Πριν 110 χρόνια 1/12/1912 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέα, Ημέρα Τεργέστης», φύλλο 146, ρεπορτάζ που αφορούσε επιστολή από το Μάλεμε του γνωστού γέροντα Κρητικού Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη προς τον ανεψιόν του γνωστόν τότε πολιτευτήν Εμμ. Ξηράν. Το πλέον περίεργον ήτο η μακροσκελέστατη διεύθυνσις στο επιστολικό δελτάριο που έγραφε:
«Μακεδονίαν. Κύριον Εμμ. Ν. Ξηράν, νομικόν, βουλευτήν και πρώην Κυβερνήτην της Κρήτης, συνοδόν και οδηγόν του κινητού νοσοκομείου των ομογενών Ελλήνων της Αλεξανδρείας διά τον πόλεμον της Μακεδονίας εν τη διαμονή του εις Θεσσαλονίκην.
Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης».
«Λακωνικότερη» διεύθυνση δεν θα μπορούσε να χωρέσει στην όψη ενός επιστολόχαρτου. Έγραφε μέσα στην επιστολή: «Μας απεγύμνωσαν εδώ. Μετέφεραν ακόμη και την μουσικήν της Χωροφυλακής μας εις την Θεσσαλονίκην, την νέαν Αθήνα. Την κάνομεν χαλάλι. Η Κρήτη ησυχεί, διότι έμεινε πλέον με γεγηρακώτας και γυναικόπαιδα. Μόλις τώρα έβρεξε και άρχισαν την καλλιέργειαν οι γέροι και τα παιδιά. Αν επιτύχη και σε ανακαλύψη η παρούσα μου απάντησέ μου και γράψε μου εν περιλήψει τας εντυπώσεις σου και τα κατορθώματα του θαυματουργού στρατού μας, που τον διευθύνει ο πολέμαρχος στρατηλάτης μας Κωνσταντίνος. Ο θείος σου Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης».
Γεννήθηκε το 1833 στο ορεινό χωριό Λάκκοι της επαρχίας Κυδωνίας Χανίων. Το προσωνύμιο «Χατζή» το πήρε από την τουρκική, που δηλώνει προσκυνητής «στη Μέκκα» για τον Μουσουλμάνο και Χριστιανός «στην Ιερουσαλήμ». Εκεί πήγε με τον ιερέα πατέρα του και τον αδελφό του Παναγιώτη το 1848.
Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Κρητικής Πολιτείας. Παρασημοφορήθηκε την 1/12/1913 από τον Βασιλέα Κων/νο για τον αγώνα του, της απελευθέρωσης της Κρήτης, και ήταν αυτός, όπως λέγεται, που σήκωσε την ελληνική σημαία στο Φρούριο Φιρκά Χανίων.
Πέθανε στο Μάλεμε την 21/7/1916. Το σπίτι του σώζεται σήμερα στη διαμορφωθείσα παραλία του Μάλεμε απ’ το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Natura» όπου λειτουργεί παρένθετα η «Ταβέρνα Μάλεμε».