Κάθετα αντίθετοι με τη σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας στον καφέ καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα αυξήσει σημαντικά την τιμή του προϊόντος, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την κατανάλωση, δηλώνουν οι καφεκόπτες των Χανίων. Για το ίδιο θέμα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καφεκοπτών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καφεκοπτών προειδοποιούν ότι η επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ απειλεί άμεσα 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι η επιβολή του φόρου στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι -ως επί το πλείστον- βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών δε οικογενειακές επιχειρήσεις. «Ο κίνδυνος κλεισίματος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πλέον περισσότερο από ορατός δεδομένου ότι πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία.
Παράλληλα, δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης)», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
Το βασικό πρόβλημα του νέου νόμου αφορά στην επιβάρυνση των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως επισημαίνεται από τον Σύνδεσμο και τον Σύλλογο, που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία είναι 67 – 100%, τη στιγμή που η αντίστοιχη επιβάρυνση στον καφέ σε κάψουλα (αναγωγή ανά κιλό βάρους) είναι 6 – 10% και στον κατεψυγμένος καφέ (εκχύλισμα) 7 – 9%. Επιπλέον -υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- η επιβολή του τέλους ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης, δεδομένου ότι μόνο ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή (φυσιολογική φύρα κατά την επεξεργασία).
Σημειώνεται δε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από τη νέα φορολόγηση θα δεχτεί ο ελληνικός καφές, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απευθείας ως τελικό προϊόν (κάψουλες, κατεψυγμένος). Ως αποτέλεσμα αυτού ο ελληνικός καφές θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Θα αυξηθεί η τιμή»
Προβληματισμένος από το πώς τελικά θα θεσμοθετηθεί και θα εφαρμοστεί η φορολογία στον εισαγόμενο καφέ είναι και ο κ. Βασίλης Πλευράκης, του ομώνυμου καφεκοπτείου στο κέντρο των Χανίων.
«Αν ο φόρος μπει στον άψητο καφέ, τον πράσινο όπως τον λέμε, η τιμή του θα πάει στα 18 ευρώ από τα 12 που είναι σήμερα. Το ξέρουν; Δεν το ξέρω! Ομως ο καφές είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται από όλον τον κόσμο και θα δημιουργήσει ανατιμήσεις που θα φτάσουν στον καταναλωτή» δηλώνει προβληματισμένος. Εκτός του ότι οι επαγγελματίες που εισάγουν τον καφέ θα πρέπει να πληρώσουν αρκετά χρήματα για τις ποσότητες που φέρνουν στη χώρα θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή και στη λιανική. «Εμείς, αλλά και το σύνολο των καφεκοπτών, το 1% που μπήκε στον Φ.Π.Α. το απορροφήσαμε. Το μπορέσαμε και το κάναμε και δεν επηρέασε την κατανάλωση, όμως τον φόρο αυτό σίγουρα θα τον μετακυλήσουμε στους καταναλωτές» τονίζει.
«Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε»
Για πλήγμα που αφενός θα δυσχεράνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και αφετέρου θα αυξήσει την τιμή του καφέ στη λιανική έκανε λόγο ο Δημήτρης Κυτάκης από το καφεκοπτείο “Βυζαντινό”.
«Οπωσδήποτε θα είναι πλήγμα για τις επιχειρήσεις και δη για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από την αύξηση του Φ.Π.Α. και γενικότερα της φορολογίας. Δύο ευρώ φόρος ανά κιλό στον ωμό καφέ σημαίνει ότι θα αυξηθεί τουλάχιστον 2 – 3 ευρώ η τιμή του, κάτι που θα επιβαρύνει την τσέπη του καταναλωτή» σημείωσε ο κ. Κυτάκης και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα αυξηθεί και η τιμή πώλησης του καφέ στις καφετέριες. «Επιπλέον, αυτή η επιβάρυνση θα μειώσει ακόμα περισσότερο και την κατανάλωση, κάτι που το έχουμε ήδη δει λόγω των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις των καταναλωτών. Παράλληλα, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη η λειτουργία μας, αφού ό,τι αγοράζουμε πλέον το αγοράζουμε μετρητοίς, άρα και ό,τι εισπράττουμε φεύγει αμέσως για να ξαναγεμίσουμε εμπόρευμα και σε λειτουργικά έξοδα. Ειλικρινά δεν μπορούμε πια να αντεπεξέλθουμε».
Φόβος για μεγάλη ζημιά
Για μεγάλη ζημιά στα καφεκοπτεία κάνει λόγο ο Κώστας Μανωλικάκης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφεκοπτείου, το οποίο σημειωτέον λειτουργεί στα Χανιά από το 1886!
«Από 1 Ιανουαρίου θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τιμές του πράσινου καφέ του “Ρίο” που εισάγουμε και που είναι η βάση της μεταποίησής του για τον ελληνικό καφέ. Από τα 2,70 ευρώ το κιλό που είναι ο φόρος σήμερα, θα φτάσει στα 4,70, δηλαδή ένα ποσοστό αύξησης 74%. Ο φόρος αυτός θα επηρεάσει κυρίως τους επιχειρηματίες που εισάγουν καφέ από το εξωτερικό» σημειώνει ο κ. Μανωλικάκης και εξηγεί: «Να δώσω ένα παράδειγμα, αν αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε 50.000 ευρώ για να εισάγουμε κάποιες ποσότητες καφέ, με τον νέο φόρο θα χρειαστούμε για τις ίδιες ποσότητες 85 – 87.000 ευρώ. Ετσι όπως καταλαβαίνετε η ζημιά από την επιβολή του φόρου αυτού για τα καφεκοπτεία θα είναι μεγάλη». Παράλληλα θέτει ένα ακόμη ζήτημα που αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: «Δεν είναι μόνο ο φόρος, αν υπολογίσουμε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει την “κάννουλα” της χρηματοδότησης, ο κόσμος είναι αρκετά στριμωγμένος, οι πελάτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η φύρα από τον σκούρο καφέ στη διάρκεια της μεταποίησής του μπορεί να φτάσει μέχρι και 20%, τα έξοδα που χρειάζονται για να ψηθεί και τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα που έχουμε, το να χρειαστεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 35.000 ευρώ, σύμφωνα με το παράδειγμα που σας είπα, καταλαβαίνετε ότι αυτό θα τον γονατίσει στην κυριολεξία». Ο κ. Μανωλικάκης υπογράμμισε ακόμα στα “Χ.Ν.” ότι «στους καφέδες τώρα που έρχονται συσκευασμένοι σε κιλό από το εξωτερικό η επιβάρυνση θα είναι περίπου 30%», ενώ αναφορικά με το πόσο ο νέος φόρος θα επηρεάσει την τιμή πώλησής του σε διάφορα καφέ ο κ. Μανωλικάκης έδωσε ένα παράδειγμα λέγοντας «από ένα κιλό εσπρέσο παίρνουμε συνήθως 140 μερίδες. Αν κάνουμε τον υπολογισμό, θα δούμε ότι ένας εσπρέσο θα πρέπει μετά την επιβολή του νέου φόρου να πωλείται 2 λεπτά παραπάνω, μια μηδαμινή δηλαδή αύξηση για τους καταναλωτές». «Η φόρος στον καφέ δεν είναι καινούργιος, αφού χρόνια έχει επιβληθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η κυβέρνηση προσπαθεί να τον αντιγράψει και να τον επιβάλει, αγνοώντας όμως, δυστυχώς, την ελληνική πραγματικότητα», καταλήγει.
«Ενίσχυση πολυεθνικών και παραεμπορίου»
Για αύξηση του φόρου που θα ενισχύσει «τις πολυεθνικές, το παραεμπόριο και θα επιβαρύνει τον καταναλωτή πλήττοντας παράλληλα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καφεκοπτείων» κάνει λόγο ο Μάνθος Αρχοντάκης, πρόεδρος της εταιρείας “Αρχοντάκης” A.B.E.E. που εισάγει και εμπορεύεται καφέ και άλλα προϊόντα.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Η νέα επιβάρυνση θα ισχύει από την 1-1-2017. Από αυτά που γνωρίζουμε ο ωμός καφές θα πάρει μια επιβάρυνση 2 ευρώ το κιλό με την είσοδο του στη χώρα, ο ψημένος καφές 3 ευρώ, ο στιγμιαίος 4 ευρώ και οι κατεψυγμένοι γύρω στα 5 ευρώ. Αυτό για μας ως επαγγελματίες θα έχει ως συνέπεια πρώτον να μειωθεί η ρευστότητά μας. Γιατί όταν εισάγουμε 3 φορτία τον μήνα, θα πρέπει να πληρώσουμε 120.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. έξτρα! Δεύτερον ο καφές ο πράσινος έχει αυτό που λέμε “φύρα”. Οχι μόνο στο ψήσιμό του, αλλά και στην αποθήκευση (με τη ζέστη ο καφές χάνει σιγά – σιγά την υγρασία του και μειώνεται το βάρος του). Οταν αποθηκεύεις 100 τόνους, μετά από δύο μήνες θα έχεις αρκετούς τόνους μείον για τους οποίους όμως έχεις πληρώσει! Επίσης υπάρχει μια “φύρα” 15 – 20% στο ψήσιμο του καφέ! Δεν είμαστε ενάντιοι στο να μπει φόρος στην εισαγωγή καφέ και στη Γερμανία υπάρχει φόρος, αλλά στον ψημένο καφέ όχι στον πράσινο καφέ!». Ο κ. Αρχοντάκης θεωρεί βέβαιο ότι ο φόρος αυτός θα περάσει και στον καταναλωτή, κάτι που θα το δει σε μερικούς μήνες στις αγορές του. «Τις ανατιμήσεις μπορούμε να τις διαχειριστούμε, αλλά εδώ δεν μιλάμε για μια απλή ανατίμηση. Δύο ευρώ στο κιλό δεν μπορεί να το απορροφήσει κανένας καφεκόπτης και κανένας εισαγωγέας! Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα πέσει η κατανάλωση και θα αυξηθεί το παραεμπόριο» καταλήγει ο επαγγελματίας.
Αύξηση φορολογίας σημαίνει “λουκέτα” και ανεργία
«Ενα – ένα τα μαγαζιά τα οδηγούν σε κλείσιμο» σχολίασε ο υπεύθυνος του καταστήματος Coffee Island στα Χανιά Παναγιώτης Κούλης και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε επιπλέον φορολόγηση θα σημάνει “λουκέτα” στην αγορά και αύξηση της ανεργίας.
«Αυτή τη στιγμή η αύξηση στην τιμή της μονάδας κατά 1%, δηλαδή συνολικά σε 24%, έχει ως συνέπεια να χάνονται νέες θέσεις εργασίας γιατί το ποσοστό κέρδους μειώνεται δραματικά. Επιπλέον, ο τουρισμός που έχει έρθει στα Χανιά έχει περιορισμένη αγοραστική δύναμη και αντίστοιχα η κατανάλωσή τους είναι μειωμένη, όπως είναι μειωμένη και των ντόπιων. Αρα ήδη η επιβάρυνση που υπάρχει οδηγεί τα μαγαζιά στην εξαθλίωση και στο κλείσιμο και έχει δραματικές συνέπειες τις οποίες θα τις δούμε τον χειμώνα» υπογράμμισε ο κ. Κούλης.
Απειλή για την κατανάλωση
Προβληματισμένη για την αύξηση της φορολογίας και η Ελένη Μπολάκη, ιδιοκτήτρια του καφεκοπτείου “Αγκόπ”. «Είναι ένα μέτρο που επιβαρύνει για ακόμα μια φόρο την τσέπη του καταναλωτή.
Η επιβολή του φόρου εισαγωγής αναμένεται να επιβαρύνει την τελική τιμή μέχρι και 35% (αναμένεται να φτάσει τα 2 – 4 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την κατηγορία του καφέ), ένα ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό για ένα προϊόν που θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της μεγαλύτερης μερίδας των Ελλήνων. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να φορολογείται με ειδικό φόρο όπως το αλκοόλ και ο καπνός». Η κα Μπολάκη υπογραμμίζει ακόμα πως «το μέτρο αυτό θα επηρεάσει την κατανάλωση τόσο στο σπίτι όσο και στις καφετέριες και μιλάμε πάντα για ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό και κατά συνέπεια ιδιαίτερα δημοφιλές». «Αυτό που μένει, λοιπόν, να δούμε είναι και ένας ειδικός φόρος για το ψωμί ή ακόμα και για το γάλα» κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά η κα Μπολάκη.