» Ανησυχία εργαζομένων και στα Χανιά
Χωρίς επίδομα ανθυγιεινής εργασίας έχει μείνει μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις νοσοκομειακές μονάδες από τον περασμένο Μάιο. Το ζήτημα απασχολεί έντονα ειδικά τους εργαζόμενους στις τεχνικές εργασίες των ιδρυμάτων που πάντα λάμβαναν το επίδομα και πλέον άλλοι είδαν να μειώνεται και άλλοι να καταργείται.
Ο κ. Μανώλης Αναγνωστόπουλος πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο πρώην ψυχιατρείο Χανίων εξηγεί στα “Χ.ν.” πως «ένας μεγάλος εργαζομένων σε διάφορες υπηρεσίες των νοσοκομειακών ιδρυμάτων είδε να του μειώνεται ή να χάνει εντελώς το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Αυτό προέκυψε, μια μέρα πριν τις εκλογές όταν και δημοσιεύτηκε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραφε η τότε αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας η κ. Μίνα Γκάγκα. Μια απόφαση που έφερε αναστάτωση στα Νοσοκομεία και στον κλάδο μας γιατί διαφοροποιεί το προσωπικό, το βάζει σε κατηγορίες με αποτέλεσμα να έχει κοπεί το επίδομα στο μισό προσωπικό και να έχει αυξηθεί στο υπόλοιπο».
Δίνοντας μας ορισμένα παραδείγματα ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει:
• Μια νοσηλεύτρια λαμβάνει 50 ευρώ παραπάνω ως ανθυγιεινό επίδομα ενώ η μαία δεν λαμβάνει καμία αύξηση παρότι αυτή συμβάλλει εξίσου ή και περισσότερο στη διαδικασία της γέννας.
• Στις τεχνικές ειδικότητες δίνεται στον ηλεκτρολόγο αλλά όχι στον υδραυλικό, ούτε στο μηχανοτεχνίτη.
• Στα βιοχημικά, οι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης λαμβάνουν το επίδομα, οι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μένουν στο ίδιο ή το βλέπουν να μειώνεται.
• Στους οδηγούς δεν το δίνει καθόλου το επίδομα, ενώ τα ένσημα τους είναι βαρέα και ανθυγιεινά. Το δίνει μόνο σε πλήρωμα ασθενοφόρου που στο Νοσοκομείο είναι 1 άτομο μόνο.
• Το προσωπικό καθαριότητας δεν πήρε καμία αύξηση στο επίδομα παρότι κάνει μια πολύ ανθυγιεινή εργασία. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του κ. Στέφανου Καπή μέλος του σωματείου. «Τα τεχνικά επαγγέλματα χάνουν πάρα πολλά. Το νοσοκομείο έχει διάφορες ειδικότητες όπως οικοδόμο, πλακατζή, ξυλουργό, ελαιοχρωματιστή που πάντα έπαιρναν το επίδομα και τώρα όχι. Στην τραπεζαρία οι συνάδελφοι στην εστίαση δεν το λαμβάνουν πλέον ή σε άλλους μειώθηκε. Οι συνάδελφοι στα πλυντήρια από τα χέρια των οποίων περνούν όλα τα ρούχα και τα σεντόνια από τα 150 ευρώ το επίδομα πήγε στα 70 και από αυτοί που τα μεταφέρουν αυξήθηκε 150 και στα 200!».
Το ζήτημα έχει τεθεί στην Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών που με τη σειρά της το τόνισε στην πολιτική ηγεσία. «Το υπουργείο ζήτησε τις προτάσεις μας, τους τις στείλαμε αλλά φτάσαμε Οκτώβρη και δεν βλέπουμε τίποτα! Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και λέει θα δώσει αύξηση στους δημόσιους υπάλληλους και την ίδια ώρα εμείς έχουμε χάσει 2000 ευρώ μέχρι τώρα!» υπογραμμίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος συμπληρώνοντας πως η κατηγοριοποίηση αυτή έχει προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων.
«Έχει χαλάσει το κλίμα γιατί είναι δύο συνάδελφοι στον ίδιο χώρο, κάνουν την ίδια δουλειά, ο ένας παίρνει και ο άλλος δεν παίρνει το επίδομα!» καταλήγει. Πλέον και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία σε ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι με συμβάσεις ΙΚΑ, άλλοι επικουρικοί, άλλοι συμβασιούχοι, άλλοι έχουν προσληφθεί με ειδικό καθεστώς μέσω ΟΑΕΔ.