Εφημερίδα «KΡΗΤΗ»
Χανιά, 1911
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα που στα Χανιά το Δεκέμβριο του 1911
* Διευθυντής ήταν ο Ι. Γ. Ηλιάκης και Υπεύθυνος συντάκτης – Διαχειριστής ο Γ.Σ. Αναστασιάδης
* Ήταν τετρασέλιδη, τετράστηλη, 39x 55,5
*Η διεύθυνση των γραφείων της ήταν στην «οδό Διαδόχου Κωνσταντίνου 31»
Η εφημερίδα «Κρήτη» εκδόθηκε στα Χανιά στις 14 Δεκεμβρίου 1911.
Διευθυντής ήταν ο Ι. Γ. Ηλιάκης και Υπεύθυνος συντάκτης – Διαχειριστής ο Γ.Σ. Αναστασιάδης. Η εφημερίδα είχε καθιερώσει μόνιμες στήλες («Χρονογράφημα», «Αντί χρονογραφήματος», «Χανιά -με τοπικές ειδήσεις», «Εμπορικόν δελτίον», «Κοινωνικά», « Αντί άρθρων», «Νομική εφημερίς- αποφάσεις του Εφετείου Χανίων») που τις διατηρεί σε όλη την έκδοσή της. Λίγο αργότερα καθιερώνει τις στήλες «Εβδομαδιαία Επιθεώρησις, «Εξωτερικά», «Επιστολαί» και έχει πολλές ανταποκρίσεις και άρθρα σχετικά με τους Βαλκανικούς πολέμους.
Στο φύλλο 3 (29/12/1911), η εφημερίδα προσδιορίζει την θεματολογία της. Με τίτλο: «ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩΜΕΝ ΛΟΙΠΟΝ», το άρθρο αναφέρει τα εξής: «Η «Κρήτη» άλλως τε δεν είχεν μεγάλας αξιώσεις· έχει μόνον την πεποίθησιν, ότι διερμηνεύει τας γνώμας του Κρητικού λαού, διότι ό,τι γράφει είναι ανεπηρέαστον από κάθε αίτιον, το οποίον θα ήτο δυνατόν να σκοτίση την διάνοιαν και είμεθα βέβαιοι, ότι τα υφ’ ημών γραφόμενα είναι σκέψεις όλων, αρκεί ο θέλων να κρίνη γεγονός υφ’ ημών κρινόμενον να καθαρίση την διάνοιαν αυτού από όλας τας αφορμάς αι οποίαι εμποδίζουν αυτήν να λειτουργήση, και από συμπαθείας και από αντιπαθείας και από συμφέροντα και από φθόνον και από στομαχικάς ακόμη διαταράξεις». «… Είμεθα απλούστατα οι φωνογράφοι της υγειούς κοινής γνώμης και ουδέν έτερον.» καταλήγει.
Στη στήλη του «ΑΝΤΙ ΑΡΘΡΩΝ» σχολιάζει επίκαιρα γεγονότα κυρίως πολιτικής ή οικονομικής φύσης, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Η στήλη αυτή διατηρήθηκε καθ’ όλη την έκδοση της εφημερίδας και αποτελεί μεγάλη πηγή πληροφοριών για τα Χανιά ειδικότερα και για την Κρήτη γενικότερα. Τα σχόλια δεν είναι μακροσκελή και καλύπτουν, συνήθως, δύο ως τέσσερις στήλες της πρώτης ή δεύτερης σελίδας, ενίοτε και περισσότερες. Υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται σε κάποια από τα θέματα που απασχολούσαν όλες τις εφημερίδες της εποχής και θα μπορούσαν να είχε γραφεί από οποιονδήποτε εκδότη. Όλοι, λίγο – πολύ, θα συμφωνούσαν στα γραφόμενα του Ι. Γ. Ηλιάκη.