Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Χάνονται… οι Ρώσοι τουρίστες

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί και στην Κρήτη η περαιτέρω σκλήρυνση του εμπάργκο στη Ρωσία από πλευράς της Ε.Ε. και η αναμενόμενη αντίδραση της πρώτης με ανάλογες κινήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον τουρισμό όπου φέτος οι Ρώσοι τουρίστες αναμένονταν να φτάσουν τους 200.000 και οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Αντίθετα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές προϊόντων από την Κρήτη, τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ χαμηλές προς τη Ρωσία, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη χώρα και ειδικά τη βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προβληματίζει έντονα τα τουριστικά γραφεία όπως το Beleοn που είναι το μεγαλύτερο στην Κρήτη σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των τουριστών και μόνο πέρυσι έφερε περίπου 100.000 Ρώσους τουρίστες.

ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ!

Μάλιστα υπάρχει έντονη φημολογία σύμφωνα με όσα αναγράφονται στον Τύπο ότι πέρα από τη βίζα που απαιτείται από αρκετές χώρες, θα ζητούνται και βιομετρικά χαρακτηριστικά (αποτυπώματα δακτύλων, αναγνώριση ίριδας ματιών κ.ά.)! «Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε η κίνηση θα μειωθεί σίγουρα κατά 30-40%. Φανταστείτε ένα Ρώσο που μένει σε μια περιοχή 100 χλμ. από τη Μόσχα ή την Αγ. Πετρούπολη να πρέπει να κάνει αυτήν την απόσταση, να καθήσει σε μια ουρά για να του πάρουν αποτυπώματα. Είναι πραγματικά κρίμα να γίνει κάτι τέτοιο από το 2015 όπως αναφέρουν» λέει ο κ. Σ. Καρασσαβίδης υπεύθυνος του γραφείου Beleon .

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ

Σημειώνεται ότι για να έλθει ένας Ρώσος τουρίστας στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει βίζα κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως π.χ. με τη Τουρκία. Η βίζα στο Ελληνικό Προξενείο της Μόσχας κοστίζει 65 ευρώ το άτομο. Είναι δωρεάν για τα παιδιά μέχρι 12 ετών που είναι γραμμένα στα διαβατήρια ενός εκ των δύο γονεών. Αλλά κάποια τουριστικά γραφεία βάζουν και κάποιες επιπλέον χρεώσεις για τη γραφειοκρατική δουλειά που κάνουν για την έκδοση της βίζας. Το Βeleon μετέφερε στην Κρήτη το 2012 39.000 επισκέπτες από τη Ρωσία, ενώ το 2013 έφτασε στους 100.000, αριθμός που αναμένεται και φέτος. Ωστόσο πέρα από το εμπάργκο, η μείωση του αριθμού των Ρώσων επισκεπτών οφείλεται και σε μια σειρά από παράγοντες όπως: • το ακριβό ευρώ, • τα γεγονότα στην Ουκρανία. • το ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία, η ρωσική κυβέρνηση παροτρύνει τους δημόσιους υπάλληλους της χώρας και όχι μόνο, να πάνε διακοπές στην Κριμαία για να την ενισχύσουν οικονομικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Ε.Ο.Τ. οι εισπράξεις που προήλθαν από Ρώσους τουρίστες πέρυσι αυξήθηκαν κατά 43,3% και διαμορφώθηκαν στα 1,341 δισ. ευρώ. Κι ενώ τα νούμερα αυτά αναμενόταν να αυξηθούν, με τα εμπάργκο, το ισχυρό τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και την Κρήτη ενδέχεται να ανασχεθεί.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Ακόμη, σχετικά με τις εξαγωγές από την Κρήτη προς τη Ρωσία, αυτές παραμένουν πολύ χαμηλές και δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικότερα με βάση στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήριου Χανίων: • Το 2010 ανήλθαν στα 5.816.770 ευρώ οι εξαγωγές από την Κρήτη προς τη Ρωσία, ποσοστό 1,66% του συνόλου των εξαγωγών. Εξ αυτών αξίας 920.000 ευρώ ήταν οι εξαγωγές σε ελαιόλαδο, στα 3.8 εκ. ευρώ βιομηχανικά υλικά, 76.000 ευρώ κρασί, κ.ά.. • Το 2011 οι εξαγωγές ανήλθαν στα 11.290.000 ευρώ ποσοστό επί του συνόλου των εξαγωγών 2,45%. Εξ αυτών τα βιομηχανικά υλικά (χημικά, πλαστικά) που πουλήθηκαν ήταν αξίας 1.182.000 ευρώ, 59.000 ευρώ προϊόντα περιποίησης, 170.000 κρασί, και για ελαιόλαδο 1.043.000. • Το 2012 οι εξαγωγές προς Ρωσία πάντα από την Κρήτη ανήλθαν στο ποσό των 2.405.000 ευρώ, ποσοστό 0,59%. Aπό αυτά οι εξαγωγές ελαιολάδου ήταν 630.000 ευρώ, κρασί 131.000, βιομηχανικά υλικά 171.000 ευρώ, χημικά πλαστικά 1.405.000 εκ.ευρώ κα. • Για το 2013 υπάρχουν στοιχεία μόνο για το Α΄ εξάμηνο από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Για το διάστημα αυτό οι εξαγωγές είναι 1.4 εκ. ευρώ ποσοστό 0,5%. Από αυτά 690.000 είναι εξαγωγές σε χημικά και πλαστικά, 586.000 ευρώ σε ελαιόλαδο κα.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

«Το επερχόμενο εμπάργκο δεν θα πλήξει την Κρήτη, αλλά σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο» υπογραμμίζει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης. Σε επίπεδο Κρήτης, η Ρωσία έχει την 21η θέση σε ό,τι αφορά τους εξαγωγείς, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλος όγκος προϊόντων που φεύγουν προς αυτή τη χώρα. «Τα προϊόντα που εξάγουμε είναι κυρίως βιομηχανικά (χρωστικές ύλες, δίκτυα αγροτικής χρήσης, καλλυντικά) και μικρές ποσότητες ελαιολάδου. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το διμερές εμπόριο είναι ελλειμματικό. Η Ρωσία είναι στην 20η θέση με ποσοστό 1.5% επί του συνόλου των εξαγωγών, έναντι 1.7% το 2012. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγουμε ύψους 406.000.000 ευρώ είναι γούνες και φρούτα (ακτινίδια, ροδάκινα, κεράσια, φράουλες κ.ά.) και λαχανικά. Εμείς εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Εισάγουμε προϊόντα αξίας 6,6 δισ. και εξάγουμε 406.000.000 εκ. ευρώ άρα είμαστε ελλειματικοί. Ομως ακόμα και η μείωση των εξαγωγών αυτών θα είναι πολύ σημαντική και θα πλήξει πάρα πολύ τη Βόρεια Ελλάδα» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ε.Ε. -ΡΩΣΙΑΣ

Ανήσυχοι οι Eλληνες εξαγωγείς ΑΠΕ-ΜΠΕ » Την έντονη ανησυχία τους για μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την Ε.Ε. εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Κομισιόν, σε επίσημη απάντησή της προς τον Π.Σ.Ε. επιβεβαίωσε την «ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει πρόσθετες σημαντικές κυρώσεις, εφόσον απαιτηθεί», καλώντας «τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για αποκλιμάκωση» (της κρίσης). Παράλληλα, ανέφερε τις εμπορικές συμφωνίες που σύναψε η Ε.Ε. στις 27 Ιουνίου 2014 με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προσφέρουν νέες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Εξαγωγέων». Αυτά σημειώνονται σε ανακοίνωση του Π.Σ.Ε. και υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με συνεχή διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, έχει επισημάνει από τον περασμένο Απρίλιο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα