» Ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα
Χιλιάδες παιδιά ενδέχεται να έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους εξαιτίας της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας στο Νότιο Σουδάν προειδοποίησε χθες μη κυβερνητική οργάνωση, όπως μεταδίδει το BBC στην ιστοσελίδα του.
Η “Save the Children” υποστηρίζει ότι πολλά παιδιά επιβιώνουν μόνα τους σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Άλλα έχουν δει τους γονείς τους να δολοφονούνται και τα σπίτια τους να λεηλατούνται ή να καταστρέφονται.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν πριν από δύο εβδομάδες στην πρωτεύουσα Τζούμπα κι εξαπλώθηκαν σε πολλά σημεία της χώρας. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν μόλις το 2011 ύστερα από δεκαετίες συγκρούσεων. Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να έχουν αποκοπεί από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με την Save the Children.
Η ΜΚΟ αναφέρει ότι ενώ πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε καταλύματα του ΟΗΕ ή σε κοινότητες που βρίσκονται σε ασφαλέστερες περιοχές, άλλοι -περιλαμβανομένων παιδιών- κρύβονται σε βαλτώδεις περιοχές όπου δεν υπάρχουν καταφύγια και όπου αναγκάζονται να πίνουν στάσιμο νερό.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα που δεν μπορούμε να φτάσουμε σε άλλα τμήματα της χώρας όπου κλιμακώνονται οι συγκρούσεις και όπου οι ανάγκες των παιδιών αυξάνονται ραγδαία», δήλωσε η Φιόνα ΜακΣίχι, η διευθύντρια του παραρτήματος της οργάνωσης στο Νότιο Σουδάν.
ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
Το Νότιο Σουδάν μαστίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από σφοδρές μάχες που κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται μια αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του, του Ρικ Μάκαρ που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.
Ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Μάκαρ αρνείται και κατηγορεί τον Κιρ ότι θέλει να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Οι δυνάμεις των ανταρτών έθεσαν για μερικές ημέρες υπό τον έλεγχό τους πρωτεύουσες κρατιδίων, όπως τη Μπεντιού στο βόρειο πετρελαϊκό κρατίδιο της Ενότητας και τη Μπορ στο κρατίδιο Τζόγκλεϊ.
Οι Κιρ και Μάκαρ δέχονται διεθνείς πιέσεις να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας στη χώρα.
Την Παρασκευή οι ηγέτες χωρών από το Κέρας της Αφρικής και της Ανατολικής Αφρικής έδωσαν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου στους δύο αντιπάλους για να αρχίσουν συνομιλίες και να σταματήσουν τις μάχες.
Οι δύο άνδρες δέχτηκαν την αρχή των διαπραγματεύσεων χωρίς να ορίσουν ημερομηνία. Ο Κιρ δήλωσε έτοιμος για «άμεση» κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Μάκαρ αρνείται επί του παρόντος να δεσμευτεί, ζητώντας την επίβλεψη κάθε εκεχειρίας και την απελευθέρωση όλων των συμμάχων του που είναι κρατούμενοι.