, Μαρία Καμαριανάκη, που από τα Χανιά το 2015 βρέθηκε στα καλύτερα σαλόνια κομμωτικής της Μέσης Ανατολής ξεδιπλώνοντας το ταλέντο της στην τέχνη που αγάπησε, την κομμωτική, μαγεύοντας ακόμη και μέλη της Βασιλικής Οικογένειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για το συναρπαστικό αυτό ταξίδι μίλησε στα Χανιώτικα νέα.
Πώς όμως βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
Η ίδια μας διηγήθηκε τα εξής: «Το2015 βρισκόμουν στα Χανιά όπου ήδη δούλευα επί 15 χρόνια ως κομμώτρια έχοντας το δικό μου πελατολόγιο αλλά και σε κομμωτήρια της πόλης, ήμουν πολύ ευτυχισμένη και αγαπούσα πάρα πολύ τα Χανιά. Ξαφνικά, εκεί που ήμουν έτοιμη να ανοίξω ένα δικό μου κομμωτήριο, έγινε εφαρμογή του capital control. Εν τω μεταξύ ο σύζυγός μου υπηρετούσε στις Ειδικές Δυνάμεις. Τότε το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή αναζήτηση για το εάν θα μπορούσαμε να ζήσουμε κάπου αλλού, εκτός Ελλάδος. Κοιτάξαμε για μια χώρα η οποία θέλαμε να έχει ήλιο, να είναι σε ακμή και να είναι αρκετά διαφορετική ώστε να γνωρίσουμε και κάτι διαφορετικό. Οπότε ψάξαμε για Ντουμπάι, έκανα μια πολύ γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για τα καλύτερα κομμωτήρια του Ντουμπάι και έστειλα πέντε βιογραφικά. Πήρα απάντηση και από τα πέντε και σε αυτό που μου άρεσε πιο πολύ αποδέχθηκα την πρόταση. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε δύο μήνες. Κι έτσι έφτασα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.».
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Μαρία ανέλαβε τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας σε ένα από τα μεγαλύτερα κομμωτήρια της Μέσης Ανατολής, γεγονός που απογείωσε την καριέρα της καθώς εκατοντάδες γυναίκες εμπιστεύθηκαν το ταλέντο της στην κομμωτική, πληροφορία που έφτασε και στα «αυτιά» μελών της Βασιλικής οικογένειας. Όπως μας είπε: «Το κομμωτήριο που πήγα τότε και στο οποίο παραμένω, είναι το καλύτερο κομμωτήριο της Μέσης Ανατολής. Εκείνη την περίοδο ήταν τρία τα κομμωτήρια που ανήκουν στον ίδιο όμιλο και πήγα ως υπεύθυνη ενός από τα κομμωτήρια του Ντουμπάι. Καθώς ξεκίνησα να δουλεύω λόγω του ότι όλα πήγαιναν πολύ όμορφα – αν και δύσκολα στην αρχή, γιατί δεν καταλάβαινα καλά την Αγγλική γλώσσα αν κι ήξερα- μου δόθηκε η ευκαιρία να διαλέξω ανάμεσα σε Ντουμπάι και Αμπου Ντάμπι. Μου άρεσε πιο πολύ το Αμπου Ντάμπι, γιατί είναι πολύ πιο παραδοσιακό, δεν είναι το «Λος Άντζελες» της Μέσης Ανατολής κι είχα τη δυνατότητα να συναναστρέφομαι με ντόπιες πελάτισσες, καταλάβαινα καλύτερα την κουλτούρα και αποφάσισα να μείνω εκεί. Τότε είχα την θέση της Senior κομμώτριας και μέσα στα δύο πρώτα χρόνια κατάφερα να γίνω Kαλλιτεχνική διευθύντρια των κομμωτηρίων. Πλέον είμαστε στα 6 κομμωτήρια, έχουμε περίπου 45 κομμωτές και μαζί με το κομμωτήριο που ακμάζει, ακμάζει και η καριέρα μου. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια έχω καταφέρει να είμαι η μοναδική κομμώτρια από την Μέση Ανατολή και η δεύτερη από την Ελλάδα που έχω διακριθεί ανάμεσα σε 300.000 κομμωτές, ταξιδεύοντας πρόπερσι μέχρι την Ουάσιγκτον στα «Όσκαρ της κομμωτικής» (One Shot Hair Awards). Ταυτόχρονα πέρα από όλες τις royal πελάτισσες μου, κατάφερα και έκανα και μια δική μου κολεξιόν αβάν-γκαρντ στα Χανιά, με Χανιώτες συνεργάτες και έμπνευση από ιστορίες του τόπου και των γυναικών του, με το σύνθημα ότι είμαστε όλες «βασίλισσες» καθώς έχουμε τη δυναμικότητα, μπορούμε να αποφασίζουμε και να τα καταφέρνουμε στην ζωή μας, παρά τις αντιξοότητες. Ο τίτλος της κολεξιόν: Wild Queens».
Για τις δυσκολίες του επαγγέλματος μας εξηγεί ότι είναι ένας χώρος με απαιτήσεις όμως «όταν χειρίζεσαι κάτι σαν καριέρα κι όχι σαν χόμπι, σου φέρεται και σαν καριέρα. Αν και ο χώρος έχει τρομερές απαιτήσεις, έχω πολύ μεγάλη βοήθεια από τον σύζυγό μου τον Γιώργο Ανδρουλάκη αλλά και από την οικογένεια που δεν με βλέπει συχνά αλλά χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω, αυτό μου δίνει δύναμη και μπορώ να εξελίσσομαι».
Για τη ζωή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρει: « καταρχάς η χώρα είναι ολοκαίνουργια, είναι λιγότερο από 50 χρόνια, η ζωή είναι υπέροχη γιατί συνεχώς μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, είναι διαφορετική κουλτούρα. Το πολίτευμα δεν είναι Δημοκρατικό, εδώ υπάρχει Βασιλεία, ο Εμίρης αποφασίζει. Βέβαια όσο ακούγεται πολύ χλιδάτη η ζωή είναι αλλά για τους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά διαπρέπουν σε αυτό που κάνουν και για τους ντόπιους».
Για τα μέλη- γυναίκες της Βασιλικής οικογένειας που εμπιστεύονται την τέχνη της, επισημαίνει τα εξής: «η πρώτη γνωριμία έγινε όταν έμαθαν ότι είχα πολύ δουλειά, πολλά ραντεβού και είδαν την δουλειά μου. Η πληροφορία έφτασε στο Παλάτι. Έτσι ξεκίνησα με ένα Παλάτι και τώρα είμαι περίπου στα τρία Παλάτια. Πρόκειται για γυναίκες ή κόρες των Σεΐχιδων, δηλαδή γαλαζοαίματες. Έχω αναλάβει περίπου 4-5 κυρίες διαφορετικών ηλικιών από κάθε Παλάτι. Εγώ αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι ό,τι κάνω ακριβώς και με τις υπόλοιπες πελάτισσες μου, κάθε κεφάλι είναι ένα διαφορετικό πρότζεκτ κομμωτικής τέχνης για μένα. Νομίζω ότι αυτή η αυθεντικότητα και η αγάπη που έχω για την τέχνη μου είναι που κάνει τη δουλειά μου ξεχωριστή».
Για τις δυνατότητες που ανοίγονται στον κλάδο της κομμωτικής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρει ότι «οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Οι Έλληνες κομμωτές, είναι παγκόσμια πολύ καλοί καλλιτέχνες και για αυτό ξεχωρίζουν. Και οι αποδοχές εδώ αναφέρονται σε κομμωτές καριέρας κι όχι χομπίστες».
Όσο για τη συμβουλή που θα έδινε σε νέες κομμώτριες τόνισε ότι: «εμείς αναζητούμε νέους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη της κομμωτικής και θα ήθελαν να έρθουν εδώ, εγώ είμαι εδώ για να τους στηρίξω. Ανθρώπους που γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες της κομμωτικής και που τελειοποιούν με μικρά βήματα όλες τις μικρές λεπτομέρειες την τέχνη τους. Πάνω από όλα να γνωρίζουν την ευθύνη που έχουν και να διαθέτουν δεξιότητες, όπως η καλή συνεργασία, η ομαδικότητα, η ενσυναίσθηση στο επαγγελματικό περιβάλλον, που απαιτούνται να έχουν».
Για την πιθανότητα επιστροφής στην Κρήτη αναφέρει ότι: « τα Χανιά είναι πάντα στην καρδιά μου. Είμαι από τα Κεραμειά κι αγαπώ όλα τα Χανιά και ειδικά τα Σφακιά. Μου λείπουν οι άνθρωποι μου, έχω σχεδόν δύο χρόνια να έρθω λόγω του κορωνοιού. Θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη του κόσμου, οπότε θα μπορούσα να είμαι οπουδήποτε, έτσι θα μπορούσα να είμαι και στην Κρήτη».
Μέσα από τη στήλη “Χανιώτες του εξωτερικού” τα “Χ.ν.” παρουσιάζουν ιστορίες συμπολιτών μας που έφυγαν από τα Χανιά και διακρίνονται σε διάφορους τομείς στο εξωτερικό.
1000 ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!