Πολλές επιτυχίες αλλά και πρωτιές σε ανώτατες σχολές πέτυχαν και φέτος Χανιώτες υποψήφιοι που είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πράξη.
H χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής έφερε πολλά χαμόγελα σε υποψηφίους, μερικοί εκ των οποίων μίλησαν στα “Χανιώτικα νέα” για την προσπάθειά τους και τους κόπους τους που δεν πήγαν χαμένοι. Οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στο μεθοδικό διάβασμα, στη στήριξη από τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς αλλά και στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων το οποίο σε γενικές γραμμές σημείωσαν ότι αποτελεί μια αγχωτική διαδικασία .
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ,
Σχολή Ικάρων
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα
Πρώτος στη Σχολή Ικάρων πέρασε ο Μανώλης Αρχοντάκης από το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων με 19.140 μόρια.
Οπως ο ίδιος εξηγεί, η Σχολή Ικάρων ήταν όνειρό του από τότε που πήγαινει στο Νηπιαγωγείο και τώρα έγινε πραγματικότητα. Διάβαζε όλα τα χρόνια του σχολείου με σκοπό να πετύχει στη Σχολή αυτή. Παράλληλα μέχρι το Πάσχα έβγαινε κανονικά για βόλτα αλλά μετά ο ελεύθερος χρόνος περιορίστηκε. «Οι πανελλαδικές θέλουν μεθοδικό διάβασμα και να διαβάζεις όλα τα χρόνια» σημείωσε και παράλληλα έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλα τα παιδιά και ευχήθηκε καλή τύχη σε όσους πρόκειται να δώσουν στο μέλλον πανελλαδικές.
ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΤΖΑΤΖΙΜΑΚΗΣ,
1ος Ναυτικών Δοκίμων
Συστηματικό διάβασμα
Πρώτος στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο τμήμα των μάχιμων εισήχθη ο Διομήδης Τζατζιμάκης από το Γενικό Λυκείου Σούδας, καθώς συγκέντρωσε 18.562 μόρια. Ο ίδιος σημειώνει ότι διάβαζε συστηματικά και επισημαίνει τη στήριξη από τους καθηγητές. «Πρέπει να ακούμε τους καθηγητές», τονίζει.
Οσο για τις πανελλαδικές, είναι, όπως αναφέρει, μια δύσκολη διαδικασία που, όμως, «σε ωριμάζει και μαθαίνεις πολλά πράγματα».
ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗ,
Σχολή Κοινωνικής Εργασίας
Αρκετό διάβασμα
Η Ειρήνη Κουτουλάκη από το ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου με 19.280 μόρια πέρασε πρώτη στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που ήταν η πρώτη επιλογή της.
«Διάβαζα συστηματικά όλη τη χρονιά. Φρόντιζα να κρατάω ισορροπία γιατί λίγη ξεκούραση χρειάζεται ανάμεσα στο διάβασμα», ανέφερε.
Η ίδια αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση για την επιτυχία της ενώ σε ερώτησή μας για το θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων απάντησε:
«Θεωρώ πως οι πανελλαδικές είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία διότι κρίνεται ο κόπος ενός ολόκληρου χρόνου μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται ψυχραιμία και αρκετό διάβασμα».
ΕΥΑ ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΑΚΗ,
Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
Δικαίωση των κόπων
Τέταρτη στην Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Μετσόβειο, με 19.142 μόρια, εισάγεται η Εύα Φραγκονικολάκη από το 3ο ΓΕΛ Χανίων. Η ίδια έκανε λόγο για δικαίωση των κόπων της «είναι τεράστια ανακούφιση μετά από τόση προσπάθεια. Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή μας, είναι μια νέα αρχή. Πιστεύω ότι η φοιτητική ζωή θα είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία».
«Υπομονή και επιμονή, αυτά χρειάζονται αλλά και στήριξη, γονέων, δασκάλων, φίλων. Οι δικοί μου άνθρωποι δεν με πίεζαν, με εμπιστεύονται και προσπαθούσα και εγώ να εμπιστευθώ τον εαυτό μου. Όλα γίνονται με σκληρή προσπάθεια και διάβασμα» τόνισε η Εύα ενώ αναφερόμενη στα παιδιά που δεν κατάφεραν το στόχο τους, επεσήμανε πως «όλα για κάποιο λόγο γίνονται… Τίποτα δεν τελειώνει απλώς θα πρέπει να δουν ψάξουν και για άλλες ευκαιρίες».
ΠΕΡΣΑ ΠΟΛΑΚΗ,Ιατρική Αθηνών
Στα όνειρα δεν χωράνε συμβιβασμοί
Στην Ιατρική Αθηνών με 18.728 μόρια εισάγεται η Πέρσα Πολάκη, μαθήτρια της Ευαγγελικής σχολής Ν. Σμύρνης, η οποία μιλώντας στα “Χ.Ν.” εξέφρασε την ικανοποίηση της καθώς περνά στην σχολή πρώτης επιλογής της. Η ίδια προέρχεται από οικογένεια γιατρών, ωστόσο επεσήμανε ότι η Ιατρική αποτελούσε πάντα ένα δικό της όνειρο.
«Είναι μια επιστήμη που συνδυάζει τις βασικές, θετικές επιστήμες, (Βιολογία, Φυσική και Χημεία) πάνω στην αρτιότερη “μηχανή” που υπάρχει στη γη, τον άνθρωπο. Η Ιατρική με μαγεύει γιατί όταν κάτι πάει λάθος σε αυτό το “μηχάνημα” εσύ μπορείς να το φτιάξεις. Και ο άνθρωπος συνεχίζει την ζωή του υγιής. Αυτό ήταν που μου άρεσε πάρα πολύ».
Όσο για το πώς τα κατάφερε ; «Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, διάβαζα πάρα πολύ. Μου άρεσε το διάβασμα. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή γιατί υπάρχουν στιγμές που θα στεναχωρηθείς, αλλά εάν πιστεύεις στον εαυτό σου, έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και διαβάζεις πολύ, τότε θα επιτύχεις» επεσήμανε.
Για όσους δεν τα κατάφεραν, η ίδια τονίζει πως αν έχεις ένα όνειρο δεν πρέπει να τα παρατάς. «Να μην συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο. Να ακολουθήσουν το όνειρό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΑΚΗ, Βιοϊατρικών Αθήνας
Σημαντική η στήριξη της οικογένειας
Πέμπτη στην Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με 18.005 μόρια εισάγεται η Αγγελική Ξενάκη από το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων.
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, γεμάτη αυτοπεποίθηση για την νέα μου αρχή. Ήταν η Σχολή των ονείρων μου και ήξερα ότι αυτό ήθελα από την Β’ Γυμνασίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήθελα να γράψω υψηλή βαθμολογία ώστε να είμαι σίγουρη ότι θα περάσω στη συγκεκριμένη σχολή» ανέφερε η Αγγελική προσθέτοντας πως είχε μεγάλη στήριξη από τους γονείς και την οικογένειά της. «Η οικογένεια μου ήταν πάντα δίπλα μου, από την αρχή μέχρι το τέλος, και την τελευταία ημέρα των πανελληνίων» σημείωσε, ενώ για τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν ανέφερε πως «χρειάζεται δύναμη και πάντα υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία. Ίσως μπορέσουν να βρουν και κάτι άλλο, καλύτερο, που δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα».
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ, Ιατρική Αθηνών
Προσήλωση στον στόχο
Στην Ιατρική Αθηνών περνά ο Κυριάκος Τζανάκης, από το 2ο ΓΕΛ, με 18.126 μόρια, ο οποίος είναι επίσης Πανελλήνιος Πρωταθλητής με την Εθνική ομάδα Εφήβων στην Τοιχοσφαίρισης (squash) για το 2019.
Ο Κυριάκος εισάγεται με το σύστημα της γενικής σειράς στην Ιατρική Αλεξανδρούπολη, αλλά με τη διάκρισή του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα χρησιμοποιήσει τα επιπλέον μόρια για να μπει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ο ίδιος έχοντας γιατρούς στο οικογενειακό του περιβάλλον ( μητέρα και αδερφή), επεσήμανε πως αυτό ήταν κάτι που τον επηρέασε θετικά, τονίζοντας ωστόσο πως «ήταν μια δική μου επιθυμία. Η Ιατρική είναι ένα λειτούργημα. Και εγώ θέλω να βοηθάω τους πάσχοντες ανθρώπους, να κάνω ό,τι καλύτερο για αυτούς».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ, Σχολή Ικάρων
«Χρειάζεται επιμονή»
9ος στη Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας, εισάγεται ο Θοδωρής Μυλωνάκης από το 2ο ΓΕΛ Χανίων. Ο ίδιος μιλώντας στα “Χ.Ν.” εξέφρασε την μεγάλη χαρά του καθώς η σχολή Ικάρων ήταν «ένα όνειρο ζωής. Από πολύ μικρός ήξερα πως αυτό ήθελα. Και επιτέλους τα κατάφερα καθώς ήταν η δεύτερη φορά που έδωσα Πανελλαδικές εξετάσεις».
«Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και διάβασμα κατά την διάρκεια όλων των σχολικών ετών. Το να δίνεις για δεύτερη χρονιά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία όμως αν πραγματικά θέλεις κάτι, πετυχαίνεις το στόχο σου» μας είπε. Για όσους δεν κατάφεραν ο Θοδωρής λέει πως δεν πρέπει να τα παρατάνε με την πρώτη αποτυχία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ,
Σχολή Ψυχολογίας ΑΠΘ
Οχι άγχος
Η Ευαγγελία Πρωτοπαπαδάκη από το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων με 18.420 μόρια πέρασε στην Σχολή Ψυχολογίας του ΑΠΘ που ήταν η πρώτη της επιλογή.
Η Ευαγγελία λέει ότι διάβασε σε κανονικά πλαίσια και ότι αν κάποιος υποψήφιος έχει μάθει να διαβάζει μπορεί να τα καταφέρει, δεν χρειάζεται να υπάρχει άγχος.
Οσο για τις πανελλαδικές εξετάσεις επισημαίνει ότι «δεν χρειάζεται τα παιδιά να περνάνε μέσα από μια τόσο αγχωτική διαδικασία και να κρίνεται το μέλλον τους μέσα σε τρεις ώρες εξέτασης αλλά να βρεθεί άλλος τρόπος».
ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ, Ιατρική Αθηνών
Χρειάζεται ηρεμία
Ο Μάριος Πεντάρης από το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων πέρασε στην Ιατρική Αθηνών με 19041 μόρια. Ο ίδιος έδωσε πανελλαδικές για δεύτερη χρονιά καθώς πέρυσι είχε περάσει Βιολογικό Ηρακλείου με 18015. «Δεν διάβασα ιδιαίτερα διότι είχα αρκετές βάσεις από την 1η χρόνια», ανέφερε και υπογράμμισε ότι χρειάζεται ηρεμία και όχι υπερβολές για να πετύχεις τους στόχους σου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΚΟΥΡΗ,
Αγγλική Φιλολογία ΑΠΘ
«Απρόβλεπτες οι πανελλαδικές»
Η Ευαγγελία Κακουρη, από το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων με 18709 μόρια (μαζί με τα ειδικά μαθήματα (Αγγλικά) 21.989), πέρασε στην Αγγλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που ήταν η σχολή της επιλογής της.
