Τρεις καίριες παρεμβάσεις για τη δακοπροστασία είδαν το φως της δημοσιότητας στις 13 του Σεπτέμβρη του 2017 στην έγκριτη εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” χάρη στο “κυνηγητό” των ειδήσεων του εκλεκτού δημοσιογράφου Γιώργου Κώνστα.
H πρώτη από την ειδική στην εντομολογία συνάδελφο Δρ Αργυρώ Καλαϊτζάκη. Στην παρέμβασή της αναφέρεται στην κρισιμότητα της περιόδου που διανύομε για την εξέλιξη του δάκου της ελιάς, ξεκαθαρίζει πως η διενέργεια δολωματικών ψεκασμών εξαρτάται από το ποσοστό καρποφορίας, την πορεία του δακοπληθυσμού και το μικροκλίμα και επισημαίνει πως οι ψεκασμοί κάλυψης, που απαγορεύονται σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές με παραγωγή ελαιόλαδου Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευμένης Γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), πρέπει να γίνονται μόνο όταν ο μέσος όρος της δακοπροσβολής ξεπερνάει το 5%.
Η δεύτερη παρέμβαση από την αρμόδια για την εκτέλεση των δακοπροστατευτικών εργασιών τοπική υπηρεσία αφορά στην ετοιμότητα, ώστε ο τρίτος δολώματικός ψεκασμός να γίνει στην ώρα του.
Η τρίτη .παρέμβαση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κακοδικίου «δικαιολογεί» την προσφυγή αναγκαστικά σε καλύψεις γιατί «οι παραγωγοί βλέπουν να χάνεται το εισόδημά τους» και ότι αυτοί γίνονται «με την προτροπή των εταιριών και των εμπόρων φυτοφαρμάκων και την αλόγιστη χρήση υπόπτων και ενίοτε απαγορευμένων ουσιών» που « πιφέρουν μια δραστική και ιδιαιτέρως επιβλαβή στην ανθρώπινη υγεία ,αλλά και στην ισορροπία του περιβάλλοντος».
Χιλιοειπωμένες αλήθειες που πρέπει να λέγονται και να ξαναλέγονται μπας και κάποτε «μπει το νερό στο αυλάκι».
Πάντοτε βέβαια υπάρχουν καίρια ερωτηματικά, που πρέπει κάποτε να απαντηθούν για να μη γίνονται αυτές οι καθαρές αλήθειες «αληθοφανείς». Γίνονται οι δολωματικοί ψεκασμοί έγκαιρα και συστηματικά και όπως πρέπει, ώστε να επιτύχουν το επιδιωκόμενο από όλους αποτέλεσμα; Λαμβάνει γνώση ο ελαιοπαραγωγός για το μέγεθος της υφιστάμενης δακοπροσβολής στον ελαιώνα του και καθοδηγείται για την εφαρμογή του ψεκασμού κάλυψης με τα κατάλληλα εντομοκτόνα, ώστε να συνεχιστούν μετέπειτα ακώλυτα και με επιτυχία οι δολωματικοί ψεκασμοί; Πως εξηγούνται οι περιπτώσεις διενέργειας ψεκασμών κάλυψης πριν ακόμα ο ελαιόκαρπος καταστεί δεκτικός εναπόθεσης του δάκου; Γιατί αφήνονται απροστάτευτοι και αβοήθητοι οι οικολογικοί ελαιοκαλλιεργητές; Ποιος δίνει το πρόσταγμα εκτέλεσης ψεκασμών κάλυψης στους ελαιοκαλλιεργητές ολοκληρωμένης παραγωγής; Με ποια κριτήρια διεξάγονται παράλληλα με τους δολωματικούς ψεκασμούς 3 και 4 ολικές καλύψεις; Αυτή την περίοδο σε μεγάλες ελαιοκομικές εκτάσεις η ατμόσφαιρα μυρίζει οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα. Γιατί άραγε;
Δυστυχώς χάθηκε το τραίνο. Η τοπική υπηρεσία προσπαθεί πάντα να διορθώσει το εκπορευόμενο από το αρμόδιο υπουργείο κακό, παρόλες τις ελλείψεις και την μετατροπή του επιστημονικού της προσωπικού σε «γραφειοκράτες». Ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος χωρίς ενημέρωση υποχρεώνεται να καταφύγει σε άλλες λύσεις προκειμένου να διασώσει την ελαιοπαραγωγή του. Κι είναι κρίμα το εθνικό προϊόν το ελαιόλαδο να δέχεται μια τέτοια «μεταχείριση» σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης της αγοράς.
* Γεωπόνος – Ερευνητής