» Απώλειες εκατοντάδων κυβικών µέτρων καθηµερινά λόγω χαλασµένων υποδοµών
∆εξαµενές από όπου χάνονται εκατοντάδες κυβικά νερού καθηµερινά, δίκτυα υδροάρδευσης 40ετίας πραγµατικά “σουρωτήρια”… Αυτή είναι η άλλη πλευρά της λειψυδρίας που αντιµετώπισε το προηγούµενο διάστηµα ο κάµπος των Βουκολιών. Γιατί µπορεί η ανοµβρία δύο ετών να είχε ως αποτέλεσµα το στέρεµα των πηγών του Σεµπρωνιώτη πλήττοντας όλο τον κάµπο της περιοχής, ωστόσο δεν ήταν η µοναδική αιτία που προκλήθηκαν τεράστια προβλήµατα ειδικά για τους παραγωγούς αβοκάντο, εσπεριδοειδών αλλά και τους ελαιοκαλλιεργητές.
Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στην περιοχή µετά από καταγγελία κατοίκων ότι µια δεξαµενή του ΟΑΚ που λαµβάνει νερό από γεώτρηση κοντά στο ποτάµι παρουσιάζει µεγάλες διαρροές και χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού.
«Είναι τουλάχιστον 7 χρόνια, κάποιοι άλλοι υπολογίζουν ότι είναι και δεκαετία που η δεξαµενή του ΟΑΚ στη θέση “Πετρές” βόρεια του Νιο Χωριού χάνει πάρα πολύ νερό. Είτε χειµώνα περάσετε, είτε καλοκαίρι θα δείτε τα νερά να τρέχουν 24ωρες το 24ωρο» ήταν τα λόγια παραγωγού της περιοχής.
Μάλιστα κάτοικοι έχουν υπολογίσει ότι χάνονται καθηµερινά 60 λίτρα το λεπτό και µε βάση πρόχειρους υπολογισµούς περισσότερα από 85.000 λίτρα την ηµέρα!
Βρεθήκαµε στο σηµείο και διαπιστώσαµε πράγµατι ένας τσιµεντένιος δρόµος που έρχεται από τη δεξαµενή να έχει µετατραπεί σε ρυάκι από τις µεγάλες ποσότητες νερού που φεύγουν από τη διαρροή. Το νερό εξορύσσεται από γεώτρηση κοντά στο κεντρικό δρόµο, ανεβαίνει µε άντληση στη δεξαµενή και από εκεί ένα µεγάλο µέρος του…φεύγει στο δρόµο, στο δίκτυο απορροής βρόχινων υδάτων και σίγουρα δεν πηγαίνει στις καλλιέργειες. Μάλιστα οι παραγωγοί αναρωτιούνται ποιος επωµίζεται το κόστος για το χαµένο νερό για την άντληση του οποίου καταναλώνεται και ενέργεια, και επισηµαίνουν πως σίγουρα είναι µεγαλύτερη η ζηµιά από την απώλεια τόσων µεγάλων ποσοτήτων νερού από την αποκατάσταση της δεξαµενής ή κατασκευής νέας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες από τον Οργανισµό Ανάπτυξης Κρήτης, η συγκεκριµένη διαρροή είναι γνωστή και στο παρελθόν έγιναν πολλές προσπάθειες να αντιµετωπιστεί χωρίς όµως επιτυχία. Μάλιστα έγινε και εργασία στεγανοποίησης µε ρητίνη της δεξαµενής, χωρίς όµως µέχρι στιγµής να έχει υπάρξει αποτέλεσµα. Ωστόσο τίθενται σοβαρά θέµατα για το πως οι φορείς διαχείρισης νερού ζητούν από τους πολίτες να είναι φειδωλοί και προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού και την ίδια ώρα µεγάλες ποσότητες χάνονται εξαιτίας τη µη αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο τους.
ΧΙΛΙΟΤΡΥΠΗΜΕΝΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
Σε άλλο σηµείο και συγκεκριµένα στο δρόµο που οδηγεί από το Νιο Χωριό του ∆ήµου Πλατανιά προς τα Μουριζιανά είναι κυριολεκτικά…χυλιοτρυπηµένος.
Σε µια απόσταση 500 µέτρων µετρήσαµε 27 σπασίµατα για τα οποία ανοίχτηκαν φρεάτια, έγινε η επισκευή και ακολούθησε κάλυψη µε υπόβαση ή άσφαλτο! Ο δρόµος ασφαλτοστρώθηκε πριν από δύο χρόνια ωστόσο κατατρυπιέται συνέχεια καθώς οι βλάβες είναι πολύ συχνές αφού το δίκτυο υδροάρδευσης που ανήκει στη ∆ΕΥΑΒΑ είναι παµπάλαιο και χρήζει άµεσης αντικατάστασης.
Το θέµα το θίξαµε στον πρόεδρος της ∆ΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχη Μαυρογένη που µας επισήµανε πως αποτελεί προτεραιότητα για τη ∆ηµοτική Επιχείριση η αντικατάσταση του συγκεκριµένου δικτύου λόγω των συχνών σπασιµάτων και ότι η ∆ηµοτική Επιχείριση καθηµερινά αντιµετωπίζει ανάλογα προβλήµατα και σε άλλες περιοχές ευθύνης της καθώς το δίκτυο είναι πεπαλαιωµένο.