Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025

Χάρτινες αλλά και αποδείξεις συναλλαγών με πλαστικό χρήμα θα δεχθεί από τους αγρότες φέτος στις δηλώσεις της η Εφορία

Τόσο χάρτινες, όσο και αποδείξεις συναλλαγών με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές, χρεωστικές) θα δεχθεί και φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η Εφορία, προκειμένου για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου από τους αγρότες. Δηλαδή, δεν θα ισχύσουν και φέτος τα «φορο-πέναλτι» για όσους αγρότες δεν θα προσκομίσουν αποδείξεις με πλαστικό χρήμα, όπως είχε προαναγγείλει σχετικά ο ΑγροΤύπος, από τις 15 Μαρτίου, με σχετικό του δημοσίευμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κωδικός 050 της φετινής φορολογικής δήλωσης για τις δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα θα προσυμπληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ θα είναι «ξεκλείδωτος» για όλους (μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες) ο κωδικός 049 που αφορά στη δήλωση των χάρτινων αποδείξεων.

Στην πράξη αυτό που εξετάζεται από το αρμόδιο υπουργείο των Οικονομικών είναι να μπορούν όλοι να χτίσουν ολόκληρο το αφορολόγητο (και να τύχουν της έκπτωσης φόρους), είτε με χάρτινες, είτε με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Δεν θα ισχύσουν από φέτος τα πέναλτι φόρου
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2017), προβλπέται ότι στην περίπτωση που δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποίησε το 2017 πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.

Το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει πέρυσι οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το εισόδημά τους προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:

10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,

15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και

20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω (με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ).

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Τα ποσά της έκπτωσης φόρου
Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

1.900 ευρώ χωρίς προστατευόμενα τέκνα.

1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο.

2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα.

2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Οι εξαιρέσεις με βάση την τωρινή νομοθεσία
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι 70 ετών κι άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος.

Ωστόσο θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών και να δηλώσουν το ποσό των δαπανών με αποδείξεις στον κωδικό 049-050 του Ε1.

 

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα