Η µία µετά την άλλη γίνονται γνωστές υποθέσεις συνταξιούχων οι οποίοι έχουν βρεθεί τους τελευταίους µήνες χωρίς… σύνταξη, καθώς παρακρατούνται τα χρήµατα για απλήρωτες και ληξιπρόθεσµες εισφορές τις οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, αγνοούσαν!
Μια νέα υπόθεση παρουσιάζουν σήµερα τα “Χανιώτικα νέα” µε συνταξιούχο στην οποία τους τελευταίους δύο µήνες, όπως η ίδια µας λέει, έχει καταβληθεί ως σύνταξη το ποσόν των 15 λεπτών του ευρώ (0,15 ευρώ)!
ΠΩΣ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Να σηµειώσουµε ότι το πρόβληµα προέκυψε από την αυτοµατοποίηση των συστηµάτων του ΕΦΚΑ αλλά έχει… προϊστορία:
Πριν αρκετά χρόνια, όταν οι συγκεκριµένοι συνταξιούχοι είχαν πάψει να ασχολούνται επαγγελµατικά (ως µέτοχοι ή εργαζόµενοι σε εταιρείες), για διάφορους λόγους δεν έκλεισαν τις εκκρεµότητές τους µε την Εφορία και τα ταµεία και έτσι δεν σταµάτησε η υποχρέωσή τους να πληρώνουν εισφορές. Ακόµα και όταν τους δόθηκε η σύνταξη, η υποχρέωση πληρωµής εισφορών συνεχίστηκε. Οι άνθρωποι αυτοί, επί σειρά ετών ελάµβαναν κανονικά τη σύνταξη χωρίς να έχουν οποιαδήποτε ειδοποίηση για ανεξόφλητες εισφορές.
Όµως, µετά τη συγχώνευση των ταµείων και την ενοποίηση των ψηφιακών αυτοµατοποιηµένων συστηµάτων, ΕΦΚΑ και Εφορίας, φάνηκαν στο αυτοµατοποιηµένο σύστηµα οι οφειλές -ληξιπρόθεσµες ή µη- οι οποίες, πριν λίγους µήνες, άρχισαν αυτόµατα να παρακρατούνται από τη σύνταξή τους η οποία… εξανεµίστηκε.
Οι ίδιοι δεν είχαν προειδοποίηση για αυτή την εξέλιξη και ενηµερώθηκαν όταν έσπευσαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) το οποίο εποπτεύεται από τον ΕΦΚΑ.
Το θέµα αναδείχτηκε µε πρόσφατο ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” στο οποίο είχε µιλήσει ένας από τους συνταξιούχους που τον Σεπτέµβριο δεν είδε… σύνταξη, ο κ. ∆ηµήτρης Κοκολοδηµητράκης.
ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
Με αφορµή τα πρόσφατα δηµοσιεύµατα των “Χανιώτικων νέων”, επικοινώνησε µε τα “Χανιώτικα νέα”, η συνταξιούχος Χρυσή Αλατζάκη, της οποίας η σύνταξη τους τελευταίους δύο µήνες ήταν… 0,15 ευρώ!
Η ίδια συµµετείχε µε τον σύζυγό της (ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή) σε δύο Εταιρείες Περιορισµένης Ευθύνης (ΕΠΕ), η µία γενικού τουρισµού και η άλλη διαχειρίστρια ξενοδοχείου το οποίο είχαν εκµισθώσει. Και οι δύο ήταν ασφαλισµένοι στο Ταµείο Ναυτικών και τουριστικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων (ΤΑΝΠΥ).
Οπως µας λέει η κα Αλατζάκη, το 1978 δηµιούργησαν την πρώτη εταιρεία (Γραφείο Γενικού Τουρισµού), το 2011 έκλεισαν το Γραφείο και µετά τον θάνατο του συζύγου της (2014), «αρχές του 2015, πήγα στην Εφορία και µου είπαν ότι δεν µπορώ να κλείσω την εταιρεία γιατί, σύµφωνα µε τον νόµο, τότε, όταν η εταιρεία ήταν ΕΠΕ δεν µπορούσε να την κλείσει το ένα άτοµο. Επρεπε να ήµασταν και οι δύο. Και µου είπαν: “Άστο τώρα έτσι”».
Όµως, η εταιρεία που δεν έκλεισε στα χαρτιά, όφειλε να συνεχίσει να καταβάλει εισφορές, χωρίς να έχει έσοδα. Ακόµα και µετά το 2012, όταν η κα Αλατζάκη πήρε πρώτη φορά σύνταξη.
Οπως µας λέει η ίδια: «Από το 2012 η σύνταξη έµπαινε κανονικά µέχρι φέτος. Φέτος, για τη σύνταξη Σεπτεµβρίου είχαν βάλει µόνο 15 σεντς, αντί για 688 ευρώ (διότι µου κρατούσε και 190 ευρώ η Εφορία)».
Στο µεταξύ, ο ΕΦΚΑ κράτησε µεγάλο χρηµατικό ποσό για την κάλυψη οφειλών από πλειστηριασµό σπιτιού στο οποίο η ίδια ήταν, όπως µας είπε, εγγυήτρια.
Όσο για τα χρήµατα από τη σύνταξη «δεν µου έχουν πει, ούτε πόσες φορές θα πάρουν τη σύνταξη, ούτε που θα πάνε».
Τώρα, η κα Αλατζάκη προσπαθεί να κλείσει τις εταιρείες που είναι µεν ανενεργές αλλά «υπάρχουν στα χαρτιά».
«Πήγα µια µέρα στην Εφορία, και είδα στο ισόγειο ένα γραφείο για εταιρείες που δεν έχουν κλείσει. Μου είπαν ότι δεν µπορώ να κλείσω µόνη µου τις εταιρείες, χρειάζονται και δικηγόρος και λογιστής. Έχω βρει δικηγόρο και λογιστή. Είναι πολύ δύσκολο και ο λογιστής να βγάλει άκρη µετά από 15 χρόνια. Επίσης, θα ξαναπάει η δικηγόρος µου στο ΚΕΑΟ γιατί µε ενδιαφέρει να πάρω τη σύνταξή µου πίσω».
Ο ΕΦΚΑ
Πηγές του ΚΕΑΟ-ΕΦΚΑ µας έλεγαν ότι µετά την ενοποίηση των συστηµάτων της Εφορίας, του ΕΦΚΑ και των ασφαλιστικών ταµείων, στα συστήµατα του ΕΦΚΑ, οι συγκεκριµένοι συνταξιούχοι εµφανίζονται ως µέτοχοι ή εργαζόµενοι σε εταιρείες, ακόµη και αν αυτές είναι πλέον ανενεργές, εφόσον δεν είχαν κλείσει προ ετών τις εκκρεµότητές τους. Πλέον, αυτόµατα ενηµερώνεται το σύστηµα του ΕΦΚΑ και παρακρατείται η σύνταξη στις περιπτώσεις που κάποιοι είναι υποχρεωµένοι να αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, εφόσον κλείσουν τις εκκρεµότητες µπορεί να πάρουν πίσω τα χρήµατά τους. Οι ίδιες πηγές του ΚΕΑΟ-ΕΦΚΑ µας έλεγαν ότι αν η συνταξιούχος κάνει αναδροµική διαγραφή της εταιρείας στην Εφορία, µπορεί να πάρει πίσω χρηµατα.
ΠΩΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
∆ιευκρινίσεις για τις παρακρατήσεις συντάξεων αλλά και για το πώς µπορούν να επιστραφούν χρήµατα σε συνταξιούχους, δίδονται µέσα από εγκύκλιο του eΕΦΚΑ στις υπηρεσίες του µε ηµεροµηνία 20-9-2024. Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για τον εντοπισµό των συγκεκριµένων ασφαλισµένων «σε κάθε µηνιαία ροή προσδιορισµού των ασφαλιστικών εισφορών πραγµατοποιείται αυτοµατοποιηµένα διασταύρωση των στοιχείων συνταξιούχων ή απούντων σύνταξης, όπως αυτό προκύπτουν κατά την ίδια περίοδο, στα πληροφοριακά συστήµατα Συντάξεων και στο Μητρώο Μη Μισθωτών ο ΕΦΚΑ ώστε να προσδιοριστεί και να αναζητηθεί και το ποσό του πόρου στο εκδοθέν µηνιαίο ειδοποιητήριο πληρωµής ασφαλιστικών εισφορών».
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «σε περίπτωση µη καταβολής των απαιτούµενων ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για διάστηµα πέραν των δύο (2) µηνών, τα οφειλόµενα ποσά βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ (µε διακριτή ΠΒΟ-«ΕΙΣΦΠΟΡ») και παρακρατούνται άµεσα από το σύνολο των καταβαλλόµενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών (αριθ. ΚYA ∆.15/∆΄/14831/26-2-2024). Με το παρακρατηθέν από τις συντάξεις ποσό εξοφλούνται στο ΚΕΑΟ οι ανωτέρω ΠΒΟ (εισφορές και πόρος) και αντίστοιχα ενηµερώνεται για την εξόφληση το σύστηµα Μη Μισθωτών (ΠΒΟ µε την ένδειξη ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΗ). Εφόσον από νεότερα στοιχεία προκύψει µη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή και πόρου, τυχόν καταβληθέντα ποσά ή ποσά που παρακρατήθηκαν από το σύνολο των καταβαλλόµενων συντάξεων προς συµψηφισµό µε τις ως άνω ληξιπρόθεσµες οφειλές αποστέλλονται από το ΚΕΑΟ στον eΕΦΚΑ ως υπερεισπράξεις και επιστρέφονται», «µε την προϋπόθεση της τακτοποίησης της ασφαλιστικής τους µερίδας στον ο ΕΦΚΑ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις συνταξιούχων που, αν και έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, διαπιστώνεται ότι παρακρατήθηκε η σύνταξή τους υπαιτιότητα της Υπηρεσίας. Για τις περιπτώσεις αυτές θα καταχωρείται άµεσα η λήξη ασφάλισης και θα διαβιβάζονται στο Τµήµα Καθυστερούµενων Εισφορών Μη Μισθωτών µε σχετικό ιστορικό προκειµένου να διαχειρίζονται άµεσα».