«Διάβαζα όλα τα χρόνια οπότε δεν είχαν πολλά κενά να καλύψω. Δεν κουράστηκα στην Γ΄Λυκείου αλλά διάβαζα λίγο περισσότερο. Εβγαινα συνήθως τα Σαββατοκύριακα, μία φορά την εβδομάδα», μας λέει.
Οσο για τις πανελλαδικές τις χαρακτηρίζει απρόβλεπτες και τονίζει ότι «είναι σημαντικό τα παιδιά να διαβάζουν αλλά να διαθέτουν χρόνο για τον εαυτό τους και τους φίλου τους».
ΠΟΠΗ ΜΥΛΩΝΑΚΗ,
Νομική Θεσσαλονίκης
Η επιτυχία θέλει θυσίες
Η Πόπη Μυλωνάκη από το 1ο ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου με 17.986 μόρια πέρασε στη Νομική Θεσσαλονίκης. «Διάβαζα αρκετά, έκανα διαλείμματα, αλλά η επιτυχία θέλει θυσίες. Η Νομική Θεσσαλονίκης ήταν η πρώτη μου επιλογή».
«Οι πανελλαδικές θέλουν αρκετή προσπάθεια αλλά αν ένας υποψήφιος θέλει να περάσει στη σχολή που επιθυμεί να είναι αισιόδοξος», σημείωσε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ, Αρχιτεκτονική Κρήτης
Μεθοδικό διάβασμα
Η Ελευθερία Βεργανελάκη από το ΓΕΛ Σούδας με 17.350 μόρια πέρασε 6η στην Αρχιτεκτονική Χανίων. Οπως μας λέει, ήταν στόχος της να περάσει στη συγκεκριμένη σχολή τον οποίο πέτυχε μετά από μεθοδικό διάβασμα.
ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΡΕΤΣΙΝΑ,
Οικονομικό Ρεθύμνου
Μοίρασμα του χρόνου
Η Αννα Μαρία Ρετσινά από το ΓΕΛ Σούδας με 17.899 μόρια πέρασε 2η στο Οικονομικό Ρεθύμνου.
Η σχολή αυτή ήταν ο πρώτος της στόχος τον οποίο πέτυχε καθώς, όπως αναφέρει, μοίραζε το χρόνο της στο διάβασ
μα και τη διασκέδαση.
«Γενικά πιστευω ότι οι πανελλαδικές είναι μια αγχωτική διαδικασία αλλά όταν θες κάτι πολύ θα το υποστείς και θα το πετύχεις» αναφέρει και θα συμβούλευε τους υποψηφίους να διαβάζουν αλλά με πρόγραμμα και να περνάνε χρόνο με τους γονείς και τους φίλους του, να μοιράζουν «το χρόνο ισάξια σε όλα».
ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΟΝΑΚΗ, Γεωπονίας – Ηράκλειο
Το Εσπερινό ΕΠΑΛ
ανοίγει ευκαιρίες
Πρώτη στη σχολή Γεωπονίας στο Ηράκλειο εισήχθηκε η Κυριακή Γονάκη από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων.
«Το Εσπερινό ΕΠΑΛ ανοίγει ευκαιρίες», μας λέει η Κυριακή η οποία είναι σήμερα 55 χρόνων.
Οταν αποφάσισε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Λύκειο η Κυριακή διάβαζε αρκετά και αρίστευσε (19+).
Οι καθηγητές την παρότρυναν να δώσει πανελλήνιες όπως και έγινε και τώρα πέρασε στην Σχολή που ήταν πρώτη της επιλογή.
«Ειχα την αμέριστη συμπαράσταση όλων των καθηγητών μου όλες τις ώρες της ημέρας», επισημαίνει.
Βασιλάκη Μαριάμ,από το 2 Γενικό λύκειο Χανιων, πρώτη στη σχολή Μηχανικών Παραγωγής κ Διοίκησης του Πολυτεχνείου Χανιων