Θετικό εκτιμά ότι θα είναι το πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και τη νέα τουριστική σεζόν ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στα “Χ.ν.” στο περιθώριο της επίσκεψής του στα Χανιά την περασμένη Παρασκευή.
Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε την ανάγκη να προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις περισσότερες πιστοποιημένες υπηρεσίες και να στραφούν στον βιώσιμο τουρισμό ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Ειδικότερα ο υπουργός Τουρισμού αναφερόμενος στα μηνύματα που λαμβάνει το Υπουργείο για τη νέα σεζόν τόνισε αρχικά ότι η χρονιά που έφυγε έκλεισε καλά έπειτα τις συντονισμένες προσπάθειες προβολής της Ελλάδας που έγιναν. «Ευελπιστούμε ότι περίπου στην ίδια λογική θα κινηθούμε και του χρόνου. Με την προοπτική να έχουμε μονοψήφια αύξηση στις αφίξεις των ξένων επισκεπτών αλλά διψήφια στα έσοδα», ανέφερε και επεσήμανε ότι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης καθώς έτσι «αυξάνεται η δύναμη της τουριστικής οικονομίας της χώρας μας, χωρίς να πιέζονται οι υποδομές μας».
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ “THOMAS COOK”
Ερωτηθείς για το «κανόνι» της Thomas Cook και τα μέτρα που έχει δρομολογήσει ή προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να απαλύνει τις συνέπειες ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πήρε μέτρα περιορίζοντας την έκταση του προβλήματος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω της αναστολής για 6 μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ, τη μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80, την επέκταση απόδοσης του επιδόματος ανεργίας κατά έναν μήνα και το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook. «Επίσης, πρόκειται να δούμε και πιο μεσοπρόθεσμα μέτρα για την επόμενη χρονιά όπως το πως με απλοποιημένες διαδικασίες μπορεί να μην πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος από απλήρωτα τιμολόγια», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης, ενώ επεσήμανε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τις επιχειρήσεις να μην πουλάνε όλα τα κρεβάτια σε έναν μόνο tour operator ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Ο κ. Θεοχάρης σε όλες τις συναντήσεις και συσκέψεις που συμμετείχε στα Χανιά αναφέρθηκε επανειλημμένως στην έννοια των πιστοποιημένων υπηρεσιών και του βιώσιμου τουρισμού. Ερωτηθείς για το αν αυτή η «στροφή» αποτελεί απαίτηση της σύγχρονης τουριστικής αγοράς σχολίασε ότι ο βιώσιμος τουρισμός θα ωφελήσει πρωτίστως τις τοπικές κοινωνίες: «Πρώτα πρώτα αυτό είναι κάτι που το απαιτούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εάν εμείς έχουμε έναν προορισμό που τον φθείρουμε κάθε χρόνο και τον παραδώσουμε πολύ χειρότερο από ό,τι τον παραλάβαμε από τους γονείς μας τότε δεν θα έχουμε προσφέρει καλές υπηρεσίες για το μέλλον τους. Παράλληλα, όμως, πια, είναι και οι ίδιοι οι τουρίστες που το απαιτούν. Για παράδειγμα οι Σκανδιναβοί έχουν σταματήσει να πετάνε με αεροπλάνο σε μεγάλο αριθμό και ζητάνε πιστοποιήσεις για φιλικές υπηρεσίες προς το περιβάλλον, κυκλική, «πράσινη», «μπλε» οικονομία κ.λπ. Οπότε μιλάμε για μια σειρά από υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους ανθρώπους που φιλοξενούμε».
ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα σε σχέση με το παρελθόν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν κατά 1 ή 2 μήνες δεν σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια που υπάρχουν: «Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Κι αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία από όλους. Δεν μπορεί επιμηκυνθεί ένα τόσο σύνθετο προϊόν μόνο από τις προσπάθειες ενός φορέα. Πρέπει να είναι όλοι μέσα, Αυτοδιοίκηση, τουριστικοί φορείς, κυβέρνηση κ.ά. και να μοιραστούμε το κόστος της επένδυσης σε ένα προϊόν που πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή, να διαφημιστεί κ.λπ.», υποστήριξε. Ως προς το τι μπορεί να πράξει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί αφενός να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και αφετέρου να στηρίξει σε επίπεδο προβολής τους προορισμούς που είναι διατεθειμένοι να λειτουργήσουν τους επιπλέον μήνες.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις και την εχθρική στάση που κρατάνε σε πολλές περιπτώσεις αυτοδιοικητικοί αλλά και τουριστικοί παράγοντες απέναντι στην μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε άλλες περιοχές, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε ότι είναι υποχρεωτικό να βρεθεί μια λύση: «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, σε όλα τα επίπεδα: στο κομμάτι της φύλαξης των συνόρων, των διαδικασιών του ασύλου, των κλειστών κέντρων, της διεθνοποίησης του προβλήματος, της επιστροφής των προσφύγων αλλά και στο μοίρασμα σε όλη την επικράτεια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη και να λέμε ότι είμαστε Έλληνες και να μην είμαστε διατεθειμένοι ένα εθνικό θέμα να το μοιραστούμε και να φορτώνεται το πρόβλημα σε 5 νησιά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί το τουριστικό προϊόν, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που δεν επιτρέπουν να υπάρχει επαφή τουριστών με τους πρόσφυγες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε όλες τις εκθέσεις που πάμε, μιλώντας με τους σημαντικότερους tour operators, κανένας δεν μου έχει θέμα μεταναστών ή προσφύγων. Αντίθετα μου έχουν θέσει θέματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τις υποδομές κ.λπ.».
FRAPORT ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Τέλος, ερωτηθείς ο υπουργός Τουρισμού για το αεροδρόμιο Χανίων, το θέμα της αύξησης των τελών και την καταγραφόμενη μείωση του μεταφορικού έργου από όταν ανέλαβε τη διαχείριση η Fraport, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ωστόσο, τόνισε ότι πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι οι κανόνες τις αγοράς μπορούν να δώσουν λύση στα περισσότερα προβλήματα. «Όχι πάντα βεβαίως. Συνεπώς εμείς παρακολουθούμε στενά και θα παίξουμε τον ρόλο μας εκεί που χρειάζεται ώστε να υπάρχει μια συνεννόηση προς όφελος όλων. Το θέμα είναι να υπάρχει κίνηση και τα κρεβάτια να είναι γεμάτα. Κανένας δεν είναι χαζός να μην θέλει την κίνηση και να μην έχει έσοδα μέσα από αυτό», είπε ο κ. Θεοχάρης.