Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Χανιώτικες Αποδράσεις: Στα Δρακιανά του Δήμου Πλατανιά

Τα Δρακιανά της τέως Κοινότητας Πλατανιά και σήμερα Δήμου Πλατανιά επιλέξαμε να επισκεφθούμε αυτή την εβδομάδα στη νέα μας… απόδραση, υπενθυμίζοντας στους παλιούς αναγνώστες, αλλά και ενημερώνοντας τους νέους για τη σημαντική ιστορία του παλιού οικισμού ο οποίος υπήρξε λημέρι ανταρτών και κρησφύγετο αξιωματούχων συμμαχικών δυνάμεων.

 

Τα Δρακιανά στα χρόνια της Κατοχής είχαν 20 οικογένειες με την κάθε μία να έχει τουλάχιστον δύο παιδιά και όσο κράτησε ο πόλεμος ο μικρός αυτός πληθυσμός του χωριού που δεν πήγαινε ακόμα δρόμος, είχε ενεργό συμμετοχή με τον δικό του τρόπο. Εκεί γινόταν ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα των ανταρτών ενώ ταυτόχρονα κρυβόταν στο χωριό πέντε άγγλοι σύμμαχοι.
Η ονομασία των Δρακιανών, όπως και του Πατελαριού αλλά και των Σηφιανών, σύμφωνα με την παράδοση, επικράτησε από τα μικρά ονόματα τριών αδελφών, του Δράκου, για τα Δρακιανά, του Παντελή, για το Πατελάρι και του Σήφη, για τα Σηφιανά.
Τα Δρακιανά στην δεκαετία του 1960 παρά του ότι η γη όλης της περιοχής ήταν εύφορη εξαιτίας του ποταμού Ιάρδανου και της πεδινής έκτασης που καταλαμβάνει άρχισαν να εγκαταλείπονται μέχρι που έφυγε και η τελευταία οικογένεια. Εδώ, όμως και πολλά χρόνια, τα Δρακιανά έχουν αποκτήσει μια πολύ ωραία οικία και ταβέρνα η οποία διατηρεί την ονομασία του παλιού χωριού. Δίπλα από την ταβέρνα υπάρχει μια μεγάλη έκταση με υπέρ αιωνόβια Πλατάνια και στον όμορφο αυτό χώρο ο Δήμος Πλατανιά συντηρούσε τις παιδικές χαρές που είχε τοποθετήσει παλαιότερα η Κοινότητα, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν καθόσον όπως και όλες οι άλλες που υπήρχαν σε όλο το εύρος του Δήμου και ήταν χωρίς πιστοποίηση αποξηλώθηκαν ως επικίνδυνες και αποκαθίστανται σταδιακά.
Αυτό το παλιό όμορφο και εύφορο χωριό μεταξύ δύο δημοτικών περιφερειών απέχει από τον Πλατανιά τρία χιλιόμετρα μ’ έναν δρόμο, ναι μεν στενό, αλλά με καινούργιο ασφαλτοτάπητα έχει όλες τις κατοικίες εκείνης της εποχής μισογκρεμισμένες, ενώ θα έπρεπε, τουλάχιστον οι περισσότερες, να είχαν αναστηλωθεί. Δυστυχώς, όμως, η απαγόρευση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. δεν επιτρέπει στους σημερινούς απογόνους των ιδιοκτητών να πάρουν άδεια με αποτέλεσμα οι εικόνες αυτές που αντικρίζουν οι περαστικοί και όσοι επισκέπτονται το χωριό, ν’ αποτελούν ντροπή για τον τόπο μας αλλά και προσβολή της τοπικής μας ιστορίας. Κεντρική εκκλησία ήταν ο βυζαντινός Ιερός Ναός του  Αγίου Γεωργίου ο οποίος ως κτίριο έχει αντέξει στον χρόνο με επεμβάσεις της αρχαιολογίας και ενεργειών του Δήμου Πλατανιά κατόπιν εγκρίσεως από την προαναφερόμενη Υπηρεσία.
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από το παλιό εγκαταλελειμμένο χωριό το οποίο απέκτησε τουριστικό ενδιαφέρον μετά το 2000 που χτίστηκε η ταβέρνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα