Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981: Εφημερίδα «Μεσόγειος»

«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».

Εφημερίδα «Μεσόγειος»

Χανιά, 1891
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Η εφημερίδα εκδόθηκε στα Χανιά την 1η Δεκεμβρίου 1891. Τυπώνονταν τετρασέλιδη με τρίστηλα κείμενα
* Ήταν το ημιεπίσημο δημοσιογραφικό όργανο της Τουρκικής Διοίκησης Κρήτης
* Διευθυντής και Συντάκτης ήταν ο Ιωάν. Γ. Παπαδάκης. Από το φύλλο 158 (23/1/1895) Διευθυντής ήταν ο Δ. Σ. Ξανθουδάκης
* Αρχικά η εφημερίδα κυκλοφορούσε κάθε Τετάρτη ωστόσο από το φύλλο 14 εκδίδονταν κάθε Τρίτη, από το φύλλο 48 κάθε Παρασκευή, από το φύλλο 59 κάθε Σάββατο και από το φύλλο 156 κάθε Δευτέρα.

Ακόμα μία εφημερίδα όπου διευθυντής και συντάκτης ήταν ο Ιωάν. Γ. Παπαδάκης. Η εφημερίδα αυτή εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1891 και ήταν το ημιεπίσημο δημοσιογραφικό όργανο της Τουρκικής Διοίκησης Κρήτης. Προϋπόθεση για την έκδοση της εφημερίδας, ήταν υπογραφή «Δηλώσεως ή υποσχέσεως» που καθόριζε και το περιεχόμενό της. Η λογοκρισία της Γενικής Διοίκησης ήταν απόλυτη, τα περιθώρια για μαχόμενη δημοσιογραφία, για πολιτικές αντιπαραθέσεις και απόψεις ήταν ανύπαρκτα.
Η ύλη της «Μεσογείου», εκτός των δημοσιεύσεων επισήμων ανακοινώσεων της Διοίκησης, περιορίζεται σε τοπικές ειδήσεις υπό τον τίτλο Εγχώρια, μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων, πολλές διαφημίσεις, σχολειακά, ευχαριστήρια, κοινωνικά, κείμενα στα τουρκικά –πιθανώς ειδοποιήσεις- σύντομες ειδήσεις από το εξωτερικό -σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές- και άρθρα κοινωνικού περιεχομένου. Επίσης, δημοσιεύει και οδηγίες καλλιέργειας διαφόρων προϊόντων. Την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δημοσιεύει εορταστικά ποιήματα -αυτό παρατηρείται και σε άλλες κρητικές εφημερίδες, μερικές εκ των οποίων τα εξέδιδαν σε ειδικό χρωματιστό -μονόχρωμο- χαρτί.
Η διάρκεια έκδοσης της ημιεπισήμου εφημερίδας της Διοίκησης «Μεσόγειος», ίσως και για λόγους επιβίωσης του Ιωάννη Παπαδάκη, αποτέλεσε και την περίοδο της προσωπικής του υποχώρησης -έστω και περιορισμένης χρονικής διάρκειας- από τη μαχόμενη εφημεριδογραφία. Ο άνθρωπος που είχε υποστεί ταλαιπωρίες, διώξεις και προπηλακισμούς, αναγκάστηκε για κάποιο λόγο να υποχωρήσει από τα ως τότε ιδεώδη του και να δεχθεί την «Δήλωσιν ως Υπόσχεσιν», που αρκετά χρόνια αργότερα αποτέλεσε αντικείμενο δυσμενούς κριτικής. Έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα σίγησε μία από τις σημαντικότερες πένες της κρητικής εφημεριδογραφίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα