Τεράστιοι όγκοι άμμου “χάθηκαν” από την παραλία των Καλυβών μετά τη θαλασσοταραχή των προηγούμενων ημερών! Το φαινόμενο είχε επαναληφθεί και πέρυσι αλλά φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς αποκαλύφθηκαν οι πέτρινες πλάκες κάτω από την αμμουδιά, ενώ και η παραλία μειώθηκε σημαντικά σε πλάτος.
Επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στα “Χ.ν.” την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει μελέτη ώστε να διαπιστωθεί η αιτία της διάβρωσης και να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της. Παλιοί κάτοικοι μας τόνισαν πως δεν έχουν ξαναθυμηθεί στο παρελθόν τόσο μεγάλη μείωση της παραλίας και την εμφάνιση πέτρινων πλακών.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Το ζήτημα έχει απασχολήσει και το Δήμο Αποκορώνου που τους τελευταίους μήνες έχει ζητήσει με διαδοχικά έγγραφα από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων την παρέμβαση του και τη διερεύνηση κατά πόσο η διάβρωση οφείλεται στο κλείσιμο οπής εκτόνωσης των θαλάσσιων ρεμάτων στο αλιευτικό καταφύγιο των Καλυβών.
Ειδικότερα σε έγγραφο που υπογράφει ο δήμαρχος Χ. Κουκιανάκης σημειώνεται πως «στα πλαίσια των εργασιών των οποίων εκτελέσατε (εκβάθυνση λιμένα Καλυβών) σας είχαμε επισημάνει ότι η οπή εκτόνωσης των θαλάσσιων ρευμάτων έχει βουλώσει εντελώς από την εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα από πετρώδη υλικά, γεγονός που πιθανό να συνέβαλε στην επάμωση του μιας και η οπή έχει βουλώσει τα τελευταία δύο χρόνια. Στην πρόσφατη θαλασσοταραχή η οποία σημειώθηκε την 5,6 και 7 Οκτωβρίου υπήρξε εκ νέου σημαντική διάβρωση στη δημοφιλή ακτή Μαϊστράλι και εκ νέου μεταφορά μεγάλη ποσότητα άμμου εντός του λιμένα. Σας επισημαίνουμε ότι αντίστοιχα στο λιμάνι της Αλμυρίδας όπου τον περασμένο Μάιο διανοίχτηκε η αντίστοιχη οπή εκτόνωσης δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο της επάμωσης και της διάβρωσης που παρατηρήθηκε το αντίστοιχο διάστημα στις Καλύβες.»
Συνεχίζοντας στο έγγραφο ο Δήμος Αποκορώνου καλεί το Λιμενικό Ταμείο να διερευνήσει τα αίτια του φαινομένου για την αντιμετώπιση του και επισημαίνει στην υπηρεσία πως είχε δεσμευτεί «από το 2014 για έργα παρέμβασης στο λιμάνι της Γεωργιούπολης που αφορούσε απαραίτητη ανύψωση της υφιστάμενης προβλήτας, αντικατάσταση διαβρωμένων δεστρών- σκαφών και φωτισμού που παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα».