Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981: Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ»

«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και τη δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».

Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ»

Χανιά, 1905

Στοιχεία της εφημερίδας:
* Εφημερίδα πολιτική, φιλολογική και ειδήσεων
* Εκδίδονταν μία φορά την εβδομάδα. Ήταν τετρασέλιδη, τετράστηλη
* Υπεύθυνος ο γιατρός Κ. Γ. Λαγουδάκης και Διευθυντής ο Ε. Δ. Φραντζεσκάκης ενώ από το φύλλο 520 (9/5/1915) Ιδρυτής ο Ε.Δ. Φραντζεσκάκης και Διευθυντής ο Δ.Ε. Φραντζεσκάκης

Το «Ελεύθερον Βήμα» εκδόθηκε στα Χανιά στις 8 Απριλίου 1905 από τους Κ. Γ. Λαγουδάκη και Ε. Δ. Φραντζεσκάκη.
Ήταν πολιτική, φιλολογική, εικονογραφημένη και κυκλοφορούσε μία φορά την εβδομάδα. Υποστήριζε την ένωση και αντιπολιτευόταν τους φιλελευθέρους και τον Βενιζέλο. Η ύλη της κινήθηκε στους ίδιους άξονες όπως και οι άλλες εφημερίδες της εποχής (κύριο άρθρο, ειδήσεις εσωτερικού εξωτερικού, ανταποκρίσεις από τις μεγάλες πόλεις και τις επαρχίες της Κρήτης, τηλεγραφήματα, πρακτικά των Συνελεύσεων, Τελευταία Ώρα κ.ά.). Στη διάρκεια της δεκάχρονης έκδοσής της ασχολήθηκε και σχολίασε με οξύνοια πάρα πολλά θέματα της Κρήτης.
Η εφημερίδα παρακολούθησε τα γεγονότα γύρω από την επανάσταση του Θερίσου με λεπτομερείς περιγραφές για πρόσωπα και πράγματα. Η κριτική της προς τον Αρμοστή δεν ήταν τόσο έντονη όσο προς τον Βενιζέλο (ήδη στην προγραμματική διακήρυξη της έκδοσης αναφέρεται η πολιτική γραμμή της: θα είναι «ο αντίλαλος των Λευκών Ορέων και της Ίδης») αλλά σχολίαζε τα κακώς κείμενα απ’ όπου και αν προέρχονταν.
Πολλές φορές το «Ελεύθερον Βήμα» υπήρξε θύμα της λογοκρισίας και όπου δεν το ανέφερε ιδιαιτέρως ( Η λογοκρισία δεν επέτρεψεν ημίν την δημοσίευσιν του άρθρου περί των παραγόντων), τα λογοκριμένα κείμενα είχαν αντικατασταθεί από τελείες.
Ενδιαφέρον έχει άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Τα κόμματα και το ρουσφέτι» που δημοσιεύτηκε στο φύλλο 47 (7/1/1906) και γίνεται αναφορά στον τρόπο που -εν μέρει- ασκείτο η πολιτική από εκείνα τα χρόνια και συγκριμένα τη σύσταση του ελληνικού κράτους μετά την τουρκοκρατία.
Από τις στήλες της εφημερίδας σχολιάζονται, τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυστοστόμου», του παλαιότερου πνευματικού και πολιτιστικού συλλόγου της Κρήτης που ιδρύθηκε το 1899 στα Χανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα