Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Χάσμα ΔΝΤ – EΕ φέρνει “καταιγίδα” μέτρων στην Αθήνα

Μία πολιτική “φόρμουλα” που θα επιτρέψει την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες αναζητείται σε “υψηλότερο” επίπεδο, με επίκεντρο τις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Στόχος θα είναι να προχωρήσει μέσα στον Φεβρουάριο η διαπραγμάτευση στα ανοικτά πεδία για την δεύτερη αξιολόγηση και στο πλαίσιο για μετά το 2018 με τον “κόφτη”, τα πλεονάσματα και το χρέος, για να μην “χαθεί” και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, το “πλαίσιο” για την στάση μετά το 2018 παραμένει ακόμη “θολό”, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα νομοθετήσει μέτρα εκ των προτέρων (διατιθέμενη ωστόσο να προσδιορίσει πιο ξεκάθαρα μέσω διάταξης τα “πεδία” περικοπών σε συντάξεις/αφορολόγητο) και τους θεσμούς να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια που να “συνδυάζουν” τις απαιτήσεις του Ταμείου αλλά και του γερμανικού άξονα.
Το EWG της 9ης Φεβρουαρίου και η “επιστροφή”
Οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλά επίπεδα (εντός και εκτός συνόρων) και μένει να φανεί πώς θα ξεδιπλωθούν και σε “εμφανές” επίπεδο τις επόμενες ημέρες.
Προς το παρόν το πλέον κρίσιμο επίσημο “ραντεβού” είναι αυτό της 9ης Φεβρουαρίου όταν συνέρχεται το EWG υπό τον Τόμας Βίζερ, εκπροσώπους των υπουργείων της Ευρωζώνης και των τεσσάρων θεσμών. Η σύνοδος αυτή που θα λάβει χώρα τρεις ημέρες μετά το ΔΣ του ΔΝΤ (στο οποίο θα συζητηθούν οι εκθέσεις για την Ελλάδα), θεωρείται ότι μπορεί να δώσει την “εντολή” επιστροφής στην Αθήνα, αν αυτό δεν έχει επιτευχθεί στο μεσοδιάστημα.
Ζυμώσεις θα επιχειρηθούν σύμφωνα με πληροφορίες και μέσα στην εβδομάδα τόσο με αφορμή καθορισμένων επαφών των θεσμών (σ.σ. μία έχει οριστεί για αύριο) ή σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο (Σύνοδος Μάλτας 3ης Φεβρουαρίου), αλλά και σε άλλες επαφές που επιχειρείται να λάβουν χώρα.
Χάσμα ΔΝΤ – EE και αντίδραση ESM
Ωστόσο και μέσα στο Σαββατοκύριακο, το “χάσμα” ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους κοινοτικούς θεσμούς ξεδιπλώθηκε για μία ακόμη φορά, με τον ESM να “απαντά” μέσω αξιωματούχων στις διαρροές των εκθέσεων του ταμείου. “Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους”, δήλωσε εκπρόσωπος του ESM αναφέροντας ότι “η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για μια φιλόδοξη δημοσιονομική τροχιά στη διάρκεια του προγράμματος, που είναι αξιόπιστη”, αλλά και ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του της Ελλάδας το 2016 “‘ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν”.
Το ΔΝΤ στις εκθέσεις του που θα συζητηθούν την 6η Φεβρουαρίου αναφέρει ότι “βλέπει” μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας και Grexit, αλλά και ακόμα περισσότερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων, συνεχίζοντας παράλληλα να ζητά για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα παρεμβάσεις στο χρέος αλλά και πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” πέρα από το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο ζητά παρεμβάσεις και στον τραπεζικό τομέα, στις αγορές, στο εργασιακό και σε πολλά άλλα πεδία.
Στην σύνοδο της 6ης Φεβρουαρίου το ΔΣ του Ταμείου θα πρέπει να δώσει στον κ. Τόμσεν και στην κυρία Βελκουλέσκου την “εντολή” να διαπραγματευθούν σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κλιμακίων που θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, έστω και με το ρόλο του ΔΝΤ ως “παρατηρητής”.
Τα ανοικτά μέτωπα και οι “παροχές”
Σημειώνεται ότι πέρα από την απαίτηση για νέα μέτρα, οι θεσμοί από πλευράς ΕΕ επιχειρούν να μειώσουν τον “λογαριασμό” μέσω της μείωσης της αξίας των μέτρων που θα ζητηθούν (γίνεται επαναυπολογισμός του δημοσιονομικού κενού με βάση την υπεραπόδοση του στόχου του 2016), της “ευελιξίας” στα έτη διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και μέσω ευελιξίας στο “βάθος” κάποιων μεταρρυθμίσεων που παραμένουν ανοικτές με κορυφαία από άποψη πολιτικής δυσκολίας αυτή του εργασιακού.
Άλλωστε, στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας αποκαλύφθηκε ότι το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό παραμένουν ανοικτά, καθώς εξετάζεται το “βάθος” των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Και πρέπει παράλληλα να “κλειδώσει” όλο το φάσμα των 80 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο “καλό” σενάριο της επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα και της εύρεσης “κοινού τόπου” για μία πρώτη τεχνική συμφωνία, θα αποφασιστεί ποια από τα παραπάνω μέτωπα θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα σε επίπεδο Euroroup (μαζί με την πρώτη πολιτική συμφωνία) και ποια θα γίνουν “προαπαιτούμενα” επόμενων σταδίων/υποδόσεων. Και σε αυτό πάντα το σενάριο μένει να φανεί και ο ρόλος του ΔΝΤ αλλά και το “εύρος” των αποφάσεων για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος.

 

ΠΗΓΗ:  capital.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα