«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη».
Εφημερίδα
“ΚΡΗΤΗ/Γκιρίτ”
Χανιά, 1867
Στοιχεία της εφημερίδας:
*Εφημερίδα της Γενικής Διοίκησης Κρήτης, με εσωτερικές και εξωτερικές ειδήσεις
*Τυπώνονταν στα Χανιά κάθε Παρασκευή
*Το πρώτο φύλλο της εκδόθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1867 και ήταν το ημιεπίσημο όργανο της τουρκικής διοίκησης του νησιού
* Ήταν δίστηλη, δίγλωσση, με μη τακτική συχνότητα έκδοσης
*Από το 1879 (τρίστηλη/ δίστηλη, 2-8 σελίδες) και ως την παύση της το Δεκέμβριο του 1896, μόνο στα ελληνικά
*Το 1881 αλλάζουν τα στοιχεία της, αφαιρείται η λέξη «Γκιρίτ» και η αναγραφή του μουσουλμανικού ημερολογίου
Η εφημερίδα «ΚΡΗΤΗ/Γκιρίτ», ήταν το ημιεπίσημο όργανο της τουρκικής διοίκησης της Κρήτης. Τυπώνονταν στα Χανιά κάθε Παρασκευή. Την περίοδο των Κρητικών Συνελεύσεων εκδιδόταν δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα.
Επί σειρά ετών ήταν δίγλωσση και δίστηλη και από το 1879 έως το 1896, μόνο στα ελληνικά. Η ημερομηνία έκδοσης αναγράφονταν στα ελληνικά και τα τουρκικά με ελληνικούς χαρακτήρες.
Δεν αναγράφονται συντάκτες και υπεύθυνοι της εφημερίδας.
Εκτός των αποφάσεων της Διοίκησης, η ύλη της εφημερίδας περιέχει κρητικές ειδήσεις, τα εσωτερικά γεγονότα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ειδήσεις από την Κωνσταντινούπολη, Βουλγαρία, Ρωσία κ.α Η καταγραφή των Κρητικών Συνελεύσεων ακολουθεί τη μορφή πρωτοκόλλου, όπου εκτός των αποφάσεων αναγράφονται και οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.
Η ετήσια συνδρομή είχε ως εξής: γρ. αργυρά 60 και η εξαμηνιαία 35 γρ.
Το 1881 με την αλλαγή της προμετωπίδας της εφημερίδας, (είχαν προηγηθεί και μερικές άλλες αλλαγές στους υπότιτλους), αφαιρείται η αναγραφή του μουσουλμανικού ημερολογίου.