» Οταν η Χημεία επικοινωνεί με τον κόσμο…
Η υγεία μας δοκιμάζεται. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από δράσεις και αντιδράσεις. Τα βαρέα μέταλλα ποια είναι;
Είναι τοξικά;
Τα συναντάμε στην κουζίνα μας… τα ακουμπάμε… τα τρώμε και τα εισάγουμε μέσω της τροφής στον οργανισμό μας…
Ξέρουμε ποιά είναι και που βρίσκονται στην κουζίνα του σπιτιού μας; Τι μας προκαλούν; Έχει η υγεία μας πρόβλημα και πότε; Η Χημεία ενημερώνει…
Η σωστή ενημέρωση βοηθά τη ζωή μας και διώχνει τους φόβους μας…
To Γυμνάσιο Βρυσών Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες με την ομάδα του: Αλχημιστές επέλεξε να μελετήσει τα χημικά στοιχεία που χαρακτηρίζονται βαρέα μέταλλα και να ενημερώσει τη σχολική κοινότητα αλλά και όλους τους ανθρώπους γύρω του για την ύπαρξη τους και την πορεία τους στην ζωή του ανθρώπου.
Ως βαρέα μέταλλα ορίζονται
τα εξής μέταλλα:
Αργίλιο (Al)
Άργυρος (Ag)
Αρσενικό (As)
Κάδμιο(Cd)
Κασσίτερος (Sn)
Μόλυβδος (Pb)
Νικέλιο (Ni)
Υδράργυρος (Hg)
Χρώμιο (Cr)
Χαλκός (Cu)
Ψευδάργυρος (Zn)
Τα μέταλλα αυτά έχουν είτε γεωλογική προέλευση, αφού είναι φυσικά συστατικά του φλοιού της γης, τα οποία δεν μπορούν να υποβιβαστούν ή να καταστραφούν, είτε προέρχονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, απ’ όπου εισέρχονται στο έδαφος και το νερό
Ποια η σημασία τους
για την υγεία;
Τα βαρέα μέταλλα θεωρούνται εξίσου ουσιώδη για την ανθρώπινη υγεία σε μικρές ποσότητες, όσο και επιβλαβή σε μεγάλες. Έλλειψη ορισμένων μετάλλων όπως μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και μολυβδαίνιο, ενδέχεται να αυξήσει την ευαισθησία σε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα. Τα βαριά μέταλλα δεν μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η συσσώρευση αυτή, οδηγεί σε δυσλειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, των πρωτεϊνών καθώς και του κεντρικού και περιφερικού νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος, έχοντας έως και θανάσιμες επιδράσεις.
Η εργασία της ομάδας του Γυμνασίου Βρυσών στο Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες επικεντρώνεται στα Βαρέα Μέταλλα στην Κουζίνα μας… αλλά και με ποιές τροφές μπορούμε να τα απομακρύνουμε από τον οργανισμό μας.
Ο χαλκός Cu σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί πολλές ασθένειες: αναιμία, λευχαιμία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οξύ έμφραγμα.
Το Νικέλιο Νi σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί πρόβλημα στους πνεύμονες, παρουσιάζει αλλεργίες στο δέρμα, προκαλεί stress στα νεφρά, βρογχίτιδα και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον πνεύμονα.
Ο μόλυβδος Pb σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί πρόβλημα στον εγκέφαλο, στα νεφρά, στο στομάχι, διαταραχές στην συμπεριφορά των παιδιών, μαθησιακές δυσκολίες ,διαταραχές στην ομιλία του παιδιού, πόνος στην κοιλιά, εμετός ,αναιμία.
Ο υδράργυρος Ηg σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικός. Επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. τους πνεύμονες ,τα νεφρά και τα μάτια.
Το αρσενικό As σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη.
Το κάδμιο Cd σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί δηλητηρίαση, είναι επικίνδυνο στην αναπνοή, κατηγορείτε για τον καρκίνο του μαστού, προκαλεί πρόβλημα στα νεφρά ,στην καρδιά. Οι καπνιστές απορροφούν μέσω του καπνού πολύ κάδμιο.
Tο Αργίλιο ή Αλουμίνιο Al σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί προβλήματα στον εγκέφαλο όπως νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer), Νόσο Πάρκινσον ( Parkinson) ,σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια κόπωση, κατηγορείται για αυτισμό και τις μαθησιακές διαταραχές.
Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες με το ΕΚΦΕ ΧΑΝΙΩΝ
Γυμνάσιο Βρυσών με την ομάδα του : Αλχημιστές!
Κασαπάκη Κυριακή Β1
Νικολουδάκη Ιωάννα Β1
Λιλικάκη Αναστασία Β1
Ροζάκη Άννα Β2
Φανουράκη Πηνελόπη Β2
Υπ. Καθηγήτρια Νεκταρία Αρχοντάκη Χημικός
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 6 Μαϊου 2023, η ημερίδα “Γιορτάζοντας τις φυσικές Επιστήμες στα Χανιά” που διοργανώθηκε (για 8η φορά), από το ΕΚΦΕ Χανίων.
Αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν μία υπαίθρια εκδήλωση στον πεζόδρομο των σχολείων της Κοραή, οι καιρικές συνθήκες μας υποχρέωσαν σε τροποποιήσεις. Έτσι φιλοξενηθήκαμε στον χώρο του 2ου Γυμνασίου.
Συμμετείχαν συνολικά 21 σχολεία και πάνω από 200 μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων. Οι μαθητικές ομάδες με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους παρουσίασαν με πολλή όρεξη και ζωντάνια τις εντυπωσιακές τους δημιουργίες με αποτέλεσμα μία εκδήλωση-γιορτή των Φυσικών Επιστημών όπου, αναδείχθηκε η σχέση τους με την καθημερινότητα αλλά και με τις νέες τεχνολογίες. Επιπλέον για άλλη μία φορά φάνηκε η σημασία της δημιουργικής εμπλοκής των παιδιών στην μάθηση, μία παράμετρος που πρέπει επιτέλους να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και να ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο απογευματινό μέρος είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την επιστημονική άποψη σχετικά με το αποτύπωμα της δραστηριότητας του ανθρώπου στο περιβάλλον (μικροπλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον) αλλά και τη σύνδεση σχολείου και επιστήμης.
Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά τους συνδιοργανωτές τους υποστηρικτές και τους χορηγούς της εκδήλωσης καθώς και όλους τους επισκέπτες που ήταν κοντά μας το πρωί του Σαββάτου.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2024.Νίκος Αναστασάκης
φυσικός, υπ. ΕΚΦΕ Χανίων