Η Συντακτική Συνέλευση της Χιλής θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 4 Ιουλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος το οποίο η χώρα κληρονόμησε από τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).
Στη διάρκεια ομιλίας του χθες Κυριακή από το προεδρικό μέγαρο ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα συγκάλεσε την πρώτη συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης, που αποτελείται από 155 μέλη και η οποία διαθέτει εννέα μήνες για να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα που στη συνέχεια θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα.
Το νέο Σύνταγμα, ένα από τα βασικότερα αιτήματα των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στις 18 Οκτωβρίου 2019, θα αντικαταστήσει ένα κείμενο το οποίο θεωρείται ότι ευθύνεται για τις αδικίες και την ανισότητα στη Χιλή.
«Αυτή η Συντακτική Συνέλευση αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για να καταλήξουμε σε ευρείες και στέρεες συμφωνίες, που θα επιτρέψουν να εφαρμόσουμε ένα Σύνταγμα που θα αναγνωρίζεται και θα είναι σεβαστό από όλους», τόνισε ο Πινιέρα.
Στο σημερινό επεισόδιο Νεκτάριος Κακατσάκης και Βασιλική Τωμαδάκη συζητούν για ένα ναυάγιο ανοιχτά της Γραμβούσας, τον Ιούλιο του 1976
Η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της Χιλής ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2019 μετά τη συμφωνία των βασικών πολιτικών κομμάτων για την αναθεώρησή του, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο για να αμβλυνθεί η κοινωνική ένταση που είχε οδηγήσει στο ξέσπασμα των διαδηλώσεων ένα μήνα νωρίτερα.
Στις εκλογές για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης κέρδισαν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, συγκεντρώνοντας το 46% των ψήφων, εις βάρος των υποψηφίων των παραδοσιακών κομμάτων.
Οι ανεξάρτητοι αυτοί, που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, υποσχέθηκαν βαθιές αλλαγές στο χιλιανό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο προκαλεί μεγάλες ανισότητες στη χώρα.
Εξάλλου η Συνέλευση αποτελείται από σχεδόν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών (78 και 77 αντίστοιχα) αλλά και 17 εκπροσώπους των κοινοτήτων των αυτόχθονων.