«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».
Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Χανιά, 1932
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Κυκλοφόρησε στα Χανιά τον Μάιο του 1932
* Διευθυντής ήταν ο Ρούσος Ι. Κτιστάκης
*Η διεύθυνση των γραφείων της ήταν στην οδό Ποτιέ, πάροδος Ιδαίον Άντρον
Εφημερίδα «πολιτική, γεωργική και κοινωνική» που κυκλοφόρησε στα Χανιά στις 23 Οκτωβρίου του 1932. Διευθυντής ήταν ο Ρούσος Ι. Κτιστάκης. Από το φύλλο 287 (25 Νοεμβρίου 1935) ο Ρούσος Κτιστάκης αναγράφεται ως ιδρυτής και ο Θρ. Χατζάκης ως διευθυντής συντάξεως.
Τα γραφεία της εφημερίδας βρίσκονταν στην οδό Ποτιέ, «πάροδος Ιδαίον Άντρον». Η τιμή της ήταν 1 δραχμή.
Στο φύλλο 58 της 23 Οκτωβρίου 1932, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Τυπογραφίας, παρουσιάζονται διάφορα θέματα πολιτικής επικαιρότητας, αγροτικής οικονομίας κ.α ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι στήλες «Από την ζωήν» και «Η γνώμη μας».
Στην μεν πρώτη στήλη, με αφορμή κάποιες ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο εκείνη την περίοδο στα Χανιά, η εφημερίδα σχολιάζει την ηθογραφία της εποχής. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο μαχαίρωμα μιας 20χρονης κοπέλας στην Εβραϊκή συνοικία και η εφημερίδα σχολιάζει τον ρόλο του σχολείου. Με τίτλο «Ποιος Πταίει», γράφει χαρακτηριστικά: «Φταίει προπαντός ότι τα κορίτσια δεν μαθαίνουν για τους κινδύνους που τους επιφυλάσσει η ζωή. Το σχολείο εξακολουθεί να είναι το ίδρυμα που μαθαίνει μόνο γράμματα, τίποτε παραπάνω».
Ξεχωριστό σχολιασμό μέσα από την στήλη «Η γνώμη μας» έχει η είδηση της δωρεάς υπέρ του Δημοτικού Νοσοκομείου Χανίων το 1932. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει τα εξής: « Υπό του Δημοτικού Συμβούλου κ. Καλλιτεράκη εδωρήθη προς το Δημοτικό Νοσοκομείο Χανίων το ποσό των 5 χιλ. δραχμών, αμοιβή δια την ενάσκησιν του καθηκόντος του Δημαρχούντος. Η χειρονομία του κ. Καλλιτεράκη είναι αξιέπαινος και ευχόμεθα να εύρη κι άλλους μιμητάς μεταξύ της κοινωνίας μας. Διότι το Δημοτικόν Νοσοκομείον δεν είναι μόνο ίδρυμα το οποίο έχει ανάγκη υλικής υποστηρίξεως δια να ανταποκριθεί εις τας ανάγκας του… Εις τον κ. Καλλιτεράκη αξίζει κάθε έπαινος ». Στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης φυλάσσονται τα φύλλα 1- 292 της εφημερίδας.