«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».
Εφημερίδα: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»
Χανιά, 1926
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Παγκρήτια εφημερίδα που εκδόθηκε στα Χανιά τον Οκτώβριο του 1926 και επανεκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1945
* Διευθυντής ήταν ο Εμμ. Γ. Μπακλατζής , δικηγόρος, βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής
* Το 1963 η εφημερίδα πέρασε στο Χανιώτη πολιτικό Πολυχρόνη Πολυχρονίδη
Ιστορική παγκρήτια εφημερίδα που τυπώνονταν στα Χανιά με Διευθυντή τον Εμμ. Γ. Μπακλατζή, (δικηγόρος, βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής).
Στην ταυτότητα του πρώτου φύλλου του «Παρατηρητή» που κυκλοφόρησε την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου του 1926 αναφέρεται ότι επρόκειτο για «Μεγάλη πολιτική, γεωργική και φιλολογική εφημερίς εν Κρήτη». Συνεργάτες ήταν οι Κ.Μ. Φούμης και Ι. Παπαντωνάκης στα Χανιά, Ευστ. Φωτάκης στο Ρέθυμνο, Στεφ. Ξανθουδάκης στο Ηράκλειο και Μ. Καταπότης στο Λασίθι.
Ο Εμμ. Γ. Μπακλατζής, για τους αγώνες του είχε μηνυθεί επανειλημμένα. Το 1935 πήρε μέρος στο κίνημα του Βενιζέλου και το 1938 ήταν ένας από τους 4 αρχηγούς της εξέγερσης κατά της δικτατορίας Μεταξά στα Χανιά. Το κίνημα απέτυχε και ο Μπακλατζής διέφυγε προς την Κύπρο, όπου παρέμεινε επί επταετία. Μετά την επιστροφή του από την Κύπρο εγκαταστάθηκε ξανά στα Χανιά όπου εργάστηκε ως δικηγόρος και εξέδωσε ξανά την εφημερίδα «Παρατηρητής», η οποία είχε κλείσει από το μεταξικό καθεστώς.
Στις 21 Μαρτίου 1936 η εφημερίδα κυκλοφορεί έχοντας στο πρωτοσέλιδο της ένα σπαρακτικό μοιρολόι, για τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου (είχε ‘‘φύγει’’ από την ζωή τρεις ημέρες πριν). Το δημοσίευμα με τίτλο: «Το Σπαρακτικό της Κρήτης μοιρολόγι» υπογράφει ο Ευθύμιος Μ. Περακάκης. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας εκτίθεται στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Το πρώτο φύλλο της Β’ περιόδου της εφημερίδας εκδόθηκε την Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου του 1945. Διευθυντής σύνταξης ήταν ο Βαρδής Μπασιάς. Στον υπέρτιτλο της ταυτότητας αναφέρεται ότι: «Υπεράνω όλων η Πατρίς! Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω ο Ελληνικός λαός!».
Το 1963 πέρασε στον αείμνηστο Χανιώτη πολιτικό Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και η εφημερίδα έβγαινε μέχρι το πραξικόπημα της Χούντας. Ο Πολυχρονίδης που εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Χανίων για 45 χρόνια, από το 1932 μέχρι και το 1977, είχε διατελέσει γενικός διοικητής Κρήτης και πολλές φορές υπουργός (Εμπορικής Ναυτιλίας, Δημοσίας Τάξεως). Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου και την τελείωσε στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Σοφοκλή Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εκτοπίστηκε στη Νάξο ενώ κατά τη γερμανική κατοχή, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και συνελήφθη από τους ναζιστές. Ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υπέγραψε την πρώτη άδεια σύνδεσης της Κρήτης με φέρυ μπόουτ, αλλά και την ίδρυση της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Χανίων. Ως υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο συντάκτης του νόμου για το πόθεν έσχες των πολιτικών, και επίσης του νόμου με βάση τον οποίο απελευθερώθηκαν όλοι οι τότε πολιτικοί κρατούμενοι.