Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΧΑΡΗΣ Κ. ΣΤΡΑΤΙΔΑΚΗΣ: Tα κρητικά σχολικά βιβλία (1813-1995)

Τα βιβλία και ο Δάσκαλος. Ο Δάσκαλος και τα βιβλία. Τα σχολικά και τα εξωσχολικά. Τα λογοτεχνικά και τα διδακτικά. Τα  εικονογραφημένα και τα άλλα. Οι γεμάτες σχολικές τσάντες που χαροποιούν και τρομάζουν τους μικρούς μαθητές. Η παιδεία… Η αγωγή… Η μόρφωση και η σχέση τους με τα βιβλία. Συχνά και ιδιαίτερα στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς γίνεται λόγος γι’ αυτά… Χρόνια τώρα… Οι κρίσεις και οι γνώμες, συχνά αλληλοσυγκρουόμενες, φανερώνουν την αγωνία αλλά και την έγνοια όλων όσων ασχολούνται με το παιδί και την αγωγή του… Είναι καλά τα σχολικά βιβλία; Είναι δύσκολα; Είναι καλογραμμένα;
Ο γνωστός ερευνητής στο χώρο της Παιδείας Χάρης Στρατιδάκης αξιοποιώντας τη συλλογή του μακαριστού Ρεθεμνιώτη Γιώργου Π. Εκκεκάκη, μας έδωσε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον μελέτημα με το λιτό τίτλο «τα Κρητικά σχολικά βιβλία 1813-1995».
«Στο βιβλίο αυτό (αναγράφεται στο εξώφυλλό του) ερευνάται το θέμα των σχολικών βιβλίων που εκδόθηκαν σην Κρήτη ή αλλού, από Κρητικούς συγγραφείς, εκδότες και τυπογράφους, την περίοδο 1813-1995.
Η συλλογή του Γ.Π. Εκκεκάκη περιλαμβάνει 65 από τα 292 βιβλία που συνολικά εντοπίζονται και καταλογραφούνται και αποτελεί την πληρέστερη σε πανελλήνιο επίπεδο στο θέμα της.
Στο επίμετρο του βιβλίου περιλαμβάνονται 130 Ελληνικά Αλφαβητάρια της περιόδου 1771-2006, που παρουσι- άζονται με φωτογραφίες εξωφύλλων».
Ο Χάρης Στρατιδάκης ύστερα από τον πρόλογο και την εισαγωγή ασχολείται με τα Κρητικά σχολικά βιβλία, τους συγγραφείς, τα τυπογραφεία, τους εκδότες, την εικονογράφηση και την παδαγωγική πρωτοτυπία τους, προχωρεί σε παρατηρήσεις για τα ρεθεμνιώτικα σχολικά βιβλία και στη συνέχεια παραθέτει κατάλογο των σχολικών βιβλίων (1813-1995), κατάλογο αχρονολόγητων σχολικών βιβλίων και κατάλογο Κρητικών σχολικών βιβλίων μη εντοπισμένων, με την«ταυτότητα» του κάθε βιβλίου και σε πολλά την εικόνα του εξωφύλλου του.
Ακολουθούν κατάλογος συγγραφέων, κατάλογος τυπογραφείων,παράρτημα με προσθήκες στα Κρητικά σχολικά βιβλία,διαφημιστικές καταχωρίσεις  Κρητικών σχολικών βιβλίων, επίμετρο με τα Ελληνικά Αλφαβητάρια της περιόδου 1771-2007 και αναφορά στο Γιώργο Π. Εκκεκάκη ως Κρητολόγο και ως συλλέκτη βιβλίων.
Το μελέτημα του Χάρη Κ. Στρατιδάκη ολοκληρώνεται με την πλούσια βιβλιογραφία που παραθέτει και την αναφορά στο Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης, τις δραστηριότητες και τις εκδόσεις του.
Από τα παραπάνω γίνεται εμφανής ο μόχθος του συγγραφέα για την πληρέστερη παρουσίαση του θέματος του.
Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει πλήρως.
Το βιβλίο του θα σταθεί πολύτιμος οδηγός σε κάθε φιλίστορα, κυρίως όμως σε κάθε μελετητή του ευαίσθητου χώρου της Παιδείας μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα