» Απουσία ολοκληρωμένου προγράμματος για αντιμετώπιση του προβλήματος
Στην αναζήτηση του μύκητα ή των μυκητών που μετά τον δάκο ολοκλήρωσε την καταστροφή στη φετινή ελαιοπαραγωγή βρίσκονται τα ερευνητικά ιδρύματα. Ωστόσο όπως επισημαίνουν στα “Χ.Ν.” ερευνητές, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του.
Η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) της Π.Ε. Χανίων έστειλε 30 δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο από διάφορα σημεία του νομού Χανίων.
«Στείλαμε 30 δείγματα στο Μπενάκειο και έχουν έλθει απαντήσεις για 10 από αυτά. Σύμφωνα με το Μπενάκειο βρέθηκε ο μύκητας καμαροσπόριο (Camarosporium), έναν μύκητα που προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με το γλοιοσπόριο και αναπτύσσεται στο σημείο όπου “τσιμπάει” ο δάκος. Περιμένουμε να πάρουμε και τα υπόλοιπα δείγματα ώστε να έχουμε μια πιο σαφή άποψη» είπε στα “Χ.Ν.” η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ κ. Μάνια Μυλωνάκη.
Για το νομό Χανίων τα 30 δείγματα δεν είναι πολλά, παρότι είναι από διάφορα σημεία από το Ακρωτήρι, τα Κεραμειά, την Κίσαμο.
«Σίγουρα δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον μύκητα αν δεν έχουμε περισσότερα δείγματα και περισσότερα στοιχεία, πιθανόν να πρόκειται και για άλλους μύκητες» σημείωσε η προϊσταμένη.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ο δάκος. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Δευτερογενώς έρχονται διάφοροι μύκητες που επιτείνουν το πρόβλημα» λέει στα “Χ.Ν.” ο ερευνητής κ. Νεκτάριος Καβρουλάκης από το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών. Ο ίδιος σημειώνει πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για τον μύκητα αν πρώτα δεν γίνει συστηματική έρευνα. Για το σκοπό αυτό το Ινστιτούτο έχει υποβάλλει σχετική πρόταση στην Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να χρηματοδοτήσει το αναγκαίο ερευνητικό πρόγραμμα που θα εντοπίσει τον μύκητα ή τους μύκητες και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης.
«Αυτό που μπορώ να πω σε γενικές γραμμές είναι απαιτείται σίγουρα καλύτερη δακοκτονία κάτι που θα μας το πουν οι εντομολόγοι πως θα γίνει και επειδή φέτος είχαμε μια βεβαρημένη χρονιά οι παραγωγοί πρέπει να δώσουν έμφαση στην απολύμανση των δέντρων τους από το πλεονάζων μόλυσμα του όποιου μύκητα. Χρειάζονται δηλαδή εκτεταμένοι ψεκασμοί με χαλκό» σημείωσε ο κ. Καβρουλάκης.
ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ
Την ίδια στιγμή με την τιμή του ελαιόλαδου να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με πολλούς εμπόρους να μην αγοράζουν το προϊόν εκτιμάτε πως το οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά άνθρωποι που σχετίζονται με την εμπορία ελαιολάδου επισήμαναν στα “Χ.Ν.” πως από τις χαμηλές τιμές οι παραγωγοί έχουν χάσει πάνω από 120.000.000 ευρώ, ενώ ζημιά υπέστησαν και οι ελαιουργικές μονάδες.