«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».
Εφημερίδα «Ο ΑΓΩΝ»
Χανιά, 1907
Στοιχεία εφημερίδας:
* Εφημερίδα πολιτική και φιλολογική
* Κυκλοφορούσε μία φορά την εβδομάδα
* Διευθυντής – Συντάκτης ήταν ο Αριστείδης Κριάρης
* Ήταν τετρασέλιδη με τετράστηλα κείμενα
* Η διεύθυνση των γραφείων της ήταν « παραπλεύρως του Φαρμακείου Σ. Μπιτσάκη (οικία Γ. Στρατουδάκη)
Εκδότης του «Αγώνος» ήταν ο Αριστείδης Κριάρης, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής (Αρχηγός Κρητικών Αγώνων, υπουργός επί Κρητικής Πολιτείας, βουλευτής και δήμαρχος Χανίων, Αρχηγός Απελευθερωτικού σώματος στον Ηπειρωτικό αγώνα). Πριν την έκδοση της εφημερίδας ο Αρ. Κριάρης είχε αποχωρήσει από το κόμμα των συντηρητικών και είχε προσχωρήσει στο κόμμα των φιλελευθέρων. Στο πρώτο φύλλο του «Αγώνος» ο Κριάρης αναφέρεται στο γεγονός αυτό και αιτιολογεί την «Μετάστασίν» του στο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Επειδή πολιτεύεται παράλληλα με την δημοσιογραφική του δραστηριότητα, δημοσιεύει τις εργασίες της Κρητικής βουλής και Κυβέρνησης και σχολιάζει τα επίκαιρα θέματα. Παρακολουθεί στενά τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τονίζει τις ικανότητες και τις τοποθετήσεις του τόσο στα θέματα της Κρήτης όσο και της Ελλάδας γενικότερα. Στην εύστοχη κριτική του χρησιμοποιεί προσεκτική γλώσσα – κατακρίνει τους χυδαίους χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις- και δεν διστάζει να επαινέσει ορθές θέσεις και απόψεις των πολιτικών του αντιπάλων. Μετά την προσχώρηση του στους φιλελευθέρους, ακολουθεί πιστά την πολιτική του Βενιζέλου και συχνά- πυκνά αναφέρεται σε αυτήν με ήθος και παρρησία. Αναμφισβήτητα, δεν ήταν μόνο ένας αληθινά πατριώτης και ενωτικός, αλλά και πολιτικός υψηλού διαμετρήματος.
Στο φύλλο 49 ( 27/10/1908), στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, ο Κριάρης απευθύνει έκκληση προς όλους τους Κρητικούς να πατάξουν την εγκληματικότητα που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και ιδιαίτερα «να κτυπήση κατακέφαλα προ πάντων την λύμην της ζωοκλοπής».
Ο «Αγών» παρακολουθεί στενά τις δημοσιεύσεις του Τύπου που αναφέρονται στην Κρήτη, ιδιαίτερα του τουρκικού. Η ύλη του «Αγώνος» περιστρέφεται, κυρίως, σε πολιτικά άρθρα εσωτερικού/εξωτερικού και πολλές φορές δημοσιεύει μικρότερα άρθρα σχολιάζοντας ή καταγράφοντας διάφορες καταστάσεις όπως η μετανάστευση που αποτελούσε μία από τις «πληγές» της εποχής εκείνης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο φύλλο 113 (26/1/1910) « από τον Ιανουάριον του 1909 μέχρι τέλους του παρελθόντος Νοεμβρίου οι εις τα Ηνωμένας Πολιτείας Έλληνες μετανάσται ανήλθον εις 20.262. Κατά το 1908 οι Έλληνες μετανάσται ανήλθον εις 28.808, κατά δε το 1907 ανήλθον εις 46.285. Κατά την από του 1899 μέχρι του τέλους του Νοεμβρίου του 1909 δεκαετίαν μετέβησαν εις Αμερικήν 193.115 Έλληνες μετανάσται εξ Ελλάδος, Τουρκίας κι άλλων μερών».
Παρά την μικρή χρονική διάρκεια έκδοσης του, ο «Αγών» ήταν μία από τις εγκυρότερες εφημερίδες της εποχής. Ο Αριστείδης Κριάρης δεν ήταν μόνον ικανός πολιτικός αλλά όπως αποδείχθηκε, εξελίχθηκε και σε ικανό δημοσιογράφο.