Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981: Εφημερίδα «Σημαία»

«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».

Εφημερίδα «Σημαία»

Χανιά, 1901
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Εφημερίδα πολιτική και φιλολογική που εκδόθηκε 29 Αυγούστου 1901 στα Χανιά
* Εκδίδονταν 2 φορές την εβδομάδα. Ήταν τετρασέλιδη, τετράστηλη
* Διευθυντής και Συντάκτης ήταν ο Κ. Ι. Διγενάκης με Υπεύθυνο τον Στ. Φ. Τρόνο
* Μετά από διακοπή και επανέκδοση της στις 31/8/1902 κυκλοφορούσε μία φορά την εβδομάδα με Υπεύθυνο τον γιατρό Ιω. Γεωργιακάκη

Η πολιτική και φιλολογική εφημερίδα «Σημαία» εκδόθηκε στις 29 Αυγούστου 1901 στα Χανιά.
Εκδότης της εφημερίδας ήταν ο Διγενάκης που πρωτοεμφανίζεται στην κρητική εφημεριδογραφία. Η εφημερίδα είναι άκρως αντιβενιζελική και περιέχει πλήθος άρθρων ανάλογου περιεχομένου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκδοσης, η δομή της ύλης της παραμένει η ίδια και περιέχει εκτός του κυρίου άρθρου, «Χρονογραφήματα», «Εντυπώσεις και Σκέψεις», τις στήλες «ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ» με διάφορες ειδήσεις ποικίλου περιεχομένου, « Κοινωνικαί μελέται» με ομολογουμένως ευρηματικό θέμα (π.χ. Που έγκειται το κακόν της αγαμίας, Μολυσματικά νοσήματα, Περί της πολιτικής των γυναικών χειραφετήσεως), «Τελευταία ώρα», «Λίγο απ’ όλα», «Το διήγημα της «Σημαίας», «Ειδοποιήσεις», Ειδήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό, Ανταποκρίσεις από άλλα μέρη της Κρήτης, «Κοινωνικά» ενώ παρακολουθεί στενά της μετακινήσεις του Αρμοστή και της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.
Στη στήλη «Κοινωνικοί Μελέται», σε συνέχεια πέντε άρθρων σχετικά με τη χειραφέτηση των γυναικών, παρουσιάζονται οι απόψεις της εποχής για το θέμα ενώ η μετεγκατάσταση των Τουρκοκρητικών στην Τουρκία δεν έγινε χωρίς προβλήματα όπως διαπιστώνεται από άρθρο της στο φύλλο 44 ( 3/3/1902) καθώς γίνεται λόγος για «αιματηρές συγκρούσεις».
Η κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές αποτέλεσε πηγή πολλών άρθρων των εφημερίδων. Προς το τέλος του 1902 η κατάσταση είχε επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και η «Σημαία» έκανε μια επιτόπια έρευνα, στις φυλακές Ιτζεδίν, τα αποτελέσματα της οποίας καταγράφονται σε τρία φύλλα της εφημερίδας. Στο φύλλο 12 (16/11/1902), αναφέρεται πως το προσωπικό των φυλακών αποτελούνταν από 16 άτομα, τον Διευθυντή, ένα ιερέα, ένα γιατρό, ένα γραμματέα, ένα αρχιφύλακα και υπαρχιφύλακα, οκτώ δεσμοφύλακες, ένα μάγειρα και ένα αρτοποιό, τη φρουρά που αποτελούνταν από 40 Κρήτες χωροφύλακες υπό Ιταλό υπαξιωματικό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην μεταφορά φυματικών στις φυλακές Ιτζεδίν, κάτι το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον Τύπο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Διοικητή των φυλακών Βαλάκη, η Κυβέρνηση αναζητούσε το κατάλληλο μέρος όπου θα μεταφέρονταν οι φυματικοί το οποίο θα ήταν είτε «ο ύπερθεν πύργος των Μεγάλων χωραφίων ή η απέναντι νησίς Σούδα…».
Επίσης στο φύλλο 1 (31/8/1902) αναφορά γίνεται σε μια μονομαχία που αν και συνηθισμένο φαινόμενο εκείνη την εποχή στην Κρήτη, ήταν παράνομη. Η εφημερίδα, γράφει ότι μονομάχησαν δύο Σελινιώτες: «ο κ. Κωνστ. Μ. Φούμης, τέως επί των Οικονομικών Σύμβουλος και ο κ. Αριστ. Κριάρης υιός του αειμνήστου αρχηγού Κριάρη και βουλευτής, αφορμή δε της μονομαχίας εθεωρήθη η προσβολή της οικογενειακής τιμής του κ. Φούμη εν τη ιστορία τη υπό Παναγ. Κριάρη συγγραφείση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα