Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Χίλιες αφίσες, χίλια μηνύματα διαμαρτυρίας και ευθύνης

«Έχω χίλια ποιήματα/ λαμπερά σαν τους αστερισμούς που αιωρούνται πάνω από τα βουνά./ Κάθε που ανοίγει ένα ρολό χαρτιού, μαγεύει ως και τις βροντές./ Κάθε που λικνίζεται ένα πινέλο, μέχρι και ο δράκος στέκει αμήχανος […] Για ένα μόνο φύλλο, θα πλήρωνα δέκα χιλιάδες χρυσά νομίσματα\ Η Σούε Τάο ήρθε στα όνειρα μου χθες τη νύχτα./ Κι η συμβουλή της ήταν “Από εσένα τον ίδιο να το ζητήσεις”. Από το ποίημα “Ικετεύοντας για ένα χρωματιστό χαρτί” του Κινέζου ποιητή Γουέι Τζουάνγκ (838-910 περίπου), στο οποίο αναφέρεται στο φάντασμα της ποιήτριας, χαρτοποιού και εταίρας Σούε Τάο οι παραπάνω (σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελοπούλου) στίχοι. Και αυτοί στον νου μου κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής Βραβείων για τους νικητές του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας, “Ο πλανήτης Γη στο Οικολογικό Σταυροδρόμι”, που διοργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στο αμφιθέατρο του, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 13 Μαΐου. Και γιατί ξεπέρασαν τις 1000 οι φετινές συμμετοχές στον εν λόγω Διαγωνισμό. Και γιατί οι 6 απ’ τους 32 δημιουργούς των φετινών επιλεγμένων αφισών, που θα μείνουν τουλάχιστον ένα χρόνο στο αμφιθέατρο του Μουσείου, ήταν Κινέζοι,στην Κίνα γεννήθηκε η ιδέα της Τυπογραφίας. Και γιατί, για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή φράση του Σιμωνίδη του Κείου “η ποίηση είναι ομιλούσα ζωγραφική και η ζωγραφική σιωπηλή ποίηση”. Και γιατί…

Ανοίγω παρένθεση. Ούτε ένα τετρασέλιδο της εφημερίδας δεν θα με έφτανε για να γράψω τα “που έλαβαν χώρα” στην προαναφερθείσα εκδήλωση και τα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, όπως τα έχω καταγράψει στις σημειώσεις μου. Για τούτο για τ’ άλλο και το παράλλο. Για όλα όσα είπε, έτσι όπως “συγκινησιακά” φορτισμένος τα είπε, στην προσφώνηση του αλλά και στις άλλες παρεμβάσεις του ο εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Γιάννης Γαρεδάκης που επιμένει, για να θυμηθώ τον Κοπέρνικο, να υπηρετεί τον ρόλο του δημιουργού κι όχι αυτόν του προπέτη. Για τη μοναδικότητα του Μουσείου και την καταξίωση του σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο. Για την απήχηση του Διαγωνισμού. Για τις ομιλίες των μελών της κριτικής επιτροπής: του “ιστορικού” πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και ξεχωριστού πνευματικού δημιουργού Γιάννη Φίλη, του σφαιρικού εικαστικού καλλιτέχνη Γιάννη Μαρκαντωνάκη και του γνωστού και από την “Ιστορία της Γραφής” πατρινού λιθογράφου – τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου. Για τα που είπαν πολλοί από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μέσα απ’ το βίντεο που προβλήθηκε. Για την απονομή των βραβείων: στον Τζαχόρα Επς από τις ΗΠΑ το πρώτο (ΦΩΤΟ), στην Εβελίνα Σερέτη από την Ελλάδα το δεύτερο και στον Ελβετό Αντρέα Σέτλερ το τρίτο, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον πρόεδρο της ΕΤΑΝΑΠ Μανόλη Αποστολάκη αντίστοιχα, και τις ομιλίες τους, όπως και για την απονομή του βραβείου του κοινού στην Κύπρια Κωνσταντίνα Μικχαήλοφ από την πρόεδρο του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση Άννα Διαμαντοπούλου. Για τη συμβολή της μουσειολόγου Μυρτώς Κοντομυτάκη και της δημοσιογράφου Ελένης Φουντουλάκη στην εκδήλωση. Για τη δεξίωση που ακολούθησε στους χώρους του Μουσείου, όπου τραγούδησε ο χαρισματικός και ως μουσουργός Χρήστος Κοτσαύτης. Για πρόσωπα και πράγματα…

Για “χίλια ποιήματα λαμπερά σαν τους αστερισμούς” ο λόγος απ’ τον Κινέζο ποιητή, που υμνεί την τυπογραφία… Χίλιες αφίσες, χίλια μηνύματα διαμαρτυρίας, χίλιες προτάσεις ευθύνης για το μέλλον του πλανήτη Γη, χάρις στο Μουσείο Τυπογραφίας που λειτουργεί και λειτουργείται στον τόπο μας. Στον δικό μας αλλά και παγκόσμιο Νίκο Καζαντζάκη, ακολουθώντας τη συμβουλή της Σούε Τάο, ο νους μου. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μονάχος θα σώσω τη γη. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω»…

Και… στα πεταχτά

Με απόφαση του ΟΗΕ το 1993 η καθιέρωση της 15ης Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας. Για την Οικογένεια, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Οικογένειας χθες ο λόγος στις σημερινές μαντινάδες από τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Η οικογένεια φωλιά κι εμείς τα χελιδόνια/ εκεί γυρεύουμε στοργή αγάπη και συμπόνια», μας λέει στην πρώτη. «Στην οικογένεια θα βρεις απαντοχή κι ελπίδα/ και ένα καταφύγιο μέσα στην καταιγίδα», μας λέει στη δεύτερη…
Χαράς ευαγγέλια στη μεγάλη της ΑΕΚ οικογένεια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. “Το έλα να δεις” μετά τη λήξη του αγώνα, προχθές, με τον Βόλο στο γήπεδο της “Αγιάς Σοφιάς”… ΑΕΚ – Θρησκεία- Βυζαντινή Αυτοκρατορία!

Ψέκασαν, σκούπισαν, τέλειωσαν! Με θαυμαστικό στο τέλος. Για τις προχθεσινές εκλογές στην Τουρκία που έβγαλαν πρώτο τον Ερντογάν, ο λόγος. Ψέκασαν, σκούπισαν, τέλειωσαν, όμως; Να και το ερωτηματικό…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα