Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Χανιώτικες αποδράσεις: Ραβδούχα και Λουτρό

Κρατά ο καιρός ακόμα για μπάνιο στη θάλασσα, έτσι κλείνουμε τον κύκλο των αποδράσεών μας σε παραθαλάσσιους προορισμούς του νομού, με το χωριό Ραβδούχα και το Λουτρό

Ραβδούχα

H χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο της πόλης των Χανίων είναι περίπου 33 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 7 είναι από τον οδικό κόμβο της Καληδονίας μέχρι τις παραλίες αυτού του πανέμορφου αμφιθεατρικά χτισμένου ημιορεινού χωριού στη χερσόνησο Ροδωπού με την φανταστική πανοραμική θέα όλου του κόλπου της Κισσάμου.
Για τον κάθε επισκέπτη αυτής της απότομης επικλινούς περιοχής και των παραλιών με τις πολυποίκιλες συνθέσεις βράχων μικρών κολπίσκων και άμμου όπως για παράδειγμα αποτελεί η δυτική πλευρά που έχει βότσαλα, ενώ η ανατολική, εκεί που βρίσκεται μια στενή επιμήκη προβλήτα για να δένουν μικρά σκάφη, να είναι με άμμο, προσδίδουν ιδιαίτερες αισθησιακές απολαύσεις όπως και αναμνήσεις σε όλους.
Για τους επισκέπτες υπάρχει η φυσική δροσιά από τα διάφορα δένδρα ως επί το πλείστον αρμυρίκια που υπάρχουν κοντά. Από πλευράς τώρα τουριστικής υποδομής υπάρχουν και στις δύο παραλίες ωραίες παραδοσιακές ταβέρνες όπως και λίγα τουριστικά καταλύματα για διανυκτερεύσεις.

Λουτρό Σφακίων

O μικρός αυτός παραθαλάσσιος οικισμός ενώ είναι αποκομμένος οδικά εξαιτίας των απόκρημνων βουνών της νότιας ακτογραμμής του νομού μας, προσδίδει περισσότερο ενδιαφέρον στους παραθεριστές αλλά και τους επαγγελματίες του οικισμού. Το Λουτρό βρίσκεται μεταξύ Χώρας Σφακίων και Αγιάς Ρουμέλης, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην απόκρημνη πλαγιά του βουνού και η επικοινωνία γίνεται με πλοία της γραμμής, ιδιωτικά σκάφη και θαλάσσια ταξί. Παραδοσιακές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εξυπηρετούν τους παραθεριστές οι οποίοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στον ήρεμο κολπίσκο με την μικρή παραλία του.
Το Λουτρό παραμένει στην ίδια ακριβώς θέση στην οποία ήταν χτισμένη στην αρχαιότητα η πόλη Φοίνιξ η οποία αποτελούσε και λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης και της Αράδαινας.
Το Λουτρό κατά το παρελθόν αποτελούσε ακόμα και χειμερινό τόπο διαμονής κατοίκων της Ανώπολης και το αποκαλούσαν Κατώπολη. Οι κάτοικοι του αρχές του 20ου αιώνα σύμφωνα με απογραφή της περιόδου εκείνης, ανερχόταν στους 123.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

  1. Πήγα τέλη Αυγούστου στο Ραβδούχα. Όπως πήγα έφυγα. Απερίγραπτη βρώμα με γεμάτους κάδους ξεχειλισμενους απο σκουπιδαρό και η θάλασσα να έχει ξεβγάλει ή να επιπλέει κάθε λογής πλαστικό και ψόφια ψάρια. Και σκεφτόμουν οι ταβερνιάρηδες και οι ιδιοκτητες καταλυμμάτων γιατι δεν κάνουν ενα ντού να μαζευτεί το χάλι ??? Γιατί δεν πλακώνουν το Δήμο Πλατανιά στις ψιλές ??? Αυτοί ξέρουν. Απ τη μεριά μου είπα σε άλλους δεκα ΜΑΚΡΥΑ. Φαντάζομαι οτι ο κος ΚΑΚΑΝΟΣ πήγε πρόσφατα λίγο πριν γράψει το άρθρο, για να είναι επίκαιρος και όλα τα βρήκε καλά. Έτσι δεν είναι ???

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα