Εξαιρετικά χαμηλή είναι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην Κρήτη, με τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη να επισημαίνει ότι για την περίοδο 2014-2020 τα στοιχεία δείχνουν ότι αξιοποιήθηκε από την Περιφέρεια μόλις το 26,87% των πόρων!
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης “Η Κρήτη Μπροστά”, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, το οποίο εστιάζει στους τομείς της Τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των δικτύων, της ανταγωνιστικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πρόσβασης στην απασχόληση των ανέργων, ιδίως των νέων και των οικονομικά μη ενεργών.
Για το τρέχων πρόγραμμα, ο κ. Μαρκογιαννάκης τονίζει πως Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς λήγει σε 3 χρόνια «και η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να δράσει, ώστε να μην χαθούν άλλες διαθέσιμες κοινοτικές πιστώσεις».
Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Μαρκογιαννάκης τονίζει σε ανακοίνωσή του πως αποτελεί «την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη της Κρήτης. Λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό κενό του νησιού κατά τα τελευταία χρόνια, οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα για το 2021-2027 που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο, είναι ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο για την Περιφέρεια μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη του τις αστοχίες του παρελθόντος και κυρίως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων. Πρέπει επίσης μέσα από επιχειρησιακά σχέδια να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι διαθέσιμοι πόροι σε έργα και δράσεις που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του νησιού και των κατοίκων της, αξιοποιώντας –κι αναδεικνύοντας– παράλληλα το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Κρήτης έναντι των υπολοίπων περιφερειών».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης εξηγεί επίσης ότι «για να είναι αποτελεσματικό το νέο ΕΣΠΑ απαιτείται η απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση των προγραμμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η πλήρης αυτονομία των Περιφερειών ως προς τον προγραμματισμό, μιας και οι Περιφέρειες γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τις ελλείψεις τους. Πρέπει επίσης, να βρεθεί λύση και στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού τόσο στη δομή της Περιφέρειας όσο και στους Δήμους».
«Δεν θα σταματήσουμε να αναφέρουμε –και να διεκδικούμε– το αυτονόητο: οι Περιφέρειες ως πυλώνας ανάπτυξης της χώρας πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερους πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς.», σημειώνει χαρακτηριστικά.