Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Χαρούπι: Προϊόν από το παρελθόν με πολύ μέλλον

» Τα πολλαπλά οφέλη της καλλιέργειας στο επίκεντρο χθεσινής συζήτησης στο “Φεστιβάλ Γης”

+φςτο 1 Η διατροφική αξία του χαρουπιού στα θέματα συζήτησης της χθεσινής ημέρας.

+2 Στο πολιτιστικό μέρος χόρεψαν συγκροτήματα
του “Λαογραφικού Ομίλου Χανίων”.

Προϊόν από το παρελθόν αλλά με μέλλον, το χαρούπι αρκεί να στηριχθεί καλλιεργητικά αλλά και εμπορικά με σύγχρονες μορφές marketing. Αυτά – μεταξύ άλλων – επισημάνθηκαν στις χθεσινές ομιλίες-συζητήσεις στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Γης” που συνεχίζεται στο χώρο της Δυτ. Τάφρου.

Η χρήση του χαρουπιού στην διατροφική αλυσίδα αναλύθηκε από τους εισηγητές. Η δρ. Γεωπόνος και ερευνήτρια στο Ινστ. Υποτροπικών και Ελιάς του “ΕΛΓΟ Δήμητρα” κ. Θηρεσία Τερέζα Τζατζάνη μιλώντας στα “Χ.ν.” τόνισε πως «το χαρούπι ο κόσμος το έχει συνδυάσει με δύσκολες εποχές της Κρήτης και χρειάστηκε μια γενιά για να ξεπεραστούν οι δυσάρεστες μνήμες για να αξιολογήσουμε και πάλι το προϊόν, την διατροφική του αξία, να δούμε την τι μπορεί να προσφέρει στον κόσμο και να ξαναμπεί στη διατροφή του ανθρώπου».
Στο Ινστιτούτο Ελιάς διατηρείται η εθνική συλλογή χαρουπιάς που είναι η μοναδική στην Ελλάδα με 8 γενότυπους που εμπλουτίζεται συνεχώς. «Η χαρουπιά είναι εύκολη στην καλλιέργεια προσαρμοσμένη στις ακραίες συνθήκες που ζούμε, ένα εξαιρετικό φυτό δασικό, καλλωπιστικό και καρποφόρο που μπορούμε να το καλλιεργήσουμε με μικρές εισροές σε λιπάσματα, άρδευση και σχεδόν καθόλου ψεκασμούς απολαμβάνοντας τα προϊόντα του» τόνισε η κ. Τζατζάνη.

Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Κασαπάκης γεωπόνος στο “Τμήμα αγροτικής ανάπτυξης και ελέγχων” και δημιουργός της ιστοσελίδας allaboutcarob εξήγησε ότι «η διατροφή αλλάζει, πρέπει για το καλό της υγείας να πάμε σε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες με φυσικά σάκχαρα. Το χαρούπι έχει να προσφέρει και διατροφικές ίνες και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που αποδίδει σιγά-σιγά τα σάκχαρα στον οργανισμό βοηθώντας τον να κρατήσει σταθερό το γλυκαιμικό δείχτη. Αυτό το έχουν καταλάβει οι καταναλωτές ειδικά αυτοί που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και το έχουν εντάξει στη διατροφή τους. Η χρήση του είναι μεγάλη στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και για τα αναψυκτικά».

Για τη καλλιέργεια της χαρουπιάς ο κ. Κασαπάκης ανέφερε πως το νέο δέντρο αργεί να αποδώσει αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Κρήτη σημαντικό παραγωγικό δυναμικό από παλιά δέντρα. «Τα δέντρα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν γιατί έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και για την Κρήτη με τις ξηροθερμικές συνθήκες που ίσως ενταθούν τα επόμενα χρόνια προσφέρετε ως καλλιέργεια. Επίσης για να πρασινίσουν τα βουνά, καθώς η χαρουπιά είναι ανθεκτική πολύ στις πυρκαγιές σε σύγκριση με τα πεύκα και άλλα δασικά είδη και παράλληλα προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση».

Την ανάγκη ανάδειξης της αξίας της χαρουπιάς μέσα από ένα σύγχρονο marketing ανέπτυξε ο κ. Μιχάλης Καθαράκης διευθ. του “Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής”.
«Το χαρούπι το βλέπουμε ως συμπληρωματικό διατροφικό προϊόν ενώ έχει σημαντικές ιδιότητες που είναι τελείως ξεχασμένες. Όπως η μαστίχα έχει αναδειχθεί σε πολύ σπουδαίο προϊόν επειδή καθώς έχει πολλά καλά χαρακτηριστικά και έχουν δημιουργηθεί από αυτή πολλά προϊόντα έτσι και το χαρούπι έχει πολύ περισσότερες θετικές δραστηριότητες και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Το δέντρο της χαρουπιάς είναι ένας φυσικό φράκτης για τις φωτιές, είναι αυτοφυές προϊόν που δεν θέλει καμία φροντίδα».
Στο χαρούπι ως πολιτιστικό προϊόν και στην αξία του τη διατροφική χθες και σήμερα αναφέρθηκαν η κ. Κορίνα Μηλιαράκη από την πολιτιστική εταιρεία “Επιμενίδης” και η αρχαιολόγος κ. Μαριάννα Καβρουλάκη.

Για την ανάδειξη του προϊόντος ο κ. Καθαράκης σημείωσε πως «το μυστικό είναι στο marketing». Τόνισε χαρακτηριστικά πως το marketing απαιτεί «μια κεντρική προώθηση, μια συστράτευση και ο δικός μας ο ρόλος με βάση την αγροδιατροφική κρίση που είναι μπροστά μας είναι να αναδειχθεί πως πρόκειται για μια “υπερτροφή”. Δεν είναι ότι η παραγωγή μας δεν είναι καλή, ότι δεν έχουν καλές πρακτικές αλλά δεν υπάρχει το σύστημα ώστε τα προϊόντα να πάρουν την πραγματική αξία τους». Ο κ. Καθαράκης τόνισε την ανάγκη συνεργατικών σχηματισμών στη μορφή των clusters στα πλαίσια των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής.

“ΕΞΥΠΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ”

Στις τεχνολογικές καινοτομίες και την γεωργίας ακρίβειας αναφέρθηκε η κ. Ελένη Κόκκινου καθηγήτρια στο ΕΛΜΕΠΑ, ενώ ο κ. Μανώλης Ροδιτάκης επίσης καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα σύγχρονης επιτυχημένης προστασίας των φυτών. Το πρόγραμμα για το δάκο και την ελιά και πως η Περιφέρεια επιλέγει τα εντομοκτόνα της σε συνεργασία με το ΙΤΕ και το ΕΛΜΕΠΑ και το δεύτερο η φυτοπροστασία για την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta στις τομάτες που ελέγχθηκε με επιλεγμένες ενέργειες και χωρίς τη χρήση χημικών με ένα πρόγραμμα που έγινε με τον Γεωργικό συνεταιρισμό Τυμπακίου .

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το σημερινό πολιτιστικό πρόγραμμα χορεύουν ο πολιτιστικός σύλλογο Κατωχωρόυ Κεραμιών “Αγ. Γειώργιος”, ο Μουσικοχορευτικός σύλλογος “Αροδαμός”, ο σύλλογος Κρητικής μουσικής “Ο Χάρχαλης”, ενώ μουσική παίζουν οι Λεωνίδας Λαϊνάκης, Παναγιώτης Δαρμαράκης και Μιχάλης Λαϊνάκης.
Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με τον Ψαραντώνη.
Στις συζητήσεις: “Το αβοκάντο στην Κρήτη” με εισιγητητές την κ. Τερέζα Τζατζάνη, και τον κ. Νίκος Παπαδαντωνάκη γεωπόνο της ΔΑΟΚ.
Δεύτερη συζήτηση “Τα προϊόντα της Κρήτης και η Κρητική διατροφή”. Ομιλητές ο Αλέκος Στεφανάκης γεωπόνος και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και Σταύρος Τζεδάκης πρόεδρος αγροδιατροφικής σύμπραξης Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα