Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981: «ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».

«ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Χανιά, 1898
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Ήταν το επίσημο όργανο της Κρητικής Πολιτείας από τον Δεκέμβριο του 1898 ως τον Δεκέμβριο του 1914 όπου δημοσιεύονταν τα έγγραφα των αρχών
* Ήταν δίστηλη και είχε άτακτη συχνότητα έκδοσης
* Η ετήσια έκδοση της εφημερίδας – από το 1900 και μετέπειτα- αποτελείται από τρία διαφορετικά τεύχη
* Η ύλη της εφημερίδας περιλαμβάνει προσφωνήσεις, προκηρύξεις, νομοθετικά διατάγματα, διαταγές εγκυκλίους, κοινοποιήσεις και προσκλήσεις διαφόρων αρχών, διακηρύξεις μειοδοσιών κ.α

Η εφημερίδα εκδόθηκε αμέσως μετά το διορισμό του πρίγκηπα της Ελλάδας Γεωργίου του Α’ ως Ύπατου Αρμοστή Κρήτης και ήταν το επίσημο όργανο της Διοίκησης. Δημοσίευε τα Διατάγματα και τις νομοθετικές πράξεις, καθώς επίσης και άλλα δημόσια έγγραφα. Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας (25/12/1898) δημοσιεύεται η Προκήρυξη του Γεωργίου. Στο φύλλο 71 (22/8/1899) δημοσιεύεται το σχετικό διάταγμα περί Τύπου «Περί αδειών προς έκδοσιν Εφημερίδων και περιοδικών.
Παρά τις δυσκολίες της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλλαν αιτήσεις για εκδόσεις εφημερίδων και στο παρακάτω διάγγελμα αναφέρονται τα εξής:
«Η ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διά Διατάγματος της Α. Β. Υψηλότητος του Πρίγκηπος Γεωργίου της Ελλάδος, Υπάτου Αρμοστού εν Κρήτη υπό χρονολογίαν 11 Οκτωβρίου 1899, εκδοθέντος προτάσει τον κ. επί των Εσωτερικών Συμβούλου, υποβληθείση μετά την εκτέλεσιν των υπό του άρθρου 7 του περί τύπου νόμου διαγραφομένων διατυπώσεων, εχορηγήθη εις τον Γεώργ. Ιωσ. Παπαδόπετρον άδεια προς έκδοσιν εν Χανίοις πολιτικής εφημερίδος, υπό τον τίτλον «Επιθεώρησις».
Δι’ ομοίου Διατάγματος της αυτής χρονολογίας εχορηγήθη εις τον Σταύρον Α. Ανδρουλακάκην άδεια προς έκδοσιν εν Χανίοις εφημερίδος, δημοσιευούσης απλώς αγγελίας, ειδοποιήσεις και δικαστικάς καταχωρήσεις υπό τον τίτλον «Δικαστικός Αγγελλιοφόρος».
Δι’ ομοίου Διατάγματος της αυτής χρονολογίας εχορηγήθη εις τον Δημήτριον Βουγιάν άδεια προς έκδοσιν εν Χανίοις εφημερίδος, δημοσιευούσης απλώς αγγελίας, ειδοποιήσεις και δικαστικές καταχωρήσεις υπό τον τίτλον «Δικαστική Εφημερίς».
Δι’ ομοίου Διατάγματος της αυτής χρονολογίας εχορηγήθη εις τον Θεμιστοκλέα Γ. Παπαδάκην άδεια προς έκδοσιν εφημερίδος εν Ρεθύμνη, δημοσιευούσης απλώς αγγελίας, ειδοποιήσεις και δικαστικές καταχωρήσεις υπό τον τίτλον «Ίδην»,
Δι’ ομοίου Διατάγματος της ιδίας χρονολογίας εχορηγήθη εις τον Σπυρίδωνα Αλεξίου άδεια προς έκδοσιν εφημερίδος εν Ηρακλείω, δημοσιευούσης απλώς αγγελίας, ειδοποιήσεις και δικαστικές καταχωρήσεις υπό τον τίτλον «Δικαστική».
Η διακυβέρνηση του Γεωργίου υπήρξε θυελλώδης και δεν διέφερε και πολύ από τις προηγούμενες όταν ο διοικητικός θώκος ήταν στα χέρια των Οθωμανών. Οι αντιδράσεις των Κρητικών τα χρόνια της Ηγεμονίας ήταν πολλές και τον ανάγκασαν μετά από μερικά χρόνια να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, κατά κύριο λόγο η Αγγλία, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τις υπόλοιπες, έχουν συνεχώς εκπροσώπους και στρατεύματα στο νησί και ενεργούν ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Η ημέρα, όμως, της Ένωσης βρίσκεται πια πολύ κοντά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα