Έξι χρόνια, 30.000 πολίτες, σε ένα δίκτυο για την προστασία των πιο πολύτιμων οικοσυστημάτων των νησιών της χώρας μας. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, το «Δίκτυο πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων», μια συνεργασία μεταξύ του WWF Ελλάς και ενεργών πολιτών από Κρήτη, Λέσβο και Πάρο, κατάφερε να «υιοθετήσει» περισσότερους από 100 υγρότοπους στα τρία νησιά και να σταματήσει περισσότερες από 200 περιπτώσεις υποβάθμισης.
«Το περιβάλλον δεν έχει φωνή, οι πολίτες όμως έχουν! Αυτό ακριβώς μας ώθησε πριν έξι χρόνια στη δημιουργία του “Δικτύου πολιτών για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων”. Οι νησιώτικοι υγρότοποι, παρά τη μεγάλη οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική αξία που έχουν, αντιμετωπίζονται συχνά ως περιοχές μειωμένης σημασίας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται συστηματικά. Με τη δύναμη του Δικτύου, στόχος μας είναι η δημιουργία δράσεων που θα μας επιτρέψουν να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για τη σημασία των υγρότοπων, καθώς και να τους κινητοποιήσουμε προκειμένου να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην προστασία των μοναδικών αυτών οικοσυστημάτων, δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας».
Από το 2011 έως και σήμερα, αναπτύχθηκαν εκατοντάδες δράσεις και συνεργασίες με ομάδες και συλλογικότητες των τοπικών κοινωνιών, όπως μαθητές και εκπαιδευτικούς, εθελοντικές ομάδες και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης, αλλά και επιστημονικά ιδρύματα. Μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα, παραπάνω από 100 υγρότοποι “υιοθετήθηκαν” από κατοίκους των τριών νησιών, ενώ διοργανώθηκαν δεκάδες συναντήσεις εργασίας με τη συμμετοχή περίπου 400 αρμόδιων υπαλλήλων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Μία από τις πιο αποτελεσματικές δράσεις που υλοποίησε το Δίκτυο ήταν ο μαθητικός διαγωνισμός με τίτλο «Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου», που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2013- 2014 στα σχολεία της Λέσβου, της Πάρου και της Κρήτης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 820 μαθητές και 300 καθηγητές, οι οποίοι άντλησαν έμπνευση από αυτά τα μοναδικά οικοσυστήματα και τις απειλές που δέχονται, δημιουργώντας παραμύθια και βίντεο που αφηγούνταν στο ευρύ κοινό την οικολογική, οικονομική και κοινωνική αξία των νησιωτικών υγρότοπων.
Ακόμα μια επιτυχημένη πρωτοβουλία του Δικτύου, ήταν η πολυετής συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) Κρήτης. Μέσω αυτής, 1.000 πρόσκοποι από την Κρήτη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού τους και να αναλάβουν την παρακολούθηση της κατάστασης των κρητικών υγρότοπων, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία για τα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή τους και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για την προστασία τους.