«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».
Εφημερίδα “ΕΛΛΑΣ”
Χανιά, 1901
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Εφημερίδα πολιτική και φιλολογική
* Εκδίδονταν κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Ήταν τετρασέλιδη, τετράστηλη
* Υπεύθυνος εκδότης ήταν ο Στέφανος Ψαρουδάκης και Διευθυντής- Συντάκτης ο Ιω. Γ. Παπαδάκης. Μετά από παύση και επανέκδοση της εφημερίδας στις 8 Οκτωβρίου 1902 κυκλοφορεί κάθε Τρίτη με Διευθυντή και Συντάκτη τον Ιωάννη Π. Τσολίνα. Τα γραφεία της είναι στην οδό Κανεβάρο. Από 6 Οκτωβρίου 1903 Διευθυντής και Συντάκτης είναι πάλι ο Παπαδάκης και τα γραφεία στην οδό Χατζή-Πηλαζή όπου βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο του Ψαρουδάκη
Η «ΕΛΛΑΣ» ήταν πολιτική και φιλολογική εφημερίδα που εκδίδονταν κάθε Τετάρτη και Σάββατο στα Χανιά. Το πρώτο σωζόμενο φύλλο της εφημερίδας είναι αυτό της 1ης Σεπτεμβρίου 1901.
Η έκδοση που διήρκεσε από το 1901 ως το 1905 παρουσιάζει μεγάλη αταξία στις ημερομηνίες έκδοσης, την αρίθμηση και δεν έχουν σωθεί όλα τα φύλλα. Εκδότης ήταν ο Στέφανος Ψαρουδάκης και συντάκτης ο γνωστός μας Ιωάννης Παπαδάκης. Η εφημερίδα με δισεβδομαδιαία συχνότητα, ακολουθεί φιλοηγεμονική γραμμή την οποία ασπάζεται αρχικά και ο Παπαδάκης.
Η ύλη της αποτελείται από μερικές μόνιμες στήλες: « Ειδήσεις και συμβάντα», «Ανά τον κόσμον», «Διατριβές», Ειδήσεις εσωτερικού/εξωτερικού, «Διηγήματα», «Κοινωνικά», «Πλειστηριασμούς», διαφημίσεις κ.ά.
Η Ελλάς διακόπτει την έκδοσή της τον Μάρτιο του 1902 και επανεκδίδεται τον Οκτώβριο με εβδομαδιαία συχνότητα και νέα αρίθμηση φύλλων. Εκδίδονται μόνο οκτώ φύλλα μεταξύ 8ης Οκτωβρίου και 26ης Νοεμβρίου και διακόπτεται πάλι η έκδοση. Επανεκδίδεται ακόμα μία φορά στις 6 Οκτωβρίου 1903 και συνεχίζει την έκδοσή της ως τις 11 Ιουνίου 1905, όπου και διακόπτει οριστικά. Ο Παπαδάκης δεν συμμετέχει στην έκδοση για κάποιο χρονικό διάστημα. Επανέρχεται στο φ. 37(23/4-1904) και παραμένει ως την οριστική διακοπή της.
Λίγο πριν τις εκλογές του 1905, ο Παπαδάκης, με δύο προγραμματικές δηλώσεις βάζει εκ νέου υποψηφιότητα (παλαιότερα είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος βουλευτής στους νομούς Χανίων και Σφακίων).
Σε άρθρο του υπό τον τίτλο «ΕΠΕΞΗΓΗΣΙΣ» προς τους κατοίκους των Νομών Χανίων και Σφακίων, αναφέρεται εκτεταμένα στα θέματα οικονομίας (τεράστια σπατάλη στις μισθοδοσίες και διακίνησης υπηρεσιών, ανάθεση έργων) και Δημάρχων/Συμβούλων που διορίζονται ενώ πρέπει τα εκλέγονται απ’ ευθείας από το εκλογικό σώμα. Επίσης, σε θέματα συγκοινωνιών, δημοσίων έργων, ρουσφετιών, συντάξεων και αποζημιώσεων, με αναφορά στα ουσιαστικά προβλήματα της κρητικής κοινωνίας που απαιτούν άμεσες λύσεις. Οι εκλογές αυτές συμπίπτουν χρονικά με την επανάσταση του Θερίσου που αποτελεί τον επίλογο των αμέτρητων επαναστατικών ενεργειών των Κρητικών, που λίγα χρόνια αργότερα οδήγησε στην Ένωση. Η «Ελλάς» παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις ενέργειες της Κρητικής Βουλής.