«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας».
« Μικρά Εφημερίς» Χανιά, 1896
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Η «Μικρά Εφημερίς» κυκλοφορούσε 4-8 φορές το μήνα σε Χανιά και Σφακιά
* Διευθυντής και Συντάκτης ήταν ο Αριστείδης Κριάρης
* Η εφημερίδα ήταν δισέλιδη/ τετρασέλιδη με δίστηλα κείμενα σχήματος 24,5x 33
Η «Μικρά Εφημερίς» εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1896. Κυκλοφορούσε 4-8 φορές τον μήνα σε Χανιά και Σφακιά. Είναι η μοναδική εφημερίδα της εξεταζόμενης χρονικής περιόδου (1831-1981) με παρόμοια συχνότητα έκδοσης. Δεν είναι γνωστό εάν ανταποκρίθηκε σε αυτή την αναγγελία έκδοσης διότι τα σωζόμενα φύλλα είναι ελάχιστα. Στην προγραμματική του διακήρυξη ο εκδότης της εφημερίδας Αριστείδης Κριάρης επισημαίνει ότι δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία που απαιτείται για την έκδοση εφημερίδας αλλά υπόσχεται ότι τηρώντας τις ισχύουσες διατάξεις περί Τύπου θα είναι αμείλικτος προς τους παρανομούντες όποιοι και να είναι αυτοί και δεν θα εμπλακεί σε κομματικές διαμάχες.
Στο πρώτο φύλλο η «Μικρά Εφημερίς» περιγράφει το πρόγραμμά της ενώ σε άλλο φύλλο τον Τύπο απασχολεί το φαινόμενο της ζωοκλοπής περιγράφοντας το ως «μάστιξ δεινή». Στο ίδιο φύλλο σχολιάζεται ένα περιστατικό που συνέβη στο Καστέλι με νεοδιόριστους χωροφύλακες. Το φύλλο 3 και μεγάλο μέρος του φύλλου 4, αναφέρεται στην ανάγκη ολικής αναδιοργάνωσης των Δικαστηρίων και ιδιαίτερα του σώματος της χωροφυλακής. Ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων των ανδρών της χωροφυλακής και απαιτεί την εκ νέου σύσταση του σώματος με ανθρώπους ικανούς, αμερόληπτους και με ανάλογη εκπαίδευση.
Η ύλη της εφημερίδας εκτός του κυρίου άρθρου, περιείχε «Διάφορα», «Μικρά διάφορα», «Νεώτεραι ειδήσεις», «Εβδομαδιαίαι ειδήσεις», «Ποικίλα», κ.α Τα ελάχιστα σωζόμενα φύλλα δεν παρέχουν περιθώρια εκτενέστερης εξέτασης της «Μικρής εφημερίδος». Από την Διεύθυνση της εφημερίδας επισημαίνoνταν ότι «Αγγελίαι, Ειδοποιήσεις, Διατριβαί ενυπόγραφοι, Προγράμματα, Ρεκλάμαι, κλπ προπληρώνονταν κατ’ ιδιαιτέρας συμφωνίας».