Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες παρέκαμψαν τον αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό της ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, και εισήλθαν το Σάββατο στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Ελάχιστοι είναι αυτοί που παρέμεναν το βράδυ πίσω από το συρματόπλεγμα.
Σύμφωνα με τους απεσταλμένους του Αθηναϊκού – Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων, οι παρατεταγμένοι αστυνομικοί και στρατιώτες περιορίζονται στο να παρακολουθούν τους πρόσφυγες να διέρχονται τα σύνορα και να κατευθύνονται πεζή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Νωρίτερα το απόγευμα, πάνω από 1.500 πρόσφυγες παρέκαμψαν τον κλοιό, με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να προσπαθούν να τους εμποδίσουν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης αλλά και με γκλομπ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να τους εμποδίσουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.
Στο ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά λιποθυμούσαν, παιδιά έκλαιγαν τρομαγμένα, ενώ από τα γκλομπ των αστυνομικών κάποιοι τραυματίστηκαν ελαφρά.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ έχουν χάσει πλέον τον έλεγχο στην ουδέτερη ζώνη και οι μόνοι που δεν έχουν περάσει ακόμη τη συνοριακή γραμμή είναι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κάθονται εξαντλημένοι στη σιδηροδρομική γραμμή και δεν μπορούν να τρέξουν προς το αφύλαχτο σημείο μετά το συρματόπλεγμα.
Μια νεαρή από τη Συρία, με το παιδί της στην αγκαλιά, δείχνει προς το μέρος των 200 εγκλωβισμένων και λέει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι προς τον επόμενο σταθμό, καθώς ο άνδρας της παραμένει στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος.
Μια άλλη γυναίκα, με δάκρυα στα μάτια, γυρνά προς τα πίσω, αφού στον πανικό που επικράτησε κατά τη μαζική είσοδο των προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ από την ουδέτερη ζώνη, άφησε την τσάντα της εκεί και πλέον δεν έχει χρήματα για να ταξιδέψει.
Λίγο νωρίτερα, το κέντρο της Γευγελής είχε πλημμυρίσει από πρόσφυγες που έσπευσαν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης για το υπόλοιπο του ταξιδιού. Σε μαγαζί αθλητικών ειδών στον πεζόδρομο, μια γυναίκα από τη Συρία δείχνει στον μαγαζάτορα τα σκισμένα παπούτσια της και ζητά να αγοράσει νέα. Τα 30 ευρώ, όμως, είναι πολλά για το πορτοφόλι της και φεύγει άπραγη, ρωτώντας πού θα μπορούσε να βρει φθηνότερα.
Εικόνες, όπως οι παραπάνω, εκτυλίσσονται και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, όπου βρίσκονται πάνω από 2000 άτομα περιμένοντας το τρένο για το Ταμπάνοβτσε. Άλλοι, κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά, επιβιβάζονται σε ταξί που τους μεταφέρουν ως τα σύνορα με τη Σερβία έναντι 100 ευρώ ανά δρομολόγιο.
Οι δρόμοι γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, με πεταμένα αποφάγια και άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού.