Μεγαλωμένη σε μία πολιτικοποιημένη οικογένεια, η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαρίκλεια Ντερμανάκη, θεωρεί την ενασχόλησή της με την πολιτική κάτι σχεδόν σύμφυτο με το μεγάλωμά της και με στόχο να βγει στο προσκήνιο η κοινή λογική.
Τάχθηκε δε, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτήν την προσπάθειά του, «θεωρώντας ότι χωράει κι ανθρώπους της δικής της πολιτικής ιδιοσυγκρασίας μέσα», όπως λέει μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” και στην ενότητα “Terra Politica” στο Podcast της εφημερίδας.
«Ασχολούμαι από πολύ μικρή, σχεδόν από παιδάκι. Επειδή μεγάλωσα σε μία πολιτικοποιημένη οικογένεια, ήμουν το παιδάκι που πάντα ρωτούσε: «Γιατί γίνεται πόλεμος εκεί μπαμπά; Γιατί συμβαίνει αυτό μαμά;». Παρακολουθούσα ειδήσεις κι ήταν κάτι το οποίο παραξένευε τους δικούς μου, ταυτόχρονα όμως τους άρεσε. Μάλλον φτωχή οικογένεια με γονείς-ανθρώπους του μεροκάματου και της βιοπάλης, ο μπαμπάς ράφτης κι η μαμά κομμώτρια, οι οποίοι όμως πραγματικά έδωσαν το είναι τους για να μπορέσουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν, να καλλιεργηθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν λίγο καλύτεροι από εκείνους – κι αυτή νομίζω είναι κι η φιλοσοφία ζωής ενός σωστού ανθρώπου. Οπότε η ενασχόληση με την πολιτική ήταν κάτι σχεδόν σύμφυτο με το μεγάλωμά μου μέσα στη συγκεκριμένη οικογένεια. Βέβαια δεν ήμουν από πάντα αυτό που είμαι τώρα. Δηλαδή σαν μαθήτρια, τον χώρο της πολιτικής τον είχα στο μυαλό μου έτσι λίγο πιο κινηματικό κι ήταν συνδεδεμένη άμεσα με μουσικές και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με πορείες στους δρόμους και διαμαρτυρίες. Γενικά, μια αριστερή αύρα διέπνεε τα πιστεύω μου κι είναι φυσιολογικό νομίζω να συμβαίνει αυτό σε όλους τους εφήβους», επισημαίνει η κα Ντερμανάκη και προσθέτει:
«Μεγαλώνοντας και πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο, αυτό άρχιζε να αλλάζει γιατί σαν άνθρωπος δεν φόρεσα ποτέ και δεν έχω σκοπό να βάλω παρωπίδες. Έβλεπα ότι η Αριστερά που είχα στο μυαλό μου δεν ήταν αυτή, ήταν κάτι άλλο στην πράξη. Οπότε πάτησα λίγο στην πραγματική ζωή και στην πορεία κατέταξα τον εαυτό μου στον χώρο του μετριοπαθούς και λογικού κέντρου. Το Κέντρο τότε ας πούμε ότι το εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ, ήταν και το πιο πολυπληθές κόμμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πέρασα από εκεί, η οικογένειά μου ανήκε σε αυτό το κόμμα. Ταυτόχρονα, όμως, με την ωριμότητα που ερχόταν πάλι οι παρωπίδες βγήκαν και κατάλαβα ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως εξελισσόταν, δεν μου ταίριαζε. Για αρκετά χρόνια έμεινα ανέστια πολιτικά, συμμετείχα σε προσπάθειες ανασυγκρότησης του κεντρώου χώρου και τώρα στο “peak” της ωρίμανσής μου, μεσήλικας πια, κι έχοντας μια πιο σφαιρική άποψη για τον κόσμο και τα πράγματα, τάχθηκα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτήν την προσπάθειά του, επειδή θεωρώ ότι όλο το πράγμα το πλάτυνε και χωράει κι ανθρώπους της δικής μου πολιτικής ιδιοσυγκρασίας μέσα.
» Η υποψήφια βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει τις απόψεις της εν όψει των εθνικών εκλογών
ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Α. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η κα Ντερμανάκη, μετά την υποψηφιότητά της στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, “μεταπήδησε” στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Και αυτό διότι, όπως εξηγεί επειδή θεωρεί «ότι η Ελλάδα διανύει μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της κι είναι στο μεταίχμιο στο να πάει μπροστά και να προοδεύσει. Το αντίπαλο δέος δεν είναι η στασιμότητα, είναι η καταστροφή. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κεντρική πολιτική σκηνή, δηλαδή το πώς λειτουργεί το κράτος επηρεάζει άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση».
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ
Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Κάνοντας αναφορά μετά από σχετική ερώτηση στις προοπτικές αλλά και στα προβλήματα του τόπου μας, η κα Ντερμανάκη αφού τονίζει ότι «η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και τα Χανιά βέβαια που είναι η ιδιαίτερή μας πατρίδα», επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών, της κατασκευής του ΒΟΑΚ, σημειώνοντας:
«Παράγουμε εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, έχουμε καταπληκτικές θάλασσες κι έχουμε έναν ήλιο που λάμπει πάνω από το κεφάλι μας για δέκα μήνες τον χρόνο κι όλο αυτό το πακέτο είναι πολύ δύσκολο να το βρεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο τουρισμός είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας, χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται με αυτόν τον τομέα.
Ο τουρισμός δεν είναι κάτι ευκαιριακό και πιστεύω δεν πρέπει να το δούμε έτσι, θα πρέπει να τον λειτουργήσουμε με σωφροσύνη έτσι ώστε να μπορέσουμε σαν νομός Χανίων να διεκδικήσουμε ένα πολύ καλό και ποιοτικό κομμάτι τουρισμού. Ο τουρισμός να είναι βιώσιμος και να μην τρέχει εις βάρος των ανθρώπων που ζουν εδώ πέρα και βέβαια ένα σωρό υποδομές.
Ο ΒΟΑΚ έχει μπει σε διαδικασία δρομολόγησης και πιστεύω ότι θα είμαστε από τους τυχερούς που θα τον δούμε να τελειώνει και τα παιδιά μας θα κυκλοφορούν σε έναν ασφαλή δρόμο. Για το θέμα της πόλης των Χανίων, το μεγάλο πρόβλημα θεωρώ ότι είναι η στάθμευση, εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή και να βρεθούν άμεσες λύσεις γιατί το καλοκαίρι η κατάσταση (όχι μόνο τώρα, χρόνια τώρα) είναι αφόρητη.
Διάβαζα χθες ότι οι αφίξεις στα Χανιά το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήτανε 50% πάνω από τις αφίξεις του πρώτου τριμήνου του 2022.
Το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι αφόρητη και για τους ξένους που δεν θα μπορούν να κάνουν τα πράγματα που θέλουν αλλά και για εμάς τους Χανιώτες».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις της σχετικά με την εκποίηση των παλιών κτηρίων του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι, η κα Ντερμανάκη σημειώνει ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στέγαση φοιτητών, σημειώνοντας:
«Η θέση που είχα πάρει για τον λόφο Καστέλι είναι ξεκάθαρη, και στην προσωπική μου σελίδα στο facebook μπορεί κανείς να τη βρει. Θεωρώ όμως ότι εν έτη 2023 είναι απαράδεκτο χώροι που ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης εν προκειμένω ή δημόσιοι χώροι να τελούν υπό κατάληψη, για μένα είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που αυτοί οι χώροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους, να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία κι ακόμη και να βοηθήσουν σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει αυτήν την στιγμή: την έλλειψη στέγης των φοιτητών. Ο πρωτοετής φοιτητής που θα έρθει στα Χανιά να σπουδάσει, περνάει έναν γολγοθά μέχρι να βρει σπίτι. Αυτό το συγκεκριμένο κτήριο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία».
ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ
Η κα Χαρίκλεια Ντερμανάκη εξέφρασε την σιγουριά ότι «τη δεύτερη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατακτήσει την αυτοδυναμία», ενώ σε ερώτηση τι μπορεί να περιμένει η χανιώτικη κοινωνία από την ίδια εν όψει των εκλογών, επισημαίνει:
«Θεωρώ ότι είμαι ένας άνθρωπος βγαλμένος από τα σπλάχνα της κοινωνίας, δουλεύω από τα 18 μου χρόνια, σπούδαζα και δούλευα. Στη ζωή αυτή δεν μου έχει χαριστεί τίποτα, ό,τι έκανα το έκανα με πάρα πολύ μεγάλη προσωπική προσπάθεια, χωρίς να έχω από πίσω μου τίποτα. Αυτό είναι κι η μεγαλύτερή μου ικανοποίηση. Δεν θέλω να γίνομαι μελό, αλλά θέλω να βγω μπροστά, θέλω να διεκδικήσω, θέλω να δώσω φωνή καταρχάς στις γυναίκες∙ προερχόμαστε από επαρχία, αλλιώς τα πράγματα στην Αθήνα, αλλιώς στην επαρχία, το φαινόμενο της γυάλινης οροφής υπάρχει. Ένα αόρατο εμπόδιο στέκεται πάνω από το κεφάλι των γυναικών που θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα παραπάνω και τους λέει φτάνει, μέχρι εδώ, εντάξει, μην ζητάς κάτι παραπάνω.
Μπορεί να μην καταφέρω να το σπάσω, να προκαλέσω ένα μικρό ράγισμα, θα δώσω όμως το έναυσμα και θα γίνω πρότυπο για την κόρη μου να δώσει κι αυτή μια γροθιά και να το ραγίσει παραπάνω κι ίσως η κόρη της καταφέρει να το σπάσει και για εμένα αυτό είναι βασικό. Επίσης, είμαι ένας άνθρωπος τέτοιος πιστεύω, όπως λένε πολλοί φίλοι που με έχουν συγκινήσει το τελευταίο διάστημα με την εθελοντική τους προσφορά να με βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, και θέλω να προσπαθήσω άνθρωποι που διέπονται από την κοινή λογική να βγουν μπροστά και θεωρώ είμαι ένας από αυτούς».