Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

«Χημική Επίθεση» στη Συρία: Τι ξέρουμε;

Αεροπορική επιδρομή έπληξε χθες το πρωί την πόλη Χαν Σεϊχούν, κωμόπολη της επαρχίας Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες και τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Οι εικόνες του ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) δείχνουν άψυχα σώματα στον δρόμο, ανθρώπους που υποφέρουν από σπασμούς και ασφυξία.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που βρίκονται επί τόπου, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με αυτά που διαπιστώθηκαν σε θύματα χημικής επίθεσης, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.
Η ταυτότητα του τοξικού αερίου δεν έχει προσδιορισθεί.

Απολογισμός

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε καθώς περνούσαν οι ώρες: σήμερα τοποθετείαι στους 72 νεκρούς, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κάνει λόγο για 160 τραυματίες και «αγνοούμενους».

Ποιος ευθύνεται;

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ σύμφωνα με πολλούς ξένους ηγέτες, κυρίως δυτικούς.
«Ολα τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Ασαντ…που κάνει χρήση παράνομων όπλων σκοπίμως κατά του λαού του», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην «ευθύνη» του Ασαντ σε αυτήν την «σφαγή», ενώ ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε μία «αποτρόπαιη ενέργεια του καθεστώτος» της Δαμασκού.
Ο εθνικός συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο «εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ».

Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε σήμερα ότι « εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να διαπράττονται στην Συρία». Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να υπάρξει λογοδοσία για τους αυτουργούς αυτής της επίθεσης.
Σχέδιο απόφασης κατατέθηκε από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο που καταδικάζει την επίθεση και ζητεί την διεξαγωγή ταχείας έρευνας. Θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία.

Τι δηλώνουν Δαμασκός και οι σύμμαχοί της;

Ο συριακός στρατός αρνήθηκε «κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε χημικής ή τοξικής ουσίας στο Χαν Σεϊχούν».
Σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συριακή αεροπορία βοβμάρδισε χθες κοντά στο Χαν Σεϊχούν αποθήκη των ανταρτών όπου είχαν τοποθετηθεί «τοξικές ουσίες» που προορίζονταν για τους μαχητές στο Ιράκ.

Χημικά όπλα στη Συρία

Τον Αύγουστο 2013, το καθεστώς κατηγορήθηκε ότι έκανε χρήση αερίου σαρίν σε επίθεση κατά δύο ανταρτοκρατούμενων ζωνών στην περιφέρεια της Δαμασκού, με απολογισμό 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.
Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες και επικύρωσε, το 2013, την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.
Η Συρία υποχρεώθηκε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο κατ΄εφαρμογήν αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το συριακό καθεστώς έκτοτε έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως χημικά όπλα και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με αέριο χλωρίου.
Τον Οκτώβριο 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε τα συμπεράσματα έκθεσης σύμφωνα με τα οποία ο συριακός στρατός είχε πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά όπλα, και συγκεκριμένα με αέριο χλωρίου, στην πόλη Κμένας, της επαρχίας Ιντλιμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.
Στις αρχές του Μαρτίου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις που υπάρχουν υποψίες ότι έγιναν με τοξικό αέριο στη Συρία από τις αρχές του 2017.
Η Δαμασκός και η Ρωσία έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις και τους τζιχαντιστές ότι έχουν κάνουν χρήση χημικών όπλων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα