Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

Χατζημιχάλη Νταλιάνη και “ξεχασμένα”

Θα ήταν πέρα για πέρα άδικο και ιστορικά ανακριβές ειδικά για τους Χάληδες, τα τρία αδέλφια Βασίλειο Ιωάννη και Στέφανο, από το Θέρισο, αν δεν συμπληρώναμε στο κείμενο της 2ας Μαρτίου 2021 στην έγκριτη εφημερίδα σας τον τέως πρόεδρο της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, κάποια στοιχεία που “ξέχασε να αναφέρει για το συγκεκριμένο γεγονός – μάχη”. Οι ιστορικοί της εποχής τους αποκαλούν, μεγαλάνθρωπους, κύκλωπες τους παράβαλαν με τον Κολοκοτρώνη τον Αχιλλέα, τον Νέστορα, τον Ιδομενέα, τον Οδυσσέα με τα γεράκια των Λευκών Ορέων.

Εδωσαν τα πάντα για τους αγώνες κατά των Τούρκων κατακτητών ο Στέφανος έπεσε ηρωικώς, μαχόμενος στις Αλιάκες Θερίσου. Μα και οι άλλοι δύο πέθαναν από τις κακουχίες του πολέμου. Ολοι τους βέβαια πέθαναν πάμφτωχοι.

Παραθέτουμε λοιπόν και τα παρακάτω:
Τόμος Δ – σελίδα 28 (και όχι μόνο) Βασίλειου Ψιλάκη. Μα τα ίδια γράφουν και ο Κριτοβουλίδης και ο Κόκκινος.

«…Αφού δε – καθώς είδαμεν ο στρατός έφθτασαν όπως ημπόρεσεν εις το δυτικόν διαμέρισμα των Σφακίων, έφθασεν επί τέλους και ο Χατζή Μιχάλης εκεί κατόπιν πολλών δισταγμών, εξαιτίας των στερήσεων. Οι Σφακιανοί τον υπεδέχθησαν με μεγάλας τιμάς και ευαριστηρίους πυροβολισμούς και κατόπιν προτροπής και των εντοπίων μετέβη και αυτός και ο αρχηγός του πεζικού Ιωάννης Χάλης με στρατόν εις τα ανατολικά των Σφακίων κατά τας αρχάς Μαρτίου και κατέλαβαν το μικρόν τετράπλευρον ενετικόν φρούριον, το Φραγκοκάστελλον, που ευρίσκεται εις τα σύνορα των Σφακίων και προς το Λιβυκόν πέλαγος, καθώς επίσης και τον κάμπον που εκτείνεται από το φρούριον μέχρι και της προς βορράν οροσειράς. Εις την επιχείρησιν αυτήν επέμενεν ο Χατζή Μιχάλης επειδή έκρινεν»[…].

«Ντοκουμέντο του 1828
Εγγραφον του Κρητικού Συμβουλίου (κρητικής κυβέρνησης)
Αριθμ. 4325
Το Κρητικόν Συμβούλιον δηλοποιεί ότι:
Οφείλονται εις στο στρατάρχη Βασίλειον Χάλη γρόσια 8.160 δισ. 308 οκάδες σιτάρι το οποίον παρέδωσε εις της εκστρατείας του Ηπειρώτου Χατζημιχάλη Νταλιάνη εις την επιτροπή των Σφακίων και προς τροφήν των στρατιωτών ως η απόδειξίς του.
Εν Βαλή, 8 Ιουνίου 1890
Κρητικόν Συμβούλιον
Ν. Ρενιέρης, Κ. Κριτοβουλίδης, Α. Ιωαννίδης, Ι. Μιχαήλ – Τζώρτζης Σαουνάτος, Γ. Σακόραφος, Ν.Δαμβέργης».
Τους συμπρωταγωνιστές δεν τους ξεχνούν.
Αυτά περιληπτικώς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα