Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981: Εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ»

«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».

Εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ»

Χανιά, 1911

Στοιχεία της εφημερίδας:
* Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα που εκδόθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1911
* Διευθυντής ήταν ο Γ. Σ. Μαρκόπουλος
* Το 1914 η εφημερίδα ξανά κυκλοφόρησε ως «Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίς εικονογραφημένη» με Διευθυντή & Υπεύθυνο Συντάκτη τον Γεώργιο Σ. Μαρκόπουλο
* Ήταν τετρασέλιδη, πεντάστηλη και τα γραφεία της βρίσκονταν στην οδό Κισσάμου «έναντι μαγαζιών Σκαμνάκη» ενώ μετά το 1914 στο Τυπογραφείο Περάκη

Πολιτική εβδομαδιαία εφημερίδα που κυκλοφόρησε στα Χανιά τον Δεκέμβριο του 1911. Πρόκειται για μία ακόμη εφημερίδα όπου εκδότης ήταν ο Γ.Σ. Μαρκόπουλος (εκδότη της Ελευθερίας/ Νέας Ελευθερίας).
Παρά τον τίτλο και την προγραμματική διακήρυξη, η γραμμή που θα ακολουθήσει ο «Ανεξάρτητος» είναι φιλοβενιζελική.
Σε άρθρο που αναφέρεται στο πρόγραμμά της, η αναφέρει επισημαίνει πως ο «Ανεξάρτητος», «θα είνε όργανον αποκλειστικώς των λαϊκών και τοπικών συμφερόντων, μετά θάρρους ελέγχων πάσαν των εκάστοτε κυβερνώντων παρεκτροπήν» και «θ’ αντιπροσωπεύη την κοινήν γνώμην εφ’ όλων των ζητημάτων».
Ο Μαρκόπουλος, ήδη στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας, επισημαίνει ότι απαιτείται ομοψυχία και πάνω απ’ όλα «πατριωτισμός απάντων».
Η εφημερίδα δημοσιεύει στην αρχή της έκδοσης μερικές φωτογραφίες –κυρίως προσώπων- και μετά την επανέκδοσή της τον Σεπτέμβριο του 1914, οι φωτογραφίες πολλαπλασιάζονται.
Πολλές από τις στήλες της εφημερίδες («Πολιτικά Χρονογραφήματα», «Τα παράξενα της Εβδομάδος», «Επιστημονικά», « Πρόσωπα και πράγματα», « Η Εβδομάς», « Έμμετρος εφημερίς»- μικρό στιχούργημα») επανέρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια έκδοσής της, ενώ άλλες επανέρχονται συχνά («Εντυπώσεις και σκέψεις», « Περασμέναι ιδέαι», «Από παντού», « Για Πασατέμπο», «Κρητικά σκίτσα»,
« Εξ Αθηνώ», «Κοινωνικάν» κ.ά.). Το διάστημα του πολέμου έχει πολλές ειδήσεις από τα διάφορα μέτωπα.
Πολλοί από τους συνεργάτες υπογράφουν με ψευδώνυμα (Ο Γελωτοποιός , Ο υπογράφων την Έμμετρο εφημερίδα, Συνεργάτης, Περίεργος, Μακκαβαίος, Το Ζιζάνιον, Γορτύνιος κ.α που διατηρούν δικές τους στήλες.
Η στήλη « Έμμετρος Εφημερίς» είναι ένα έμμετρο στιχούργημα που υπάρχει ανελλιπώς ως και το τελευταίο φύλλο του 1914. Το στιχούργημα δεν έχει σταθερή έκταση και, συνήθως, σατυρίζει την πολιτική επικαιρότητα. Μετά το κύριο άρθρο η «Έμμετρος Εφημερίς» είναι η πιο πιστή στήλη του «Ανεξαρτήτου». Στο φύλλο 10 (28/4/1912) η στήλη γράφει χαρακτηριστικά:
« Μία τρύπα εις το νερό

Εις αυτήν μέσα τη φούρια
τίποτα σχεδόν καινούργια
με τα ίδιά μας περνούμε
αναμένοντες να ιδούμε το καζάνι
τι θα βγάλη την ημέρα την μεγάλη.
……
Με την τόση μας φαγούρα
Για να μπούμε στη Βουλή
Που όπως λέγουνε πολλοί
Όποιος βιάζεται ξομένει
Στου λουτρού τα κρύα μένει.

Μα στην σιωπή την τόση
εύκολο κανείς να νοιώση,
δίχως σκέψη και κεφάλι
πώς εκάμαμε και πάλι
και σε τούτο τον καιρό
μίαν τρύπα στο νερό.

Ο Γελωτοποιός»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα