Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025

Χαράλαμπος Κασίμης στα “Χ.ν.”: Στο επίκεντρο ο αγρότης

Την επίλυση προβληµάτων του αγροτικού κόσµου θέτει στο επίκεντρο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Χαράλαµπος Κασίµης ο οποίος σε πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά, µίλησε στο podcast των “Χανιώτικων νέων”.

Ο Χαράλαµπος Κασίµης είναι καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Τµήµα Αγροτικής Οικονοµίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Τον Μάρτιο του 2015 διορίστηκε Γενικός Γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, υπεύθυνος για την ΚΑΠ, το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αλιείας και Θάλασσας της Ελλάδας καθώς και τις ∆ιεθνείς Σχέσεις.

 

» Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς µιλά για τη συµµετοχή του στις Eυρωεκλογές

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εν όψει των Ευρωεκλογών;

«Οι προτεραιότητες είναι προφανώς πολιτικές αλλά έχω και µια ευαισθησία σε ορισµένα θέµατα τα οποία έχουν να κάνουν µε τον αγροτικό τοµέα, την αγροτική ανάπτυξη, την αγροτική πολιτική, αντικείµενα τα οποία θεράπευσα τα περασµένα χρόνια και ως πανεπιστηµιακός αλλά και ως γενικός γραµµατέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο είχα την αρµοδιότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της διαχείρισης των ευρωπαικών πόρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πολιτικά έχει να κάνει µε το γεγονός ότι κατά την άποψή µας η Ευρωπαική Ενωση βρίσκεται σε µια κρίσιµη καµπή και πολλές προκλήσεις είναι ενώπιον της Ευρωπαικής Επιτροπής. Εποµένως, οι εκλογές είναι πολύ κρίσιµες ώστε η σύνθεση του ευρωπαικού κοινοβουλίου να είναι τέτοια που να µπορέσει να συµβάλλει στην ανακοπή µιας πορείας η οποία, κατά την άποψή µου, αποµακρύνει την Ευρωπαική Ενωση από τις βασικές αρχές και αξίες συγκρότησής της. ∆ηλαδή, τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης, της δηµοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαική Ενωση φαίνεται να επιλέγει να αντιµετωπίσει προκλήσεις µε όρους µιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής η οποία οδηγεί στην αναδιάταξη των πολιτικών της προτεραιοτήτων και την αποµακρύνει από τις βασικές αρχές στις οποίες αναφέρθηκα».

Ποια είναι η γνώµη σας για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική; Εξυπηρετεί τους µικρούς αγρότες;

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική σε κάθε προγραµµατική περίοδο αναθεωρείται. Συµπεριλαµβάνει καινούργιες πολιτικές κατευθύνσεις. Σε αυτή την προγραµµατική περίοδο έθεσε ως βασικούς στόχους τα ζητήµατα αντιµετώπισης της κλιµατικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το 2019 η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα και µάλιστα ως προτεραιότητα υπαρξιακής απειλής την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης, την ενίσχυση της βιωσιµότητας της γεωργίας. Η κατεύθυνση αυτή προφανώς είναι σωστή και µας βρίσκει σύµφωνους η πράσινη µετάβαση και η αντιµετώπιση των συνεπειών της κλιµατικής κρίσης, µε µία διαφορά και νοµίζω ότι διαφάνηκε αυτό από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. ∆εν είχε σχεδιάσει σωστά όλα εκείνα τα µέτρα πολιτικής και δεν είχε διαθέσει τους επαρκείς πόρους ώστε αυτή η πράσινη µετάβαση να µην πλήξει ούτε την παραγωγικότητα αλλά ούτε και το γεωργικό εισόδηµα».

Ένα ζήτηµα που θέτουν και οι αγρότες της Κρήτης είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Υπάρχει λύση;

«∆ικαίως οι αγρότες διαµαρτύρονται και αυτό ήταν ένα από τα προβλήµατα τα οποία οδήγησαν και στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής τα περασµένα χρόνια, συνδέεται µε την ενεργειακή κρίση, την ουκρανική κρίση, που εκτίναξαν το κόστος των εισροών στη γεωργία. Αυτή η αύξηση του κόστους µεταφέρεται στις τιµές για τον καταναλωτή αλλά δεν απολαµβάνει ο παραγωγός την αύξηση αυτών των τιµών. Το αποτέλεσµα είναι ότι τα περασµένα χρόνια µε εξαίρεση ορισµένα προιόντα, είδαµε να διευρύνεται η απόσταση µεταξύ τιµών παραγωγού και τιµών καταναλωτή. Αυτό έχει οδηγήσει σε µία µη βιώσιµη κατάσταση την ελληνική και σε µεγάλο βαθµό την ευρωπαική γεωργία. Ιδιαίτερα στη δική µας περίπτωση, απειλούν τη βιωσιµότητα της ελληνικής γεωργίας και οι ανησυχίες για εγκατάλειψη είναι ήδη ορατές…
Η κυβέρνηση πρέπει να παρέµβει στο πώς διαµορφώνεται το κόστος παραγωγής και να ενσωµατώνεται στις αµοιβές του παραγωγού. ∆εν είναι καινοφανές. Ηδη υπάρχει ειδική οδηγία η οποία έχει ενσωµατωθεί στο ελληνικό δίκαιο αλλά δεν κάνει αυτή την πρόβλεψη ενώ την έχουν κάνει άλλες χώρες: τη συνεκτίµηση των συντελεστών διαµόρφωσης του κόστους παραγωγής. Και αυτό αποτελεί τη βάση εκκίνησης της αµοιβής του παραγωγού, να καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Εχουµε καλέσει την κυβέρνηση και υπάρχει ήδη ανοιχτή αυτή η συζήτηση και στην Ευρωπαική Επιτροπή, να συνεκτιµηθεί και να νοµοθετηθεί µέσω των συντελεστών παραγωγής η διαµόρφωση της ελάχιστης τιµής παραγωγού. Αυτό προφανώς θα βοηθήσει όπως θα βοηθήσει η παρέµβαση της πολιτείας σε µια σειρά συνθήκες διαµόρφωσης του κόστους παραγωγής: στο κόστος ενέργειας, στο κόστος των εισροών στη γεωργία.
Και βεβαίως πρέπει κάτι να κάνει και ο ίδιος ο παραγωγός: αφενός να επενδύσει στην ελαχιστοποίηση του κόστους και αφετέρου να κινηθεί σε συλλογικές µορφές οργάνωσης: οµάδες παραγωγών, συνεταιρισµοί ώστε να διαπραγµατευτεί καλύτερες τιµές».

Ως γενικός γραµµατέας του υπουργείου Γεωργίας είχατε ασχοληθεί και µε το φράγµα Βαλσαµιώτη.

«Οταν ανέλαβα γενικός γραµµατέας κληρονόµησα µια σειρά εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία ήταν σε µια τραγική κατάσταση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές κατασκευαστικές εταιρείες τα χρόνια της κρίσης αντιµετώπισαν πολλά προβλήµατα. Εργα εγκαταλείφθηκαν και προβληµατικές συνθήκες βγήκαν στην επιφάνεια σε αρκετά έργα. Η πρώτη µου φροντίδα ήταν να ξεκινήσω µια πορεία συσκέψεων για να µπορέσω να δω σε βάθος τι ακριβώς συνέβαινε σε κάθε περίπτωση. Και αυτό οδήγησε στο ξεµπλοκάρισµα µιας σειράς έργων. Στο έργο στο οποίο αναφέρεστε είχα κάνει επανειληµµένες συσκέψεις, σε µια προσπάθεια να δούµε πώς θα χειριστούµε ορισµένες κακοτεχνίες οι οποίες είχαν οδηγήσει σε µία ουσιαστική εγκατάλειψη του έργου. Φοβάµαι ότι µετά την ολοκλήρωση της θητείας µου δεν υπήρξε κάποια συνέχεια ώστε να αναζητηθούν λύσεις και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να υπάρξει αυτή η πρόοδος. Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οδηγείται προς επιλογές άλλου τύπου κατασκευής των εγγειοβελτιωτικών έργων που συνδέονται περισσότερο µε έργα Σ∆ΙΤ και λιγότερο µε έργα τα οποία έχουν ευρωπαική χρηµατοδότηση. Με την αποχώρησή µου από το υπουργείο είχαµε εντάξει 31 εγγειοβελτιωτικά έργα ανά την επικράτεια µε 100% ευρωπαική χρηµατοδότηση και προσβλέπαµε στη γρήγορη δηµοπράτηση των έργων αυτών. Αυτό δεν έγινε και το βάρος έπεσε στα έργα Σ∆ΙΤ στο πλαίσιο του Ταµείου Ανάκαµψης και πέρυσι ουσιαστικά ξεκίνησαν οι δηµοπρατήσεις ορισµένων από αυτά τα έργα».

Ποιο είναι το δικό σας µήνυµα στους ψηφοφόρους;

«Το δίληµµα είναι το εξής: θέλουµε δυνάµεις στην ευρωβουλή οι οποίες θα προστατεύσουν τις βασικές αξίες της Ευρωπαικής Ενωσης ή θα οδηγηθούµε σε µία πορεία η οποία θα αποτελεί ένα πισωγύρισµα και θα αποβεί της ευρωπαικής κοινωνίας των πολιτών, θα έχουµε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, µία απειλή της δηµοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ίδιας της ειρηνης. Η Νέα Αριστερά είναι µια ευρωπαική δύναµη αλλά έχει µια κριτική άποψη για την πορεία που έχει πάρει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα