Τουλάχιστον για μία εικοσαετία πληροφορούμεθα για προγραμματισμό τουρισμού δώδεκα μηνών ή παράταση της τουριστικής περιόδου κ.λπ., χωρίς να έχουν γίνει πολλά πράγματα μέχρι σήμερα. Το ενδιαφέρον όμως για τον χειμερινό τουρισμό είναι πολύ παλαιότερο, όπως δείχνει έγγραφο του Ε.Ο.Τ. από το Νοέμβριο του 1976 με κοινοποίηση προς τον Δήμο Χανίων, Ορειβατικό Χανίων και ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης, μετά από ενέργειες του Ορειβατικού Χανίων αλλά και τότε τίποτε περισσότερο… Παρακάτω παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο:
«Εν συνεχεία των ως άνω εγγράφων κοινοποιηθέντων και υμίν έχομεν την τιμήν να γνωρίσωμεν υμίν ότι ο ΕΟΤ συμφωνεί διά την ένταξιν των καταλλήλων ορεινών περιοχών της νήσου Κρήτης εις τας ζώνας του χειμερινού τουρισμού διά τους εξής εν περιλήψει λόγους:
1. Η Κρήτη είναι ίσως η μόνη περιοχή της Χώρας ήτις κατ’ εξοχήν προσφέρεται διά μίαν εποχικώς ισορροπουμένην τουριστικήν ανάπτυξιν διά της χρησιμοποιήσεως του δυναμικού τους καθ’ όλην την διάρκειαν του έτους. Η τοιαύτη δυνατότης ορθολογικής αναπτύξεως διά του συνδυασμού χειμερινών σπορ, και διαχειμάσεως εις ήπιον κλίμα ώθησεν τον ΕΟΤ να περιλάβη την Κρήτην εις τα κίνητρα αναπτύξεως του χειμερινού τουρισμού (επιδότησις πτήσεων CHARTERS και G.I.T.) διά τα οποία και υμείς συμφωνήσατε.
2. Πέραν του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων όπου η χιών διατηρείται καθ’ όλην σχεδόν τη διάρκειαν του έτους και όπου υφίστανται χιονοδρομικές πίστες, και καταφύγια, είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν και έτεραι ορειναί ζώναι ένθα η χιών διατηρείται μέχρι και τον Απρίλιον.
Το ΤΕΕ, ο ΕΟΣ και ο Δήμος Χανίων παρακαλούνται όπως αποστείλουν ημίν αναλυτικά στοιχεία μετά μνείας των Δήμων, Κοινοτήτων, και θέσεων αι οποίαι γειτνιάζουν των εν λόγω ορεινών ζωνών και προσφέρονται δια την δημιουργίαν τουριστικών καταλυμάτων.
Παρακαλούμεν όπως, μετά την λήψιν των απαραιτήτων στοιχείων εισηγηθήτε την συμπλήρωσιν της υπ’ αριθ. 33/79 ΠΥΣ».